Mijn VanOns

Kies jouw type energiecontract Regulier Dynamische energie
Nieuws • 09 december 2020

Tips: nog meer goedkoop isoleren doe je zo!

Misschien denk je dat je alle goedkope manieren van isoleren inmiddels wel hebt toegepast in je huis. Er zit radiatorfolie achter elke radiator en iedere deur heeft een tochtprofiel. Veel meer kun je niet doen toch? Ten minste, niet zonder een flinke investering. Met dit artikel gaan we proberen je toch nog te verrassen met nieuwe isolatietips. Nog meer goedkoop isoleren doe je zo!

Goedkoop en makkelijk isoleren?
Een tijdje terug schreven we al een artikel met tips over makkelijke, goedkope oplossingen om te isoleren en zo te besparen op je energierekening. Met onze tips kon je zonder al te veel moeite zowel energie besparen als het comfort in je woning verhogen. De nieuwe tips in dit artikel zijn van dezelfde orde: goedkope oplossingen waarmee je makkelijk geld kunt besparen.

Nog meer isoleren tip 1: ga op jacht naar tocht
Deuren en te openen ramen zijn niet de enige plekken in huis waar het kan tochten. Leer je huis een beetje beter kennen en ga op jacht naar tocht. Je zult zeker weten plekjes vinden waar stiekem toch nog een flinke tochtstroom te voelen is. Denk bijvoorbeeld aan gaten in de muur waar leidingen doorheen lopen. Of tussen gipsplaten. Ook is het goed om ongeveer eens per jaar te checken of je tochtstrips hun werk nog wel goed doen. Op de site van Milieu Centraal vind je een lijst van hotspots voor tocht én de juiste oplossing per soort tocht.

Nog meer isoleren tip 2: sluit je schoorsteen af
Heb je nog een oude open haard, zo een waarvan de afvoer gewoon een gat naar de schoorsteen is? Dan is de kans groot dat hier flink wat tocht doorheen komt. Volgens sommige onderzoeken kan een tochtig rookkanaal je stookkosten tot wel 30% hoger maken. Ook hiervoor is een handige oplossing bedacht: de schoorsteenballon. Deze ballon doe je in het rookkanaal en blaas je vervolgens op. Niet handig als je je open haard elke dag gebruikt. Wel ideaal als je je open haard amper gebruikt en bijvoorbeeld alleen op de meest koude dagen van het jaar aansteekt. Let er wel op dat je de schoorsteenballong weer weghaalt als je de open haard gaat gebruiken!

Nog meer isoleren tip 3: isolerende kozijnfolie
Heb je nog enkel glas? En woon je in een huurhuis of heb je nu niet het geld voor HR++-glas? Dan kan kozijnfolie een goedkope, tijdelijke oplossing zijn. Deze doorzichtige isolatiefolie span je op je kozijnen, zodat er een laagje plastic folie over het glas heen is gespannen. Met een föhn blaas je de folie strak. Zo maak je als het ware je eigen dubbel glas. Isolatiefolie voor enkel glas is niet duur, maar is niet altijd de beste oplossing. De isolatie is veel minder goed dan die van HR++-glas. Bovendien is isolerende kozijnfolie kwetsbaar. Zelfs als je heel voorzichtig bent, zal deze oplossing maar een paar jaar meegaan. Toch kan het in allerlei situaties een fijne, goedkope maatregel zijn.

Nog meer isoleren tip 4: koop een vloerkleed
Isoleren hoeft zeker niet lelijk te zijn. Wat dacht je bijvoorbeeld van een prachtig vloerkleed? Een vloerkleed voelt warm aan je voeten. Alleen al daardoor kun je net iets langer wachten met het aanzetten van de verwarming. Bovendien kun je zo hetzelfde comfort hebben, terwijl de thermostaat iets lager staat. Fijn als je sowieso al wilt wennen aan een kamertemperatuur van een graadje lager. Maar een groot vloerkleed zorgt niet alleen voor een warm gevoel; hij isoleert ook echt. Zeker bij bijvoorbeeld een houten vloer met daaronder een kruipruimte. We geven toe: een groot vloerkleed kan duur zijn. Maar als je toch al overweegt om een mooi kleed te kopen, dan kan dit misschien een laatste zetje zijn. Als je vloerverwarming hebt, is een vloerkleed meestal een minder zinnige maatregel.

Nog meer isoleren tip 5: check je close-in boiler
Veel mensen hebben een close-in boiler in de keuken. Wel zo fijn dat je niet lang hoeft te wachten op warm water dat helemaal uit de cv-ketel moet komen. Erg energiezuinig is het echter niet, want een close-in boiler gebruikt behoorlijk veel stroom. Zet hem daarom sowieso op 60 graden in plaats van 80 graden. Je kunt je close-in boiler verder een beetje helpen door de leidingen vlakbij de boiler te isoleren. Dat doe je met hetzelfde isolatiemateriaal als waar je cv-leidingen mee isoleert. Deze buisisolatie is heel goedkoop (ongeveer een euro) en bovendien makkelijk aan te brengen. Het klinkt misschien als een zinloze oplossing, maar je hebt je euro in een mum van tijd terugverdiend en daarna ga je echt besparen.

Extra isolatietip: houd warmte daar waar warmte nodig is
Eigenlijk is de basisgedachte van isolatie erg simpel: je moet er gewoon voor zorgen dat je warmte houdt waar die warmte gewenst is. Met deze grondgedachte in je achterhoofd kun je misschien nog wel andere verrassende vormen van het vasthouden van warmte bedenken. Een gekke tip die we bijvoorbeeld ergens tegenkwamen: laat nadat je in bad bent geweest het warme water afkoelen, voordat je het laat wegstromen. Zo verwarm je de badkamer in plaats van het riool. Dit werkt natuurlijk alleen als je geen vochtproblemen in huis hebt. Maar in sommige huizen is dit wellicht de moeite waard. Dezelfde grondgedachte geldt voor warmte om te koken: kook met de deksel op de pan. Vaak langdurig een pan op het vuur, bijvoorbeeld voor een stoofpot of het koken van gedroogde bonen? Misschien is een hooimadam dan wat voor jou. En wat dacht je van het isoleren van je eigen warmte? Doe eens wat vaker een warme trui aan of sla een kleedje om, voordat je de verwarming aanzet.