Vierde keer op rij de allergroenste energieleverancier in de stroomranking Consumentenbond

Yes, voor het vierde jaar op rij staan we op nummer 1 in de groene stroomranking! Energie VanOns scoort ook in 2021 de maximale score van 10 én staat helemaal bovenaan. De Consumentenbond, Natuur & Milieu en Wise onderzoeken elk jaar de duurzaamheid van stroomleveranciers en zet ons in 2021 opnieuw op een gedeelde eerste plaats. We zijn ontzettend trots op deze mooie uitslag.

Een duurzaam leven begint met lokale groene stroom
We zijn waanzinnig blij met onze score. Zowel voor de consumentenmarkt als de zakelijke markt staat onze groene stroom op allereerste plaats. Onze groene stroom komt van onze eigen bronnen: lokale opwekprojecten, voor het overgrote deel van kleinschalige energiecoöperaties. Zo weten we zeker dat onze stroom donkergroen is én bovendien omarmd wordt door de plaatselijke bewoners. Geen ongewenst zonnepark in de achtertuin, maar projecten waar een dorp of streek zelf voor kiest. Directeur Jaap Hoeksema: “Lokaal kopen wordt steeds belangrijker.  Jouw streek, jouw stroom.

Niet eens veel duurder dan grijze stroom
Een eenvoudige manier om de CO₂-uitstoot te reduceren, is door stroom af te nemen die afkomstig is uit duurzame energiebronnen. Door te kiezen voor een energieleverancier die volledig groene stroom levert verbeter je direct je CO₂-voetafdruk. Een bijkomend voordeel is dat groene stroom niet eens veel duurder is dan grijze stroom. Daarnaast hoef je niet direct grote investeringen te doen om je eigen energie te produceren.

Heel Nederland kiest bewust voor groen
We zijn jaren geleden in het noorden gestart, maar hebben inmiddels klanten én bronnen in alle windstreken van Nederland. In 2021 zagen we het aantal klanten van buiten Groningen, Friesland en Drenthe niet alleen stijgen, maar daadwerkelijk verdubbelen. Die klanten lijken ook nog eens heel bewust voor lokale groene stroom te kiezen. Het aantal opzeggingen ligt bij Energie VanOns namelijk mijlenver onder het voor energiebedrijven gebruikelijke percentage. Dat onze klanten graag klant blijven; daar zijn we pas echt trots op!

Hieronder zie je alle scores. Meer over het onderzoek lees je op de websites van de Consumentenbond, Natuur & Milieu of Wise.

Ranking voor de consumentenmarkt

 

Lees hier het volledige rapport. 

 

Trotse sponsor van de Winterfiets Elfstedentocht

Donderdag vond de loting voor de Winterfiets Elfstedentocht plaats. Wiebe Wieling, voorzitter van de Friesche Elfsteden en Bert Wassink, Wethouder klimaat van Leeuwarden hebben drie projecten uitgeloot die door Energiecoörporatie ‘Energie van Ons’ gesteund gaan worden. Omdat het 2 voor 12 is wat betreft de opwarming van de aarde, vond de loting voor de tocht symbolischerwijs plaats op 2 december.
Iedere deelnemer die op 4 januari de tocht der fietstochten rijdt, krijgt een muntje met een symbolische waarde van € 10,-. Bij de finish kunnen zij kiezen aan welk project zij hun muntje willen geven:
– Energie-armoede: Klanten van de voedselbank ontvangen een Niebla douchekop en besparen daarmee € 200,- of meer per jaar
– Young Solar Challenge: Scholieren leren over energie en duurzaamheid door een boot te maken die op zonnekracht vaart
– Stichting Alde Fryske Tsjerken: Een bijdrage in de kosten voor energiezuinige LED verlichting in door hen beheerde kerken.

