Mijn VanOns

Kies jouw type energiecontract Regulier Dynamische energie
Nieuws • 05 februari 2020

Slimme meter? Duik in je energieverbruik met een ‘energieverbruiksmanager’

Steeds meer huishoudens hebben een slimme meter. Sterker nog, voor huishoudens met zonnepanelen is de slimme meter vanaf 2023 zelfs verplicht. Voor sommige woonsituaties misschien veel gedoe om niks, maar je kunt er zeker je voordeel mee doen. Koppel je slimme meter aan een zogenaamde ‘energieverbruiksmanager’ en je ziet heel eenvoudig wat je aan stroom en gas verbruikt. Per maand, week, dag, of zelfs real-time. Duik in je data en probeer gekke pieken of een hoog sluimerverbruik te verklaren. Maar met welke tool?

Meten = weten
Wat verbruikt jouw huishouden aan elektriciteit, terwijl iedereen ligt te slapen? Wat is het effect van de aankoop van die energiezuinige koelkast? Moet je je schamen voor dat uurtje per dag dat de elektrische deken aanstaat? Met de jaarlijkse jaarafrekening zie je wel of je zuiniger (of minder zuinig) was dan voorgaande jaren, maar gedetailleerde vragen krijg je er niet mee beantwoord. Dat terwijl antwoorden op zulke vragen je juist kunnen helpen om je gedrag te veranderen of bijvoorbeeld bepaalde apparaten te vervangen. Met een energieverbruiksmanager heb je doorlopend inzicht en komt een hoge energierekening nooit onverwacht.

Tientallen energieverbruiksmanagers: welke kies je?
Maar welke energieverbruiksmanager past bij jou? In de afgelopen jaren zagen we een wildgroei aan online dashboards, apps, schermen en apparaatjes. Sommige energieverbruiksmanagers zijn gratis, andere energieverbruiksmanagers kosten honderden euro’s. Natuurlijk zie je dat verschil terug in onder andere de gedetailleerdheid van de data. Maar lang niet iedereen heeft al die details nodig. Daarom kiest de een voor een energieverbruiksmanager die real-time het verbruik laat zien en zelfs zelf suggesties doet welke apparaten verantwoordelijk zijn voor het verbruik. Een ander heeft voldoende aan inzicht in het verbruik per dag. Bedenk ook of je graag een kastje aan de muur wilt of juist via een app op je telefoon in je data wilt duiken. Je kunt het zo gek niet bedenken of de energieverbruiksmanager met jouw set aan wensen bestaat.

Bruikbaar bij elke energieleverancier?
Wat wij zelf wel een nuttige voorwaarde vinden is dat de energieverbruiksmanager bruikbaar is bij alle energieleveranciers. Dat betekent dat je hem ook kunt gebruiken als klant van Energie VanOns. Maar zelfs als je geen klant van ons bent, is het handig dat je data bewaard blijven als je toch overstapt naar een andere energieleverancier. Milieu Centraal zette alle tools, apps en apparaatjes op een rij. Deze energieverbruiksmanagers zijn volgens hen bruikbaar bij elke energieleverancier.

Geschikt voor zonnepanelen?
Ook handig: is de energieverbruiksmanager geschikt voor zonnepanelen? Alleen dan zie je de door jou teruggeleverde elektriciteit terug in de cijfers. Als je al zonnepanelen hebt, is deze voorwaarde natuurlijk essentieel. Maar kijk ook naar de toekomst. Overweeg je om binnen nu en een paar jaar zonnepanelen te nemen? Neem deze voorwaarde dan ook zeker mee in je keuze.

Proef op de som met een gratis energieverbruiksmanager
Een van onze medewerkers wilde wel eens weten tot welke inzichten zo’n energieverbruiksmanager zou leiden. Ze koos voor een test met SlimmemeterPortal.nl. De koppeling was een eitje. En hoewel deze gratis energieverbruiksmanager de data met een vertraging van één dag laat zien en verder weinig details weergeeft, ontdekte ze toch al snel een aantal verrassende feiten over haar energieverbruik.

Speurtocht naar sluimerverbruik en gekke pieken
Zo bleek haar sluimerverbruik dagelijks 65 cent, oftewel 235 euro per jaar. Het sluimerverbruik is het opgetelde verbruik van alle apparaten die gedurende de dag aan staan, van koelkast tot wifi-modem. Nu kun je de koelkast maar beter niet uitzetten, maar andere apparaten wellicht wel. Ze trok de pomp van de vloerverwarming uit de stekkerdoos en ontdekte dat dit in één nacht 25 cent scheelde! Tijd dus om een energiezuinige pompschakelaar te overwegen. Ook ontdekte ze dat de sporadisch gebruikte supersnelle stand van de vaatwasser een piek van 1 euro veroorzaakte. Toch maar gewoon de veel goedkopere eco-stand gebruiken voortaan. En een warm bed met een elektrische deken? Dat bleek maar 2 cent te kosten. Stukken zuiniger dan de slaapkamer met gas verwarmen.

Laat je niet gek maken!
Twee weken testen met een gratis energieverbruiksmanager leverde onze medewerker dus al meteen drie belangrijke inzichten op. Maar er was ook een keerzijde. Sommige pieken leken onverklaarbaar. Welk apparaat kan deze gekke grafiek veroorzaken? Meet onze meter het wel goed? Zeker met een minder geavanceerde energieverbruiksmanager zullen antwoorden ook weer nieuwe vragen en twijfels oproepen. Laat je niet op de kast jagen. Doe in plaats daarvan je voordeel met je nieuwe kennis. Met een energieverbruiksmanager zet je met weinig moeite nieuwe stapjes in spaarzaam omgaan met stroom en gas.