Mijn VanOns

Kies jouw type energiecontract Regulier Dynamische energie
Nieuws • 15 oktober 2019

Hoe duur is CO2-neutraal leven en is dat de oplossing?

Je leest erover in het nieuws of ziet een logo op een etiket. Bedrijf X is voortaan klimaatneutraal. Product Y is CO2-neutraal. Het is tot nu toe vaker de uitzondering dan de regel. Hierdoor denk je misschien dat CO2-neutraal produceren, werken en leven gewoon enorm duur is. Anders zou iedereen het wel doen, toch? Die kosten blijken mee te vallen. Sterker nog, wie zijn persoonlijke CO2-uitstoot compenseert met het planten van bomen, leeft al voor een paar euro per maand CO2-neutraal. Echt waar.

CO2-compenseren met bomen of klimaatprojecten
Natuurlijk begin je met het verminderen van je CO2-uitstoot. Voorkomen is immers beter dan genezen. Maar de CO2 die door jou alsnog de lucht in komt, kan op twee manieren worden gecompenseerd. Je kunt er bomen voor laten planten, die de CO2 vervolgens weer uit de lucht halen. Dit kan bijvoorbeeld via TreesForAll. Of je investeert in klimaatprojecten. Kijk hiervoor bijvoorbeeld bij Fair Climate Fund of Green Seat. Energie VanOns werkt met CO2-compensatie voor het gasverbruik van onze klanten. Met beide methodes ben je onderaan de streep CO2-neutraal.

Je CO2-uitstoot berekenen
Je kunt pas gericht bomen laten planten of investeren in klimaatprojecten, als je weet hoeveel CO2 je eigenlijk uitstoot. Het berekenen van je CO2-uitstoot blijkt nog niet zo simpel. Er zijn allerlei tools en berekeningen te vinden op internet, maar ze richten zich vaak alleen op reizen of kijken maar heel globaal naar je levensstijl. We zullen het hiermee moeten doen. Soms is iets beter dan niets.

Bereken eerst je ecologische voetafdruk
De eerste stap is om je ecologische voetafdruk te berekenen. Ook hiervoor zijn veel tools en calculators te vinden. Ons advies: doe er twee en ga vervolgens uit van het gemiddelde. Twee eenvoudige tools voor het berekenen van je ecologische voetafdruk zijn de WNF voetafdruktest en de Footprint Calculator van het Global Footprint Network. Wees eerlijk over je levensstijl. Eet je veel vlees? Koop je vaak nieuwe apparaten? Vlieg je? Het telt allemaal mee. Laat je vervolgens verrassen door de hoeveelheid hectares die je hiermee opgebruikt en dus het aantal aardbollen die we nodig zouden hebben als iedereen zo zou leven als jij.

Van voetafdruk naar CO2-uitstoot
Nu komt het ingewikkelde stuk (nou ja, valt eigenlijk wel mee). Lang niet alles van je ecologische voetafdruk komt voort uit CO2. Afhankelijk van je levensstijl bestaat ongeveer 60% van je ecologische voetafdruk uit CO2-uitstoot. De overige 40% bestaat onder andere uit het gebruik van land voor begrazing en landbouw. Land dat ook ergens anders voor gebruikt had kunnen worden. Met dit in het achterhoofd kun je door de band genomen rekenen met 1,75 ton CO2-emissie per jaar per hectare. Heb je volgens de tests gemiddeld 5 hectare van de aardbol nodig? Dan is waarschijnlijk ongeveer 8,75 ton CO2-uitstoot aan jou toe te schrijven. Om dat te compenseren, kun je ter waarde van 8,75 ton CO2 bomen laten planten.

En wat kost dat dan voor de gemiddelde Nederlander?
De gemiddelde Nederlander gebruikt 6,3 hectare voor zijn levensstijl. Als alle inwoners van de wereld zo zouden leven, zouden we 3,7 aardbollen nodig hebben. En dat is dan nog met het huidige aantal bewoners. 6,3 hectare staat gelijk aan ongeveer 11 ton CO2 per jaar. Koop je hier bomen voor bij TreesForAll? Dan kost dat krap 140 euro. Voor 11,50 per maand leef je CO2-neutraal. Dat valt nog best mee. En jij doet het vast sowieso al beter dan de gemiddelde Nederlander, toch?

CO2-neutraal leven is geen vrijbrief
Helemaal CO2-gecompenseerd leven is natuurlijk niet hetzelfde als compleet klimaatneutraal leven. Met het compenseren van je CO2-uitstoot doe je wat met pakweg 60% van je klimaatimpact. De overige 40% blijft ongemoeid. Bovendien moeten we oppassen CO2-compensatie te zien als vrijbrief, zeker omdat het zo goedkoop is. Het is misschien verleidelijk om alsnog die verre vliegreis te maken en gewoon een paar tientjes te betalen ter compensatie. Dat is beter dan niets, maar we blijven erbij dat het verminderen van CO2-emissies prioriteit nummer 1 zou moeten zijn. Compensatie komt pas daarna.

Voor een tientje per maand CO2-neutraal leven
Hoe zuinig en bewust je ook leeft: in onze huidige samenleving is het onmogelijk helemaal zonder CO2-uitstoot te leven. Dan is het mooi te weten dat je deze uitstoot zelf simpel en goedkoop kunt compenseren. Voor een tientje per persoon per maand leven we in Nederland allemaal CO2-neutraal. Waar wacht je nog op?