Streekstroom laden op snel laadplein op Plein de Vennen in Delfzijl

Opening laadplein

Wethouders Jan Menninga en Hans Ronde sloten op 5 november de eerste elektrische auto aan op het snelle laadplein in Delfzijl. Op Plein de Vennen kunnen twee auto’s tegelijk binnen een uur volledig opgeladen worden met lokale groene stroom van Energie VanOns. Bij de traditionele laadpaal duurt het opladen zes tot zeven uur. Naast de twee snelle laadpunten kunnen op Plein de Vennen vier elektrische auto’s aan de gewone laadpaal opgeladen worden met onze streekstroom.

Eemsdelta stimuleert duurzame mobiliteit

Jan Menninga ziet het laadplein als stimulans voor het centrum van Delfzijl. “Terwijl je boodschappen doet in het centrum of even een hapje gaat eten, wordt je auto weer helemaal opgeladen. Plein de Vennen is een ideale plek voor het laadplein, zo vlakbij winkels, horeca en natuurlijk het strand van Delfzijl.” Hans Ronde is ook enthousiast over het plein. “Het past in onze ambitie om duurzame mobiliteit te stimuleren.

Hulp bij overstap naar elektrisch rijden

Met dit plein helpen we onze inwoners om over te stappen op elektrisch rijden. Binnenkort komen er ook laadpleinen in Middelstum en Loppersum. De brandstofprijzen zijn aan het stijgen. Dat maakt elektrisch rijden juist aantrekkelijker. De gemeente Eemsdelta vindt het zeer belangrijk dat er een optimale de infrastructuur is voor elektrisch rijden. Dit laadplein is weer een stap in de goede richting.”

Resolutions is een samenwerkingsverband van regionale ondernemers dat zich specialiseert in slimme laadoplossingen voor bedrijf en particulier. Rein Schuil van Resolutions: “Wij zijn trots dat wij als noordelijke ondernemers een bijdrage mogen leveren aan het verduurzamen van de mobiliteit in de gemeente Eemsdelta. We hopen met dit plein elektrisch rijden in de regio nog meer te stimuleren.”

 

Stijgende energietarieven

Stijgende energietarieven

De nieuwssites en kranten staan vol van de sterk stijgende energietarieven en met de winter voor de deur wordt verwacht dat dit nog maar het begin is. Hiervoor zijn een aantal oorzaken, waarvan het tekort aan aardgas in Europa de belangrijkste factor is.

Wat betekenen de stijgende energietarieven voor mij?
Andere energieleveranciers hebben hun variabele tarieven inmiddels al aangepast. Wij hebben dit zo lang mogelijk proberen uit te stellen. Normaal gesproken worden de tarieven pas weer in januari aangepast. Helaas ontkomen ook wij er, vanwege de ongebruikelijke prijsstijgingen, niet aan om ook onze variabele tarieven tussentijds te wijzigen met ingang van 9 november 2021.

Hoe de variabele tarieven zich verder zullen ontwikkelen en of deze vanaf 1 januari aanstaande opnieuw zullen wijzigen, is afhankelijk van de marktontwikkelingen in de komende paar maanden.

Het is verstandig om de termijnbedragen aan te passen op de nieuwe marktsituatie, zodat je behoed wordt voor vervelende verassingen achteraf. Je kunt je termijnbedrag aanpassen in Energie VanOns Portal

In de meeste gevallen is overstappen op dit moment niet gunstig. Heb je bij ons een 1-jaar vast contact en loopt je contact nog niet af. Dan hoef je nu geen actie te ondernemen.

Loopt je 1-jaar vast contact wel binnenkort af. Dan ontvang je van ons een verlengvoorstel. Ben je benieuwd wanneer je contact afloopt? Kijk dan in Energie VanOns Portal

Heb je vragen over de stijgende energietarieven?

