Klantenservice

De veelgestelde vragen over Energie VanOns en onze stroom hebben we alvast voor je beantwoord. Staat je vraag er niet tussen? Neem dan gerust contact met ons op; onze klantenservice neemt alle tijd voor je.

Bel 085-0160111 (maandag t/m vrijdag van 9.00 tot 12.00 uur en van 13.30 tot 16.00 uur) of stuur een e-mail naar klantenservice@energievanons.org.

Aanmelden en overstappen
Meterstanden, voorschot en nota’s
Verhuizen of opzeggen
Salderen en terugleveren

Onze energie

Energie VanOns levert 100% groene stroom van bronnen uit heel Noord-Nederland. Bijvoorbeeld van de aangesloten energiecoöperaties met een zonnedak of dorpsmolen en van zonnedaken en windmolens van boeren uit de regio. Kijk op onze kaart met energiebronnen voor onze lokale energieproducenten. Omdat onze beweging hard groeit, zullen dat er in de toekomst steeds meer worden.

Groene stroom is elektriciteit opgewekt uit duurzame natuurlijke bronnen: zon, wind, water en biomassa. Energie VanOns levert alleen écht groene stroom, waar het kan van kleinschalige lokale energieproducenten. Zo werken we mee aan de groei van lokale opwekking van groene energie.

Stroometiket
Alle Nederlandse energieleveranciers moeten jaarlijks laten zien waar hun stroom precies vandaan komt. Dit doen ze met een stroometiket. Hierop zie je in één oogopslag welke bronnen zijn gebruikt voor de opwekking van de geleverde stroom in het afgelopen jaar. Voor de berekening van het stroometiket moet iedereen zich houden aan de regels van de Autoriteit Consument & Markt (ACM). Zo kun je energieleveranciers goed met elkaar vergelijken. Hieronder zie je ons nieuwste stroometiket.

Komt er grijze of groene stroom uit het stopcontact? Aan de stroom zelf kun je niet zien waar deze vandaan komt. Daarom werken energiebedrijven met zogenaamde GvO’s: Garanties van Oorsprong. In Nederland zijn deze Garanties van Oorsprong het enige geldige bewijs dat jouw stroom echt duurzaam is opgewekt. CertiQ beoordeelt de groene energie in Nederland. In het filmpje hieronder laat de organisatie zien hoe dat gaat.

Geen sjoemelstroom
Misschien heb je wel eens gehoord van ‘sjoemelstroom’. Dat staat voor het ‘groen maken’ van grijze stroom door er goedkope buitenlandse GvO’s uit bijvoorbeeld Noorwegen of IJsland op te plakken. Energie VanOns werkt anders. Wij kopen alleen GvO’s van lokale energieproducenten. Onze stroom komt voor 100% van duurzame bronnen uit Noord-Nederland en is dus 100% groen.

Energie VanOns levert CO2-gecompenseerd gas. Dit is aardgas waarbij de CO2-uitstoot van je gasverbruik wordt ‘betaald’ met de aankoop van zogenaamde CO2-rechten. Deze rechten ontstaan bijvoorbeeld door bomen te planten of door geld te geven aan duurzame (energie)projecten. Lees meer over de projecten waarmee we het gasverbruik van onze klanten afgelopen jaar gecompenseerd hebben.

Aanmelden en overstappen

Klant worden van Energie VanOns is heel makkelijk. Ga naar onze aanmeldpagina en vul je gegevens in. Het invullen van het formulier kost maar een paar minuten. Wij zorgen voor de rest; we regelen de hele overstap van A tot Z. Eerst weten hoeveel onze lokale groene energie kost? Natuurlijk krijg je voordat je je echt aanmeldt eerst een berekening van je maandbedrag te zien.

Dat doen wij voor je. Energie VanOns regelt gratis je hele overstap. We zeggen het contract bij je huidige leverancier voor je op en zorgen ervoor dat er ondertussen gewoon stroom uit je stopcontact blijft komen. Wel controleren we eerst of je vrij bent om over te stappen. Zo voorkomen we dat je een overstapboete aan je oude leverancier moet betalen. Kortom, wij zorgen voor een zorgeloze overstap!

Hoeveel je voor je gas betaalt, hangt af van waar je woont. Het meeste gas komt uit Groningen. Hoe verder je van Groningen woont, hoe langer jouw gas onderweg is. Als je ver weg woont, betaal je een beetje meer. In het overzicht hieronder zie je in welke gasregio je woont.

