Mijn VanOns

Kies jouw type energiecontract Regulier Dynamische energie
Nieuws • 07 september 2020

Fries speciaalbier gebrouwen met onze coöperatieve stroom: proost!

Telkens als je denkt alle lokaal gebrouwen speciaalbiertjes nu wel geproefd te hebben, komen er nieuwe bierbrouwerijen bij. Bijvoorbeeld Tsjerkebier in Easterwierrum, een dorp ergens tussen Leeuwarden en Sneek in. Een deel van de opbrengsten gebruiken de neven Sipke en Sipko Dotinga voor het behoud van leegstaande Friese kerken. Sipke: “Sipko doet de financiële kant; ik ben directeur en verantwoordelijk voor het dagelijkse gebeuren. Een bierbrouwerij heeft veel stroom nodig. Via Enerzjy Koöperaasje Easterwierrum nemen we die al sinds het begin af bij Energie VanOns. Het lokale spreekt ons aan: het verhaal van ons bier wordt er sterker van.”

Bier voor leegstaande kerken

“Het is niet zo dat ik altijd al bierbrouwer wilde worden,” vertelt Sipke. “Het idee is ontstaan tijdens een familiebezoek. Ik was na ruim 30 jaar overtallig geraakt bij mijn toenmalige werkgever en was op zoek naar iets nieuws. Sipko had al iets met Friese kerken en zocht naar een manier om een leegstaande kerk voor verval te behoeden. Bijvoorbeeld door er een winkeltje van te maken. Ondertussen ontdekte hij dat een oud-klasgenoot directeur was van een Amsterdamse bierbrouwerij, brouwerij De 7 Deugden. Hij ging er eens kijken en zag wat een succes het was. De brouwerij had zelfs nieuwbouwplannen voor een groter pand. Mijn neef vroeg zich af of dit ook mogelijk zou zijn in een kerk. En vroeg bovendien of we de oude installatie na de verhuizing konden overnemen. Toen zijn we samen aan het rekenen gegaan.”

Oude timmerfabriek

“Ik ben in de leer gegaan bij de Amsterdamse bierbrouwerij om het vak te leren. Ondertussen gingen we op zoek naar een geschikte kerk. Maar hoe we het in ons hoofd hadden bleek niet te kunnen. Een kerk heeft veel beperkingen. Voor een bierbrouwerij heb je een vloeistofdichte vloer nodig. Er moet een vrachtwagen bij kunnen komen. Je wilt geen gedoe met de omringende begraafplaats. En vaak staat de kerk ook nog midden in een dorp. Het bleek allemaal een beetje lastig. Daarom hebben we uiteindelijk gekozen voor een oude timmerfabriek. Het is een heel mooie locatie; een industrieel pand met karakter. Een goede keuze, want we zijn wel tot de conclusie gekomen dat je veel ruimte nodig hebt voor een bierbrouwerij. Zeker als er ook een proeflokaal bij zit. Onze meer dan 400 m2 aan vloer wordt steeds meer gevuld.”

Lokaal water, lokale stroom

“Bier moet een verhaal hebben. Neem bijvoorbeeld ons water. Dat is Spannenburger Oer, uit een bron in het zuidwesten van Friesland. Dit natuurzuivere bronwater kan volgens waterbedrijf Vitens al wel tienduizend jaar oud zijn. Ook onze stroom komt van een lokale bron via Energie VanOns en de lokale energiecoöperatie. Een bierbrouwerij heeft veel energie nodig. We moeten duizend liter opwarmen van 12 graden naar 100 graden. Daar gebruiken we een combinatie van aardgas en groene stroom voor. Voor 1 liter bier heb je bovendien 3 liter water nodig. Je hebt het dus over behoorlijke aantallen, zeker als je minimaal eens per week brouwt. De lokaal opgewekte stroom past mooi bij ons verhaal. Bovendien krijgt het dorp hier via de coöperatie ook weer wat voor terug.”

Lekker bier dat naar meer smaakt

Mooi verhaal, maar is het bier van Tsjerkebier ook lekker? Smaak is natuurlijk persoonlijk, maar de drie bieren van Tsjerkebier krijgen goede cijfers in Untappd, de app voor liefhebbers van speciaalbier. Sipke: “We zijn uitermate tevreden over onze bieren, die natuurlijk allemaal kerkelijke namen hebben, zoals ‘Lichte Preek’. We zijn bezig met drie nieuwe bieren, zodat we straks zes bieren in het assortiment hebben. Daarnaast maken we speciaalbieren in opdracht, zoals een jubileumbier of een bier voor een restaurant in de buurt. De wereld van speciaalbier blijft fascineren. Het is echt verrassend waar mensen soms mee aankomen als gewenste ingrediënten, hahaha.”

Lokale verbinding staat voorop

“Lokale verbinding is belangrijk voor ons, ook naast die speciaalbieren in opdracht voor lokale ondernemers. We hebben een heel goede band met de inwoners van het dorp. We proberen ook dingen met elkaar op te zetten waardoor we elkaar versterken in plaats van in de weg zitten. We willen gewoon een goede samenwerking met het dorp realiseren. Vervolgens kunnen we ook onze missie meer gestalte geven: het behoud van de Friese kerken. Met het geld dat we overhouden hopen we binnenkort wat items in kerken te kunnen laten restaureren. Dus door te ondernemen maken we onze omgeving mooier en help je elkaar ook weer een beetje.”