We hebben de veel gestelde vragen alvast voor je op een rijtje gezet. Klantenservice | Energie VanOns – lokale en groene energie

It Fryske Gea krijgt Energie VanOns

De 20 bedrijfsgebouwen en (publieke) locaties van It Fryske Gea draaien sinds dit voorjaar op lokaal opgewekte groene stroom en CO2 gecompenseerd gas. Hiermee draagt It Fryske Gea bij aan het behalen van de landelijke doelstelling om voor 2030 49% minder CO₂ uit te stoten ten opzichte van 1990.

De natuurbeschermingsorganisatie van Fryslân wil in de bedrijfsvoering bijdragen aan het behalen van de landelijke- en regionale klimaatdoelstellingen. Hoofd Beheer van It Fryske Gea Johan de Boer ‘Door over te stappen op stroom en gas van Energie VanOns dringen we onze CO₂- uitstoot nu flink terug. Een forse en goede stap! We willen het energiegebruik op een aantal locaties ook omlaag brengen en we zien mogelijkheden voor het uitbreiden van eigen productie van groene energie’. Daarnaast kan Energie VanOns adviseren over duurzame ontwikkelingen bijvoorbeeld op het gebied van mobiliteit. De samenwerking met Energie VanOns past bij It Fryske Gea, actief zijn op basis van de juiste kennis middenin de Friese maatschappij. ‘Dêr binne wy wiis mei!’

Energie VanOns is meer dan ‘gewone’ groene energie. De stroom wordt lokaal opgewekt door ruim honderd energiecoöperaties in Groningen, Friesland, Drenthe, Overijssel en de Noordoostpolder. Hoe ze dat precies doen, besluiten de coöperaties zelf. In de provincie Friesland wekken tal van grote en kleine zon- en windprojecten onze lokale groene stroom op. Denk hierbij aan Zonnepark Ameland, Zonnepark De Griene Greide (Garyp) en Zonnecentrale Trynwâlden Opgewekt (Gytsjerk).

Voor iedere klant van Energie VanOns ontvangt de energiecoöperatie een bijdrage die besteed wordt aan duurzame projecten in de regio. Energie VanOns is onderdeel van een grote energiebeweging: VanOns. Door de krachten van lokale energiecoöperaties te bundelen, maakt de VanOns-beweging lokale groene energie voor en van ons allemaal.

Groenste pand van Assen Ultraware kiest voor Energie VanOns als partner

Groenste pand van Assen kiest voor Energie VanOns

“De wereld mooier en beter maken! Dat vinden wij belangrijk en daar maken we ons hard voor, door maatschappelijk verantwoord te ondernemen. Met ons ‘groenste pand van Assen’, geven we het goede voorbeeld. We hebben het MVO-certificaat van MVO-Alliantie Noord Nederland bij ons aan de muur hangen. Iets waar wij heel trots op zijn.” Serge de Mul, CEO van Ultraware

Ultraware heeft gekozen voor energieleverancier Energie VanOns. Een partner die perfect aansluit bij de duurzame en circulaire ambities van de custom software specialist uit Assen. Het bedrijf doet al heel veel op het gebied van duurzaamheid en MVO. Zo is het bedrijfspand uitgerust met CO2 sturende ventilatie, betere isolatie van het bedrijfspand, automatische uitschakeling van elektriciteit, een klimaatsysteem en is het pand bovendien volledig gasloos.


Wij krijgen energie van ons dak

De Mul: “Het dak en zelfs een deel van de gevel van ons pand ligt vol met zonnepanelen. We krijgen binnenkort nog 14 nieuwe panelen. In het totaal hebben we straks 270 panelen. We wekken meer stroom op dan dat we zelf nodig hebben. De extra stroom die het dak opwekt leveren we terug aan Energie VanOns. Deze stroom levert Energie VanOns aan klanten in de omgeving van Assen. Lokaal opgewekt en lokaal geleverd.”