ProvincieNetbeheerderGasregio
GroningenAlle netbeheerders4
DrentheEnexis4
DrentheRendo Netbeheer8
FrieslandAlle netbeheerders4
OverijsselEnexis4
OverijsselCogas Infra & Beheer8
OverijsselRendo Netbeheer8
FlevolandEnexis4
FlevolandLianer1
GelderlandCogas Infra & Beheer8
GelderlandLiander1
UtrechtAlle netbeheerders3
Noord-HollandAlle netbeheerders1
Zuid-HollandLiander1
Zuid-HollandStedin3
Zuid-HollandWestland Infra Netbeheer10
Noord-BrabantEnexis5 of 6
Noord-BrabantEndinet9
ZeelandAlle netbeheerders2
LimburgEnexis5 of 7
LimburgStedin9

Allereerst bedankt voor je aanmelding bij Energie VanOns! Zodra we de door jou ondertekende contracten hebben ontvangen, gaan we met je overstap aan de slag. Je krijgt een bevestiging van ons per e-mail. In deze e-mail lees je ook de geplande ingangsdatum van jouw contract. Ongeveer twee dagen na de ingangsdatum krijg je een e-mail met de vraag je meterstanden door te geven. Binnen twee weken krijg je een welkomstbrief. Hierin vind je onder andere je maandelijkse voorschotbedrag.

Ja, om je overstap naar Energie VanOns goed te kunnen regelen, hebben wij op tijd je meterstanden nodig. Daarom vragen we je een dag na de ingangsdatum van je contract om je meterstanden aan ons door te geven. We controleren je meterstanden en geven ze door aan je vorige leverancier. Zo zorgen we ervoor dat je beginstand bij ons gelijk is aan de eindstand bij je oude leverancier. Dat voorkomt dubbele betaling en gedoe achteraf.

Ja, je kunt je op elk moment aanmelden bij Energie VanOns. We controleren altijd de einddatum van je huidige contract in het zogenaamde Contract Einde Register (CER). Die einddatum is de begindatum van je nieuwe contract bij ons. Zo krijg je nooit te maken met een overstapboete

Overstapboete bij langlopende contracten
Heb je een overeenkomst voor onbepaalde tijd (zonder einddatum)? Dan kun je altijd zonder boete overstappen. Heb je een contract voor bepaalde tijd (vast contract voor 1, 2, 3 of 5 jaar)? Dan kan het zijn dat je vorige energieleverancier een opzegvergoeding (overstapboete) bij je in rekening brengt. Deze boete zal je zelf moeten betalen. Soms is het verschil in prijs tussen Energie VanOns en je huidige leverancier zo groot, dat het toch slim is om eerder overstappen. Je moet dan wel een boete betalen, maar je bent uiteindelijk goedkoper uit. Wil je eerder overstappen? Neem dan contact op met de klantenservice.

Nee, je komt niet zonder energie te zitten als je overstapt naar Energie VanOns. Wij zorgen er altijd voor dat er tijdens je overstap gewoon stroom uit je stopcontact blijft komen. Je oude leverancier stopt pas met leveren, als wij de levering helemaal hebben overgenomen. Maar wat nou als we failliet gaan? Dat is heel onwaarschijnlijk, maar stel dat… ook dan kom je niet zonder energie te zitten. In Nederland is het wettelijk geregeld dat je automatisch energie krijgt van een andere leverancier, als je eigen leverancier failliet gaat.

Overstappen is gratis. Toch zijn er twee redenen waarom je met kosten te maken kunt krijgen: een overstapboete en een tijdelijke dubbele betaling aan je vorige leverancier.

Overstapboete
Heb je een overeenkomst voor onbepaalde tijd (zonder einddatum)? Dan kun je altijd zonder boete overstappen. Heb je een contract voor bepaalde tijd (vast contract voor 1, 2, 3 of 5 jaar)? Dan kan het zijn dat je vorige energieleverancier een opzegvergoeding (overstapboete) bij je in rekening brengt. Deze boete zal je zelf moeten betalen. Soms is het verschil in prijs tussen Energie VanOns en je huidige leverancier zo groot, dat het toch slim is om eerder overstappen. Je moet dan wel een boete betalen, maar je bent uiteindelijk goedkoper uit. Wil je eerder overstappen? Neem dan contact op met de klantenservice.

