Aanmelden workshops jubileumfeest
Wij zetten ons al 10 jaar lang samen met jullie (de coöperaties) in voor een lokale duurzame energievoorziening. Reden voor een feestje!
Aanmeldformulier workshops
Wil je tijdens ons jubileumfeest een workshop volgen? Geef je dan op via dit formulier voor een workshop van jouw keus.
Over de workshops:
We hebben een aantal interessante workshops waaraan je kunt deelnemen tijdens ons jubileumfeest. Hieronder leggen we uit waar de workshops precies over gaan.
Coöperatief groen gas produceren
Lokaal opgewekt
Door: Frank Wilschut (Innovatiemanager Energie VanOns) & Harm de Kroon (Energiecoöperatie WEN)
Er wordt in Nederland, en ook door onze klanten, steeds minder gas verbruikt: we isoleren onze huizen en installeren warmtepompen. Groengas is een duurzaam alternatief dat soms onderbelicht blijft, terwijl je daar met jouw coöperatie ook mee aan de slag kunt. In deze workshop krijg je inzicht hoeveel gas er nog nodig is om te vergroenen, hoe regelgeving rondom groengas verandert en hoe je als coöperatie een rol in kunt spelen in de productie, waarbij ook geldt: lokale groene energie met opbrengsten binnen de eigen omgeving. Wijnjewoude Energie Neutraal is al een tijd aan de slag en deelt hun ervaringen.
Het concrete plan van Wijnjewoude Energie Neutraal om samen met 25 veehouders uit de omgeving 1 miljoen m3 groengas te produceren door monovergisting van rundveemest. Daarmee wordt het dorp Wijnjewoude volledig aardgas vrij. De veehouders staan klaar en er is al een locatie waar de vergister gebouwd gaat worden.
Breng jouw energiecoöperatie lokaal onder de aandacht
Lokaal: de buurt
Door: Suze van der Lijke (Green Marketers)
Als lokale energiecoöperatie wil je dat zoveel mogelijk mensen weten waar jullie voor staan. En je wilt deelnemers werven voor je opwek- of bewustwordingsproject. Hoe zorg je voor een betrouwbare uitstraling? En hoe zet je een goede campagne op?
Op basis van ervaringen met meer dan 30 Drentse energie-initiatieven vertelt marketingspecialist Suze van der Lijke hoe je meer bekendheid geeft aan jouw energiecoöperatie.
Coöperatief een warmtenet realiseren
Lokaal opgewekt
Door: Karin Hoogterp (Grunneger Power) & Goffe Venema (Eigen Warmte Balk)
In deze workshop delen Eigen Warmte Balk en Grunneger Power hun ervaringen over hoe bewoners zeggenschap kunnen krijgen over hun eigen warmtevoorziening en duurzame initiatieven. Deelnemers worden uitgenodigd om mee te denken over het organiseren van lokale warmteoplossingen in hun eigen gemeenschap.
Energie delen om het echie
Lokaal geleverd
Door: Thijs Huls en Albert Jonathans (Streekenergie)
Ervaringen & dilemma’s vanuit de eerst werkende L4L energiegemeenschap van Nederland.
Op 1 januari 2023 gebeurde er iets bijzonders in de Nederland, in het plaatsje Zelhem in de Achterhoek om precies te zijn. Daar stroomde voor het eerst lokale stroom tegen de lokale prijs door de meters van particulieren die lid waren van Coöperatie BioZon. Een lokale prijs die vér onder het prijsplafond lag dat diezelfde dag inging in heel Nederland.
Albert en Thijs praten jullie bij over de resultaten van de pilot, die in samenwerking met Energie VanOns is gerealiseerd, en werpen een blik op de toekomstige ontwikkelingen. Als eerste Local 4 Local – energiegemeenschap lopen ze bijvoorbeeld tegen dilemma’s aan over het verdelen van opbrengsten en winsten. Dit én meer komt aan de orde!
Teken je eigen 4xLokaal Energietuin
Lokaal opgewekt
Door: Tom Verloop en Mark C Hoogenboom (AsserEnergie)
Tom Verloop en Mark C Hoogenboom van Asser Energie staan aan de wieg van de Asser Energietuin. Zij nemen je in vogelvlucht mee over hun lessons learned. Daarna ga je aan de slag over wat ‘4x lokaal in je donder’ echt betekent en ontwerp/teken je je eigen energietuin.
Hoe betrek je jongeren bij de energietransitie?
Lokaal: de buurt
Door: Erik Fledderus & Fréderique Amting (Generatie Friesland 2035)
Hoe maak jij young professonials onderdeel van de energietransitie en energiecoöperaties? Met die vraag gaat Generatie Fryslân 2035 met jou aan de slag!
Over de informatiestands:
Tijdens de workshopsrondes heb je ook de mogelijkheid allerlei informatiestands te bezoeken. Hieronder kun je bekijken welke stands aanwezig zijn tijdens het jubileumfeest.
Rijdt er binnenkort een deelauto in jouw dorp?
Lokaal geïnvesteerd
Door: Tine Baars (Buurtbestuurders)
Met een deelauto vergroot je de zichtbaarheid van je energiecoöperatie, verbind je inwoners door middel van duurzame mobiliteit én draag je bij aan het verlagen van CO2-uitstoot!
Hoe je dat doet? Dat ontdek je op de informatiestand van Buurtbestuurders 🚗
Websitepakket voor coöperaties
Lokaal geïnvesteerd
Door: Thomas van der Woude (Green Marketers)
Als energiecoöperatie heb je behoefte aan een professionele, betaalbare en onderhoudsarme website. Daarom heeft Energie VanOns een websitepakket laten ontwikkelen, speciaal voor energiecoöperaties. Hierdoor kan je als aangesloten energiecoöperatie bij Energie VanOns, zeer voordelig en snel een website opzetten. Is dit ook iets voor jullie EC?
Groene stroom opslaan in een batterij
Lokaal geleverd
Door: Willem Schaap en Pi van Weert (Zonnedorpen)
Zonnedorpen ontwikkelt een energie managementsysteem dat ook thuisbatterijen kan aansturen. De accu wordt dan geladen en ontladen op basis van de weersverwachting, de epex-prijs en de prognose van het eigen gebruik. Dit systeem werkt onafhankelijk van het merk accu en de data blijven eigendom en onder controle van de bewoners.
Quickfit-methode
Lokaal geïnvesteerd
Door: Kees Romme, Hein van Wijk, Johann van de berg (Heel De Wolden Groen)
Heel de wolden groen is een dochter van Reesdal Energie. Het verduurzamen van huizen ouder dan 2004. Hoe kunnen we daar een stap in maken? Tochtdicht maken, zonnepanelen die een hybride warmtepomp kan voeden naast de cv. Hiermee konden we zo’n 50% op gasverbruik bezuinigen, maar dit blijkt -mede door zachtere winters- inmiddels zo’n 70% te zijn. Dit betekent een korte terugverdientijd. Mensen worden wars van adverteren en geschreeuw, HDWG is een coöperatie die dat met elkaar probeert te regelen. De eerste 30 leden hebben zich gemeld en er doen drie installateurs mee. Ontzorgen is de taak van HDWG.
De natuurinclusieve energietransitie
Lokaal geïnvesteerd
Door: Ronnie Koop en Suzanna Bekkema (Friese Milieu Federatie, FMF)
De FMF streeft naar een natuurinclusieve energietransitie, zowel voor projecten op gebied van opwek van duurzame energie als voor warmte. Wil jij meer te weten komen over deze natuurinclusieve aanpak? Bij de stand van de FMF kan je terecht met al je vragen!