Klanten uit Assen voorzien van lokale zonnestroom

Het mooie is dat de lokaal opgewekte zonnestroom gebruikt kan worden door huishoudens in Assen. Wanneer je op een appartement woont of je eigen dak niet geschikt is voor zonnepanelen, dan kun je op deze manier toch bijdragen aan de overgang naar lokale groene stroom. Zonder gedoe of investering. Het enige wat je natuurlijk moet doen is overstappen naar Energie VanOns als energieleverancier. Als klap op de vuurpijl doe je ook nog iets goeds voor de verduurzaming van Assen en omgeving. De opbrengsten worden namelijk door de lokale Energiecoöperatie duurzaam Assen besteedt aan lokale projecten.  Wil je hier meer over weten of een proefberekening maken? www. energievanons.org.

Klimaatstichting HIER kwalificeert groene stroom van Energie VanOns als écht groen

De groene stroom van Energie VanOns wordt voor 100% in Nederland opgewekt en voldoet daarmee aan de eisen die de klimaatstichting HIER stelt aan echt groene stroom. Om mensen te helpen voor echt groene stroom te kiezen, onderzocht HIER de herkomst van meer dan 100 stroomproducten die in Nederland als groen worden verkocht. De resultaten zijn verwerkt in de herziene Groene stroom checker.

Alleen Nederlandse groene stroom draagt bij aan méér duurzame energie 

Omdat het vrijwel onmogelijk is om een apart stroomnet aan te leggen, krijgen huishoudens met groene stroom dezelfde stroom als ieder ander uit het stopcontact. Wanneer je groene stroom afneemt, koop je een bewijs dat er ergens dezelfde hoeveelheid groene stroom op het stroomnet wordt gezet als dat jij afneemt. Door groene stroom te kopen, investeer je dus in de productie en uitbreiding van duurzame energie.

Als er meer groene stroom wordt verkocht, neemt de productie daarvan dus ook toe. In de praktijk gebeurt dit alleen wanneer je kiest voor Nederlandse groene stroom.

 

Een derde aanbod groene stroom in Nederland is niet echt groen
Veel energieleveranciers garanderen dat zij duurzame stroom uit zon en wind leveren. Toch bungelt Nederland onderaan de lijst van EU-landen met het percentage energie dat duurzaam wordt opgewekt. Dat komt omdat een derde van de groene stroomproducten wordt ‘vergroend’ met certificaten uit het buitenland. Deze stroom is alleen op papier groen, maar draagt niet bij aan de uitbreiding van duurzame energieopwekking. Er komt geen groene stroom naar Nederland en er komt ook geen extra windmolen of zonnepaneel in dat land bij. Het is daarom belangrijk om goed op te letten op welk product je precies koopt.

 

Groene stroom checker
Afgelopen maand publiceerde HIER de geactualiseerde Groene stroom checker. Met deze tool controleer je heel makkelijk de samenstelling van alle groene stroomproducten die in Nederland worden aangeboden. Alleen groene stroom die in Nederland wordt opgewekt is écht groen.

De informatie is gebaseerd op de meest recente stroometiketten die energieleveranciers jaarlijks in mei moeten publiceren aangevuld met informatie die HIER bij energieleveranciers opvraagt over de herkomst van deze stroomproducten.

 

Over HIER
HIER is een stichting die mensen in beweging brengt om iets te doen aan het klimaatprobleem. Precies dáár waar je altijd bent: hier. Of je nu in huis aan de slag wil, met de buurt zelf energie gaat opwekken of de CO₂-uitstoot op het werk wil verminderen. Kijk voor meer informatie op hier.nu.

Gezien in de pers: De Zwette en Energie VanOns slaan handen ineen

De Zwette en Energie VanOns slaan handen ineen
De Zwette circulair en duurzaam in 2035

Het gonst op bedrijven en winkelpark De Zwette van duurzame ambities. “De ambitie van De Zwette is om in 2035 energieneutraal en circulair te zijn. Hiervoor werken bedrijvenvereniging De Zwette, de gemeente Leeuwarden en een werkgroep van actieve ondernemers, samen aan de vergroening van de omgeving (biodiversiteit) en het duurzaam opwekken en besparen van energie”, vertelt Jaap Hoekstra namens bedrijvenvereniging De Zwette. Landelijk is er al grote belangstelling voor de ambities van De Zwette en het mooie is, alle bedrijven op de Zwette kunnen hun steentje bijdragen.

