Mijn VanOns

Kies jouw type energiecontract Regulier Dynamische energie
Nieuws • 12 oktober 2020

Tips: makkelijk en goedkoop je huis isoleren

Lekker warm in huis zonder dat je hiervoor elke maand opnieuw de hoofdprijs betaalt: goede isolatie van je huis verlaagt je gasverbruik en verhoogt het comfort. Maar waar begin je? De meeste winst behaal je met grondige isolatie van het dak, de muren en de vloer. Zulke grondige isolatie vraagt echter vaak om een flinke investering, zelfs als je er subsidie voor krijgt. Wat nou als je het benodigde geld nu eenmaal niet op de plank hebt liggen? Of als je in een huurhuis woont? Houd het dan makkelijk en goedkoop met onze isolatietips waarmee je toch nog flink kunt besparen. Alle kleine beetjes helpen!

Met isolatie op energie voor warmte besparen

De meeste huizen in Nederland worden met aardgas verwarmd. Verreweg het meeste gas dat je gebruikt gaat op aan warmte. In een gemiddeld huishouden gaat 75 procent van het gas naar het verwarmen van het huis in de koude helft van het jaar. Maar ook als je op een andere manier verwarmd, is isolatie het sleutelwoord. In een slecht geïsoleerd huis kan tot wel de helft van alle warmte ontsnappen via het dak, de muren, de ramen en de vloer! Daardoor is het veel moeilijker om het binnen warm te krijgen én warm te houden.

Goedkoop isoleren tip 1: doe de deur dicht

Het kost niks en is vooral een goede gewoonte die je jezelf misschien even moet aanleren. Ga je van de woonkamer naar de werkkamer? Van de badkamer naar de overloop? Doe de deur achter je dicht. Zo blijft de warmte waar het moet. Zeker wanneer je alleen ruimtes verwarmt waar je veel bent, zal dit flink schelen. Warmte uit de verwarmde woonkamer ontsnapt zo minder gemakkelijk naar de onverwarmde hal of bijkeuken.

Goedkoop isoleren tip 2: doe de gordijnen dicht

Het blijkt heel Nederlands te zijn om met plezier de hele avond in de etalage te zitten. Het gegeven staat zelfs met stip bovenaan lijstjes van dingen die buitenlanders opvallend vinden aan Nederlanders. Niemand weet precies waarom, maar we schijnen het al eeuwen zo te doen. Erg zuinig is het in ieder geval niet. Door de gordijnen dicht te doen, houd je meer warmte binnen. De stilstaande lucht tussen het gordijn en het raam houdt namelijk extra warmte vast. Nog zo’n goede gewoonte om aan te leren dus. Let er wel op dat je gordijnen niet vóór de radiatoren hangen, zodat de verwarming wel gewoon haar werk kan doen.

Goedkoop isoleren tip 3: strips, snorren en slangen

Nu we het toch over deuren en ramen hebben… als ze dicht zijn is het fijn als ze echt goed dicht zijn. Tocht door net niet goed sluitende deuren en ramen ga je te lijf met tochtstrips. Ook tegen de onderkant van deuren kun je tochtprofielen aanbrengen, de zogenoemde ‘snorren’. Of pak het sfeervol en kleurrijk aan met een gezellige ‘deurslang’ oftewel een tochtrol. In de winkel kun je allerlei leuke tochtrollen kopen. Wie een beetje handig en creatief met handwerk is, kan ook zelf een leuke deurslang maken.

Goedkoop isoleren tip 4: radiatorfolie

Een radiator verwarmt niet alleen de kamer, maar ook de muur achter de radiator. Zonde, zeker als deze muur een buitenmuur is. Plak radiatorfolie tegen de achterkant van radiatoren. Zo kan de warmte niet via de muur achter de radiator ontsnappen. Hoe slechter geïsoleerd de muur achter de radiator, hoe harder deze relatief goedkope oplossing aantikt. Alle radiatoren in huis van radiatorfolie voorzien kost 40 tot 80 euro. Dat zou je in principe al binnen een jaar weer terug moeten kunnen verdienen. En check dan meteen even of je de radiatoren weer eens moet ontluchten. Opgehoopte

lucht maakt je radiatoren minder efficiënt. Alle radiatoren in je hele huis ontluchten is meestal slechts een klusje van een paar minuten. En gratis.

Goedkoop isoleren tip 5: isolatie rond je cv-leidingen

Niet gratis, wel relatief goedkoop: het isoleren van een deel van je cv-leidingen. Cv-leidingen die door onverwarmde ruimtes lopen, isoleer je voor een paar euro met buisisolatie. Denk hierbij aan leidingen die over zolder lopen of juist onder de vloer in de kruipruimte. De leidingen liggen er om warmte van je cv-ketel naar je radiatoren te brengen. Maar via dezelfde leidingen gaat onderweg een deel van de warmte verloren. Met goedkope, gemakkelijk aan te brengen buisisolatie zal minder van de warmte ontsnappen. Ook deze maatregel verdien je snel weer terug; vaak zelfs al binnen een half jaar!

Extra isolatietip: blijf ventileren

Wees wel voorzichtig met het te rigoureus tegengaan van tocht. Een beetje tocht is namelijk zo gek nog niet. Ventilatie is belangrijk voor verse lucht én om ervoor te zorgen dat de luchtvochtigheid in huis laag genoeg blijft. Dat zie je weer terug in je energierekening. Droge lucht verwarmen kost namelijk minder energie dan het verwarmen van vochtige lucht. Bovendien is een regelmatig geventileerd huis beter voor je gezondheid: fijnstof waait naar buiten en schimmels krijgen minder kans.