Dubbel betalen
We zorgen ervoor dat je nooit twee contracten tegelijk hebt lopen. Wel kan het zijn dat je oude energieleverancier nog een voorschot in rekening brengt in de eerste maand na je overstap. Je moet dan eenmalig dubbel betalen. Dit wordt gelukkig verrekend met de eindafrekening. Deze hoor je binnen 6 weken na je overstapdatum te krijgen. Uiteindelijk betaal je dus nooit dubbel.

Het kan zijn dat we denken dat je betalingsachterstanden hebt (gehad) bij een vorige energieleverancier. In dat geval vragen we om een waarborgsom. Voor consumenten is deze 500 euro. We accepteren je dan pas als nieuwe klant, als je deze waarborgsom helemaal hebt betaald. Betalen in termijnen is niet mogelijk. De waarborgsom wordt verrekend met de eerstvolgende jaarafrekening, tenzij je ook bij ons betalingsachterstanden oploopt.

Als je je bij Energie VanOns aanmeldt, krijg je een e-mail met het contract. Op dat moment gaat de wettelijke bedenktijd van 14 dagen in. Tijdens deze 14 kalenderdagen mag je het nieuwe contract gratis opzeggen. Neem contact op met de klantenservice, als je gebruik wil maken van de wettelijke bedenktijd.

In het Centraal Aansluitingenregister (C-AR) staat informatie over alle aansluitingen van elektriciteit en gas in Nederland. Sinds 2013 maken alle energieleveranciers gebruik van dit register. Voor het regelen van je overstap vragen we een aantal gegevens op uit het Centraal Aansluitingenregister.

  • EAN-code (de 18-cijferige code van je aansluiting)
  • Leveringsadres
  • Netbeheerder
  • Aansluitwaarde van je meter (bijvoorbeeld 3×80 Ampère voor je elektriciteitsmeter of G4 voor je gasmeter)
  • Verbruiksgegevens
  • Kenmerken van je meter (leveringsrichting en aantal telwerken)

Meterstanden, voorschot en nota's

Als wij je meterstanden nodig hebben, ontvang je van ons een e-mail met de vraag ze aan ons door te geven. In de e-mail vind je een link naar een in te vullen online formulier. Hebben we geen e-mailadres van je? Dan sturen we je een kaartje per post waarop je de meterstanden kunt invullen.

Tussentijds
Je kunt ook tussentijds je meterstanden doorgeven. Deze meterstanden worden niet gebruikt voor de berekening van je voorschot. Ze zijn wel zichtbaar in de grafieken van je gebruik in je online account bij Energie VanOns.

Er zijn verschillende soorten meters. Hieronder lees je hoe je de meterstanden op de meest voorkomende meters kunt vinden.

Elektriciteitsmeter met één telwerk
Bij een analoge elektriciteitsmeter met één telwerk (enkeltarief) hoef je alleen deze waarde door te geven. Staat er een cijfer achter de komma, dan hoef je deze niet door te geven.

Elektriciteitsmeter met twee of meer telwerken
De telwerken van een elektriciteitsmeter met twee telwerken staan boven of naast elkaar. Elektriciteit 1 (T1) is het bovenste of linker telwerk. Elektriciteit 2 (T2) is het onderste of het rechter telwerk. Staat er een cijfer achter de komma, dan hoef je deze niet door te geven.

Elektriciteitsmeter met digitale meter of slimme meter
Er zijn drie soorten meters met elektronische telwerken.

  • Alle standen worden tegelijk op één display getoond. Noteer alle standen, ook als deze 0 zijn. Voor elke stand staat een nummer dat laat weten voor welk telwerk de stand is.
  • De standen worden één voor één op de display getoond. Noteer alle standen, ook als deze 0 zijn. Bovenaan in de display staat voor welk telwerk de stand is.
  • Er wordt één stand op de display getoond. Met de knop op de meter kun je de verschillende standen één voor één oproepen. Noteer alle standen, ook als deze 0 zijn. Bovenaan in de display staat voor welk telwerk de stand is.

Gasmeter
Geef alle cijfers voor de komma door, inclusief de nullen voor dit getal. De drie cijfers achter de komma (in het rode vlak) hoef je niet door te geven. Verwar de gasmeter niet met de watermeter. De watermeter is vaak rond, terwijl de gasmeter rechthoekig is en vaak op een grote metalen kast zit.

Bij je overstap naar Energie VanOns krijgen wij het ‘standaard jaarverbruik’ door van de netbeheerder. De netbeheerder berekent dit standaard jaarverbruik met het gebruik op het aansluitadres in de afgelopen 3 tot 5 jaar. Bij het voorschotbedrag gaan we uit van dit standaard jaarverbruik. Daarnaast betaal je vaste leveringskosten, kosten voor het gebruik van het netwerk, meetkosten, energiebelastingen en btw. Al deze kosten samen vormen het voorschotbedrag.