Overstappen van grijze naar echte groene stroom

Een eenvoudige manier om de CO₂-uitstoot van je bedrijf te reduceren, is door stroom af te nemen die afkomstig is uit duurzame energiebronnen. Door te kiezen voor een energieleverancier die volledig groene stroom levert verbeter je direct je CO₂-voetafdruk. Een bijkomend voordeel is dat groene stroom niet eens veel duurder is dan grijze stroom. Daarnaast hoef je niet direct grote investeringen te doen om je eigen energie te produceren.

Lokaal kopen

Jaap Hoekstra: “Lokaal kopen wordt steeds belangrijker. Wij hebben daarom gekozen voor echte groene energie die lokaal op de Zwette en in de omgeving van Leeuwarden op een duurzame manier wordt opgewekt en waarvoor het certificaat Garantie van Oorsprong is afgegeven. Dus geen leveranciers die grijze energie vergroenen door groene stroomcertificaten uit het buitenland aan te schaffen.”

Energie VanOns
Energie VanOns is een coöperatieve energieleverancier. Samen met meer dan honderd energiecoöperaties wekken zij lokaal groene stroom op met bijvoorbeeld een windmolen of zonnepark. Alle opbrengsten worden in eigen streek besteed aan duurzaamheids- of leefbaarheidsprojecten.

De Zwettekrant juni 2021 by De Zwettekrant – issuu

 

Gezien in de pers: Energie VanOns in NoordZ

Zakelijke klanten op Terschelling reduceren CO2 uitstoot met 570.000 ton

Het aantal energiecoöperaties in Noord-Nederland groeit. Steeds meer inwoners van dorpen en steden, tot zelfs eilanden aan toe, besluiten zelf een energiecoöperatie op te richten. Een goed voorbeeld is Terschelling Energie, dat in 2016 werd opgericht. De coöperatie levert de opgewekte zonne-energie aan Energie VanOns, waarna ondernemers en bewoners van Terschelling de groene energie kunnen afnemen. En dat is, zo blijkt, een groot succes.

Willemijn Steentjes, verantwoordelijk voor marketing en communicatie van Terschelling Energie, is blij dat zoveel eilander ondernemers en bewoners zich aansluiten bij Energie VanOns. “Niet alleen omdat het verdiende geld terugvloeit naar de gemeenschap, waarna we kunnen investeren in nieuwe duurzame projecten, maar ook omdat blijkt dat het bewustzijn en het gevoel van urgentie bij de eilanders aanwezig is. We willen met elkaar de wereld beter maken en die ideologie vinden we terug bij Energie VanOns.”

Investeren
Terschelling Energie beschikt over 2 zonneweiders, Hee 1 en Hee 2, waarbij de laatste onlangs werd geopend. Hee 1 bestaat uit 1.500 zonnepanelen, die deels op het land en op daken liggen, terwijl Hee 2 1.044 panelen telt. “Het was geen enkel probleem om ondernemers en inwoners bereid te vinden te investeren in de zonneweides”, geeft Steentjes aan. Vooralsnog heeft Terschelling Energie geen plannen voor meer zonneweides. “We zoeken het nu vooral in daken bij ondernemers en agrariërs.”
Vorig jaar organiseerde Terschelling Energie een overstapcampagne voor ondernemers en daar maakten in 3 maanden tijd 30 ondernemers gebruik van. “Het heeft tot een reductie van 570.000 ton CO2 geleid. “De gemeente heeft inmiddels uitgesproken dat we voor 2023 een CO2 reductie van 49 procent moeten hebben gerealiseerd.” Ze is dan ook blij dat er steeds meer ondernemers actief worden met groene energie. “Ze zien dat het werkt, dat het geld oplevert en dat ze mede dankzij groene energie hun bedrijf klaar maken voor de toekomst”, aldus Steentjes.

