Mijn VanOns

Kies jouw type energiecontract Regulier Dynamische energie
Nieuws • 25 april 2020

“Als je met elkaar verbonden bent, kun je veel meer bereiken”

Is Energie VanOns er alleen voor Groningen, Drenthe en Friesland? Helemaal niet: de 100ste energiecoöperatie die zich bij ons aansloot zit bijvoorbeeld in Overijssel. Lutten Levert opende in maart 2020 haar eerste opwekproject, een zonneveld dat genoeg energie opwekt voor ruim 500 huishoudens. Voorzitter Gerwin Veltink vertelt over de doelen van de energiecoöperatie en de keuze om de opgewekte stroom te verkopen aan Energie VanOns. Gerwin: “Ik had direct een klik met Energie VanOns.”

Meest duurzame kern

Het komt verrassend vaak voor dat een energiecoöperatie voortkomt uit een prijsvraag vanuit de gemeente. Zo ook Lutten Levert. Gerwin (links op de foto): “Lutten, Oud-Lutten en Keiendorp zijn aangrenzende kleine kernen met in totaal ongeveer 2.000 inwoners. Ongeveer de helft hiervan is vrijwilliger van één of meerdere verenigingen of werkgroepen. Een aantal jaren geleden hadden we het plan dat al deze mensen meer zouden moeten gaan samenwerken. In diezelfde tijd kwam de gemeente Hardenberg met haar zoektocht naar de ‘meest duurzame kern’. Wij zagen meteen een mooie gelegenheid om de samenwerking een boost te geven. We schreven, als initiatiefgroep Lutten Leeft, een projectplan met daarin allerlei duurzaamheidsprojecten, zowel op het gebied van milieu als meer sociaal en financieel. We deden een pitch voor de gemeenteraad en hebben de wedstrijd gewonnen.”

Duurzame energie voor Lutten

“En dan moet je je plannen waar gaan maken. Een van onze plannen bestond uit het gezamenlijk inkopen van duurzame energie of het gezamenlijk opwekken van duurzame energie. En dan op zo’n manier dat de inwoners van Lutten en omgeving ervan zouden profiteren en erin konden investeren. Dat we een steentje zouden bijdragen aan de energietransitie en tegelijk de leefbaarheid van Lutten zouden verbeteren. We zouden een dak van een lokale ondernemer vol leggen met 750 zonnepanelen, maar gaandeweg werd de langetermijnvisie van het pand onduidelijk. ‘Je kunt wel een stuk grond van mij aan de andere kant van de weg gebruiken’ zei dezelfde ondernemer toen. Dit bleek maar liefst 2 hectare en toen is de hele ontwikkeling van start gegaan.”

5.956 zonnepanelen: 100% eigendom

Op 16 maart 2020 mocht Gerwin met een druk op de knop van de schakelkast het zonneveld in werking stellen. De bijna zesduizend zonnepanelen wekken voldoende energie op voor zo’n 500 huishoudens. “Zonnepark Lutten Levert is bijzonder door de hybride constructie. We hebben gebruikgemaakt van zowel de postcoderoosregeling als de SDE-regeling. Deelnemers maken geen keuze, maar investeren in beide delen. Hierdoor krijgen ze korting op hun energiebelasting en daarnaast 3% rente + volledige aflossing op hun investering; een behoorlijk aantrekkelijke deal voor de participant. Misschien ook leuk om te vertellen: het park is voor 100% eigendom van de energiecoöperatie. Dat komt niet vaak voor bij zo’n groot project.”

Nuchterheid en transparantie

“Ergens gedurende zo’n traject komt dan de vraag: met welke energiemaatschappij ga je in zee? We zijn gaan rondvragen in ons netwerk en zijn bij een paar energiebedrijven op bezoek gegaan. Met Energie VanOns had ik direct een klik. De nuchterheid en openheid past bij wat wij zelf ambiëren als energiecoöperatie en ook bij de cultuur hier op het platteland. Financieel kwam het onderaan de streep wel ongeveer op hetzelfde neer, dus dan geven gedeelde waarden de doorslag.”

Winst is voor de klant

Bijzonder aan de werkwijze van Energie VanOns is de zogenaamde ‘wederverkopersvergoeding’. Voor elke klant die via een coöperatie klant wordt, krijgt die coöperatie jaarlijks een bedrag. Hiermee kunnen de coöperaties investeren in nieuwe projecten en de leefbaarheid van hun omgeving. “Wij gaan hier anders mee om,” vertelt Gerwin. “Lutten Levert keert 100% van de wederverkopersvergoeding uit aan de klant die via Lutten Levert een contract heeft afgesloten met Energie VanOns. Wij vinden het ook belangrijk dat een deel van de winst van Lutten Levert naar lokale initiatieven gaat. Daarom gaat maximaal 10% van onze winst, na goedkeuring van het financieel jaarverslag, naar de moederorganisatie Lutten Leeft. Die kan daar dan weer dingen mee doen om de leefbaarheid van de omgeving te verbeteren. Wij vinden dit voor onze situatie een heel eerlijke verdeling.”

Samenwerking

We hebben tijdens het traject eigenlijk heel weinig contact gehad met andere energiecoöperaties. We zijn wel naar een paar kennisfestivals geweest om kennis te delen en om informatie te winnen, maar van echte samenwerking was geen sprake. Er is hier ook geen koepel zoals die er wel is in Groningen, Drenthe en Friesland. Misschien gaan we ons aansluiten bij de Drentse koepel. Maar het zou mooi zijn als er ook een zou komen in Overijssel. Als je met elkaar verbonden bent, kun je veel meer bereiken.

Op naar nog eens 6 hectare

“Het heeft best veel overredingskracht gekost om 90 leden te werven; deze leden zijn gelukkig nu allemaal heel enthousiast. Mensen zijn hier op het platteland veelal een beetje terughoudend. Zijn er geen addertjes onder het gras? Nu alle participaties verdeeld zijn, zijn er alsnog allemaal mensen geïnteresseerd. Die zijn nu te laat, maar mogelijk komt er een volgend project. Wellicht kunnen we in de buurt nog een perceel van 6 hectare gebruiken. Daarvoor moeten we echter eerst op uitbreiding van het energienetwerk wachten, want dat zit op dit moment helemaal vol.”