Voor de hoogte van het maandelijkse voorschot gebruiken we het ‘standaard jaarverbruik’ op het aansluitadres. Dit getal geeft de netbeheerder aan ons door bij je overstap naar Energie VanOns. Het kan zijn dat dit verbruik anders is dan het verbruik dat je zelf bij je aanmelding hebt ingevuld. Verschillen verrekenen we met de jaarafrekening. Natuurlijk betaal je alleen voor de echt gebruikte energie. Is het verschil erg groot? Neem dan contact op met onze klantenservice voor het aanpassen van het voorschotbedrag.

Je kunt op meerdere manieren betalen aan Energie VanOns: via automatische incasso of per handmatige overschrijving. Voor betaling met handmatige overschrijving betaal je per rekening 2 euro extra aan administratiekosten. Automatische incasso is gratis. We incasseren het maandelijkse voorschotbedrag rond de 7de van de maand. De eerste maand kan de incasso iets later zijn, omdat de bank de eerste automatische incasso controleert.

Lukt het je niet om je jaarafrekening of eindafrekening in één keer te betalen? Dan kunnen we afspraken maken over een betaling in termijnen. Neem hiervoor contact op met onze klantenservice. Een betalingsregeling voor je maandelijkse voorschot is niet mogelijk. Je voorschotbedrag is een zo goed mogelijke inschatting van je maandelijkse energieverbruik.

Je kunt je voorschot maximaal 100% verhogen of maximaal 25% verlagen. Neem voor het wijzigen van je voorschotbedrag contact op met onze klantenservice. Verhogen kan ook in je online account van Energie VanOns.

Je krijgt je eerste jaarafrekening nadat je 12 maanden klant bent geweest van Energie VanOns. 12 maanden na de laatste jaarafrekening krijg je een nieuwe jaarafrekening. Voor de jaarafrekening gebruiken we de meterstanden die je aan ons hebt doorgegeven. We berekenen de kosten van je totaalverbruik en trekken daar de betaalde maandelijkse voorschotbedragen vanaf. Nadat je de meterstanden hebt doorgegeven, duurt het maximaal zes weken tot je de jaarafrekening krijgt.

Nog niets ontvangen?
Het kan zijn dat je doorgegeven meterstanden veel hoger of lager zijn dan verwacht. Wij controleren de standen in dat geval nog een keer. Je ontvangt de jaarafrekening daarom wat later.

Voor zowel de jaarafrekening als de eindafrekening gebruiken we de meterstanden die je aan ons hebt doorgegeven. Op de rekening staat hoeveel energie je gebruikt hebt. Dat gebruik bepalen we met het verschil tussen de beginstand en de eindstand van de periode waarover de rekening gaat. We nemen de kosten van je totaalverbruik en trekken daar de betaalde maandelijkse voorschotbedragen vanaf. Het eindresultaat is het bedrag op de jaarafrekening of eindafrekening.

Verhuizen of opzeggen

Een adreswijziging kun je gemakkelijk zelf doorgeven via je online account bij Energie VanOns. Doe dit het liefst minstens twee weken voor je de sleutels van je nieuwe huis krijgt. Zo kunnen wij op tijd zorgen voor energie op je nieuwe adres. Lukt online doorgeven niet? Neem dan contact op met onze klantenservice.

Meterstanden
Om je verhuizing goed te kunnen regelen, hebben we de meterstanden nodig van zowel je oude huis als je nieuwe huis. Schrijf daarom op de dag van de sleuteloverdracht de meterstanden op. Voor je oude huis is dat de laatste dag dat je de sleutel hebt. Voor je nieuwe huis is dat de dag dat je de sleutel krijgt. Met de meterstanden maken we de eindafrekening voor je oude adres op en weten we de goede beginstand voor je nieuwe adres. Je ontvangt de eindafrekening van je oude woning op je nieuwe adres.

Jammer dat je je contract met Energie VanOns wilt opzeggen. Opzeggen gaat meestal vanzelf, wanneer je je aanmeldt bij een andere energieleverancier. Je nieuwe leverancier regelt dan je overstap. Wil je toch graag zelf opzeggen? Neem dan contact op met onze klantenservice.

