AsserEnergie realiseert 50% lokaal eigendom in Energietuin Assen-Zuid - Energie VanOns

Mijn Energie VanOns

Kies jouw type energiecontract Regulier Dynamische energie
Nieuws • 23 juli 2024

AsserEnergie realiseert 50% lokaal eigendom in Energietuin Assen-Zuid

Energietuin Assen

De bestuurders Erik Postema en Tom Verloop van de lokale energiecoöperatie AsserEnergie hebben op vrijdag 19 juli 2024 hun handtekeningen gezet onder de koopovereenkomst en de akte van levering die de coöperatie de lokale eigenaar maakt van het zonnepark en energietuin Assen-Zuid. Daarmee is het voor Bronnen VanOns het beoogde einde aan de langjarige ontwikkeling en bouw van het zonnepark, dat inmiddels in productie is. Met deze overdracht van de aandelen van Bronnen VanOns is de coöperatie AsserEnergie samen met Windunie elk voor 50% eigenaar van de BV Zonnepark Assen-Zuid, die de exploitatie namens de eigenaren voor haar rekening gaat nemen de komende 20 jaar. Gemeente Assen, eigenaar van de grond, heeft zich hard gemaakt voor de komst van de Energietuin en is blij dat dankzij de vasthoudendheid van de vrijwilligers van AsserEnergie en de inzet van de Natuur en Milieufederatie Drenthe dit iconische project nu is gerealiseerd.

Een tuin waar je energie van krijgt

De Energietuin telt ongeveer 37.000 zonnepanelen op ca. 19 hectare, waarmee duurzame stroom wordt
geproduceerd voor gemiddeld 6.000 Assense huishoudens. De groene stroom wordt geleverd aan Energie VanOns. De overige ruim 30 hectare van het terrein is en wordt ingericht voor natuur, recreatie en educatie. Een beleefbaar landschap dat een sterke verbetering van de biodiversiteit gaat brengen en meerwaarde biedt voor de omgeving omdat het gebied na de bouwactiviteiten langjarig tot rust komt. Dat is het idee achter de Energietuinen, een concept van de Natuur en Milieufederaties. De Energietuin in Assen is één van de eerste die is gerealiseerd in Nederland. Elk van de zeven kamers van de Energietuin Assen-Zuid krijgt een ander type beplanting en daarmee een eigen karakter. Er komt een voedselbos, en de beplanting in de energietuin zorgt voor voedsel en beschutting op elk moment van het jaar voor verschillende diersoorten zoals vlinders, bijen, kleine zoogdieren en amfibieën, die in de uitgegraven paddenpoel een plekje kunnen veroveren. Samen met Wageningen Universiteit wordt de komende jaren onderzoek gedaan naar de ecologische effecten.

Bezoekers van het gebied kunnen straks via een app op hun telefoon een route volgen, waarbij ze
informatie krijgen over de flora en fauna en over de werking van het zonnepark. Diverse informatieborden, een uitkijkbult, een prachtig kunstwerk en her en der picknick tafels en bankjes bieden lunchwandelaars en schoolklassen naast ontspanning ook de mogelijkheid te leren van alles dat zich op en in de energietuin afspeelt. Recreanten kunnen door de plaatsing van een gesponsord oplaadpunt voor elektrische fietsen nabij de uitkijkbult zelf ook even bijtanken. Voor een kopje thee en iets lekkers kan men straks in de nabijgelegen Theetuin terecht.

Vier keer lokaal

Het uitgangspunt bij de ontwikkeling van de Energietuin is vier keer lokaal: lokaal produceren, lokaal
gebruiken, lokaal participeren en lokaal economische voordeel. Door de overdracht van de aandelen zijn de lokale energiecoöperatie AsserEnergie en de landelijke coöperatie Windunie nu beide voor 50%
aandeelhouder van de Energietuin Assen-Zuid. De ambitie is dat AsserEnergie straks 75% van de aandelen verwerft. Hiervoor gaat de energiecoöperatie lokaal geld ophalen, ondermeer via de uitgifte van
Stroomcertificaten. Wie wil, kan straks investeren in de Energietuin en meeprofiteren van het rendement.
De duurzame stroom wordt door AsserEnergie via haar energiebedrijf Energie VanOns geleverd aan
huishoudens en bedrijven in Assen. Belangstellenden voor de afname van lokale stroom of om mee te doen met de aanschaf van Stroomcertificaten kunnen zich hier nu al voor aanmelden via www.asserenergie.nl.