Mijn VanOns

Kies jouw type energiecontract Regulier Dynamische energie
Nieuws • 07 oktober 2019

De coöperatieve windmolens van Winsum Duurzaam draaien!

Op 4 oktober werd er feestelijk op de knop gedrukt. Of eigenlijk: twee knoppen. Gedeputeerde Nienke Homan en wethouder Kristel Rutgers slingerden zo gezamenlijk fase 1 van WindZon Winsum aan. Het postcoderoosproject van Winsum Duurzaam aan de Trekweg naar Onderdendam 45 is een combinatie van 2 EAZ-windmolens met 132 zonnepanelen. De molens draaien; de zonnepanelen volgen binnenkort. Bestuursleden Joop Assies en Henk Honingh vertellen goedgemutst over het voordeel van zo’n combi-project, het belang van draagvlak en dat er nog ruimte is voor een beperkt aantal deelnemers.

89.000 kWh per jaar
Joop: “We zijn precies twee jaar geleden begonnen met dit initiatief; met dat we windmolens wilden. Binnen een jaar daarna hebben we de familie Lam gevonden. Hun agrarisch bedrijf tussen Winsum en Onderdendam had zelf een wat lagere energievraag. Er was dus plek voor molens voor een energiecoöperatie. De twee EAZ-windmolens vormen de eerste fase van ons WindZon-project. Binnenkort komen er nog 132 zonnepanelen bij op het dak van hetzelfde bedrijf. Samen zullen ze zo’n 89.000 kWh per jaar opwekken. De totale energie-opwek is verdeeld in certificaten van 250 kWh per stuk; in totaal hebben we 356 certificaten te verdelen.”

Lang traject
Henk: “We hebben heel veel gezocht. Met twee bestuursleden zijn we alle boeren afgegaan. Vanuit dat traject kwam familie Lam bovendrijven. We hebben er veel energie in gestopt. En daar krijgen we nu dus juist energie uit. Je moet bij nul beginnen. Net als met een plantje dat moet groeien.” Joop vult aan: “Je moet eerst een vergunning regelen. En bijvoorbeeld met EAZ om tafel. Je moet het helemaal uitdenken, voordat je iets kunt aanbieden aan het publiek. Vervolgens kan zo’n opwekproject pas doorgaan bij voldoende deelnemers. We hebben nu deelnemers voor zo’n 90 procent van de certificaten. Dat is voldoende voor de start van de windmolens en binnenkort het bestellen van de zonnepanelen.”

Combiproject komt weinig voor
Henk: “De combinatie van zon met wind zorgt ervoor dat je de kabel beter benut. Ook als het guur weer is, heb je stroom. Zo heb je minder pieken en dalen dan als je alleen zon of alleen wind zou doen. Er is hier in het Hogeland in Groningen nog wel wat ruimte op de kabel, maar de capaciteit is beperkt. Die moet je zo optimaal mogelijk benutten.” Joop: “Dat levert overigens wel weer andere problemen op. De Belastingdienst en certificeringsinstanties en dergelijke maken onderscheid tussen zon en wind. Dus je moet de opwek wel apart meten.”

Rendement van zo’n 6%
Joop: “Als klant van Energie VanOns neem je stroom af. Wij als coöperatie krijgen daar van Energie VanOns per klant een vergoeding voor. Een deelnemer van een coöperatief opwekproject wekt juist stroom op. Zo kun je zelf energie opwekken als dat op je eigen dak niet kan. Of je kunt de combinatie met windenergie maken, wat je vaak niet zelf op eigen grond voor elkaar kan krijgen. Het is best een moeilijke berekening, zeker als de overheid ineens dingen gaat roepen over het verlagen van de energiebelasting. Maar je hebt er zeker rendement van. We verwachten voor de deelnemers aan WindZon Winsum een netto rendement van 6 procent. En dat met een ‘lage’ investering van 125 euro per certificaat!”

Draagvlak creëren
Henk: “Winsum Duurzaam besteedt heel veel tijd aan het bewust maken van mensen. Mensen motiveren om duurzamer te willen doen. Den Haag zou veel meer uit moeten leggen: waarom, waarom, waarom? Er wordt te weinig draagvlak gecreëerd en dat geeft problemen. Hoe groter het doel, hoe dieper het dal ernaartoe. Daarom wilden we dit ook klein beginnen. We willen iets neerzetten dat groeit. Geen revolutie, maar evolutie.”

Ruimte voor emotie
Joop: “We bellen in het dorp bij mensen aan met ons verhaal. Soms krijg je dan vragen over in Polen dit en in China dat. Waarom zouden we iets duurzaams doen als de rest van de wereld gewoon lekker door mag stoken?” Henk springt hierop in: “Die emotie moet je de ruimte geven. Pas dan is er ruimte voor iets nieuws. Dan kun je weer wat doen. En de omgeving het nodige gunnen. Als je vindt dat je last hebt van zo’n windmolen, dan moet je er tegelijk ook profijt van hebben dat zo’n ding er staat. Bijvoorbeeld financieel. De omgeving moet iets krijgen en meegaan. Je hebt niks aan te ver voor de kudde uitlopen.”

Misschien een SDE-project
Ondertussen kijkt Winsum Duurzaam ook vooruit naar de toekomst. Joop: “Een postcoderoosproject is gekoppeld aan je eigen energierekening. Een SDE-project staat hier los van. Dat is gewoon rendement op je geld.” “Het is wel heel moeilijk om voldoende mensen bijeen te rapen voor zo’n postcoderoosproject,” gaat Henk verder. “Mensen hebben vaak al zelf zonnepanelen. Een project moet dus eigenlijk een hoger financieel rendement hebben om ook het grote publiek te bereiken. Dat rendement lukt beter met schaalgrootte; bijvoorbeeld met een dak met 4.000 panelen. Dat is een enorm grote stap om te maken. Je wordt dan echt stroomproducent. Maar eerst gaan we dit project afronden; dan pas kunnen we verder.”

Laatste certificaten WindZon Winsum
De focus ligt eerst op het vinden van extra deelnemers en de uitgifte van de laatste certificaten. Joop: “Het grootste gedeelte van de windmolens en het zonnedak is voorzien van een eigenaar. Voor het laatste stukje, ongeveer 50 certificaten, zoeken we nog deelnemers. Als mensen interesse hebben, kunnen ze op winsumduurzaam.nl kijken voor meer informatie. Op de website kan je je ook aanmelden voor dit toch wel unieke project!”

Meedoen?
Woon je in, of in de buurt van, Winsum (postcodes 9951, 9951, 9961, 9967, 9957, 9953, 9954, 9959, 9773, 9893, 9891, 9962, 9892) en wil je meedoen aan project WindZon? Kijk dan even op de site en neem contact met ze op!
Benieuwd wat 100% groene energie uit eigen regio voor jou betekent? Bereken dan in een minuut je maandbedrag bij Energie VanOns. Of bekijk de opwekbron WindZon op deze site.