Salderen en terugleveren

Als je zonnepanelen hebt laten installeren, moet je dit doorgeven aan je netbeheerder. Dit kun je doen door de zonnepanelen op de website www.energieleveren.nl aan te melden. Daarnaast is het handig om ons te vertellen dat je zonnepanelen hebt. Dan kunnen wij alvast je voorschotbedrag aanpassen. Neem hiervoor contact op met de klantenservice.

Wek je zelf energie op met bijvoorbeeld zonnepanelen of een windmolen? Onder de regels van dit moment kun je onbeperkt tot maximaal je eigen verbruik salderen. Op je jaarafrekening staat de hoeveelheid elektriciteit die je zelf hebt opgewekt. Deze wordt weggestreept tegen de elektriciteit die je zelf hebt verbruikt. Als je een dubbele elektriciteitsmeter hebt, dan wordt de opgewekte energie in de normaaluren gesaldeerd tegen het verbruik in de normaaluren (hoog tarief). Hetzelfde geldt voor de opgewekte energie in de daluren (laag tarief). De energiebelasting van het totale verbruik wordt gesaldeerd met de energiebelasting van de totaal opgewekte energie.

Voorbeeld
Mevrouw Peters wekt met zonnepanelen 3.000 kWh per jaar op. Haar eigen verbruik is 3.500 kWh. Tot 3.000 kWh wordt gesaldeerd. De resterende 500 kWh brengen wij in rekening tegen ons leveringstarief inclusief energiebelasting, Opslag Duurzame Energie (ODE) en btw.

Heb je een dubbele elektriciteitsmeter? Onder de regels van dit moment wordt de opgewekte energie in de normaaluren gesaldeerd tegen het verbruik in de normaaluren (hoog tarief). Hetzelfde geldt voor de opgewekte energie in de daluren (laag tarief). De energiebelasting van het totale verbruik wordt gesaldeerd met de energiebelasting van de totaal opgewekte energie.

Voorbeeld
Mevrouw Peters neemt op het normaaltelwerk (hoog tarief) 1.000 kWh af. Ze levert 1.500 kWh terug aan het net. Op het normaaltelwerk levert ze dus 500 kWh meer terug dan dat ze heeft verbruikt. Op het daltelwerk (laagtarief) neemt mevrouw Peters 2.000 kWh af. Ze levert 500 kWh terug aan het net. 2.000 min 500 is 1500 verbruikte kWh op het daltelwerk. Van deze op het daltelwerk verbruikte 1500 kWh wordt de op het normaaltelwerk teruggeleverde 500 kWh afgetrokken. Voor de overgebleven 1.000 kWh aan verbruikte energie betaalt mevrouw Peters 1.000 kWh maal het daltarief.

Wek je meer op dan dat je verbruikt? Onder de regels van dit moment vergoedt Energie VanOns dezelfde prijs voor de elektriciteit als die je normaal betaalt. De btw komt hier nog bij. De wettelijke energiebelasting en Opslag Duurzame Energie (ODE) trekken we er juist vanaf.

Voorbeeld
Mevrouw Peters wekt met zonnepanelen 5.000 kWh per jaar op. Haar eigen verbruik is slechts 3.000 kWh per jaar. Allereerst wordt dan tot 3.000 kWh gesaldeerd. Voor de 2.000 kWh die mevrouw Peters daarnaast netto teruglevert, ontvangt ze van ons het leveringstarief plus btw.

Voor het aflezen van de meterstand voor teruglevering is er een verschil tussen een digitale meter en een oude, analoge meter.

Digitale meter
De teruglevering staat apart aangegeven op je elektriciteitsmeter. Je herkent terugleverstanden meestal aan ‘R1’ of ‘R2’. Als je twijfelt, kun je bij je netbeheerder navragen of je meter geschikt is voor teruglevering. Zo nodig kun je door je netbeheerder een geschikte meter laten installeren. Sommige klanten van Energie VanOns hebben ook een extra digitale meter die de productie van de zonnepanelen meet. Deze geeft de productie aan, maar dat is niet gelijk aan wat je teruglevert aan het net. Je verbruikt namelijk zelf ook een deel van die energie.

Analoge meter
Een analoge meter is meestal geschikt voor teruglevering en saldering. De meter moet dan wel achteruit kunnen draaien. Vraag je netbeheerder of je meter dit kan of controleer dit zelf, wanneer je al zonnepanelen hebt. Kijk op een zonnige dag of je meterstand na een paar uur lager is geworden. Wanneer je meter ongeschikt blijkt voor teruglevering, kun je bij je netbeheerder een nieuwe meter aanvragen. Je zult dan bijna altijd een digitale meter krijgen.