Tevreden
Een voorbeeld van zo’n bedrijf is Hotel De Walvisvaarder in Lies. Een ingrijpende verbouwing was voor eigenaar Dick Visser aanleiding om te investeren in diverse duurzame oplossingen. Er kwamen zonneboilers, zonnepanelen, warmtepompen en de hoogste vorm van isolatie werd toegepast. “We werken er nu één jaar mee en zijn erg tevreden over het resultaat”, laat hij weten.
Met name het gevoel dat hij iets kan doen voor de volgende generatie, gaf bij Visser de doorslag. “Ik ben sinds een paar jaar opa en dan ga je toch anders naar de toekomst kijken. Niet alleen qua energie, ook op andere vlakken houden wij rekening met het milieu. Zo serveren we een verantwoord biologisch ontbijt, houden we rekening met welke schoonmaakmiddelen we inzetten, enzovoort.”
“Het gevoel is goed, niets doen was geen optie. Het was wel een ingewikkeld proces, we hebben veel zelf moeten uitzoeken. Maar het is gelukt en het hotel is klaar voor de volgende generatie.” Die is gevonden in oudste zoon Bram, die binnen afzienbare tijd De Walvisvaarder duurzaam gaat voortzetten.

Verbeteren CO2-voetafdruk
“Door te kiezen voor een energieleverancier die volledig groene stroom levert, verbeter je direct je CO2-voetafdruk”, zegt accountmanager Jan Koster van Energie VanOns. “Een bijkomend voordeel is dat groene stroom van Energie VanOns niet eens veel duurder is dan grijze stroom. Daarnaast hoef je niet direct grote investeringen te doen om je eigen energie te produceren.”

Tips: nog meer goedkoop isoleren doe je zo!

Misschien denk je dat je alle goedkope manieren van isoleren inmiddels wel hebt toegepast in je huis. Er zit radiatorfolie achter elke radiator en iedere deur heeft een tochtprofiel. Veel meer kun je niet doen toch? Ten minste, niet zonder een flinke investering. Met dit artikel gaan we proberen je toch nog te verrassen met nieuwe isolatietips. Nog meer goedkoop isoleren doe je zo!

Goedkoop en makkelijk isoleren?
Een tijdje terug schreven we al een artikel met tips over makkelijke, goedkope oplossingen om te isoleren en zo te besparen op je energierekening. Met onze tips kon je zonder al te veel moeite zowel energie besparen als het comfort in je woning verhogen. De nieuwe tips in dit artikel zijn van dezelfde orde: goedkope oplossingen waarmee je makkelijk geld kunt besparen.

Nog meer isoleren tip 1: ga op jacht naar tocht
Deuren en te openen ramen zijn niet de enige plekken in huis waar het kan tochten. Leer je huis een beetje beter kennen en ga op jacht naar tocht. Je zult zeker weten plekjes vinden waar stiekem toch nog een flinke tochtstroom te voelen is. Denk bijvoorbeeld aan gaten in de muur waar leidingen doorheen lopen. Of tussen gipsplaten. Ook is het goed om ongeveer eens per jaar te checken of je tochtstrips hun werk nog wel goed doen. Op de site van Milieu Centraal vind je een lijst van hotspots voor tocht én de juiste oplossing per soort tocht.

Nog meer isoleren tip 2: sluit je schoorsteen af
Heb je nog een oude open haard, zo een waarvan de afvoer gewoon een gat naar de schoorsteen is? Dan is de kans groot dat hier flink wat tocht doorheen komt. Volgens sommige onderzoeken kan een tochtig rookkanaal je stookkosten tot wel 30% hoger maken. Ook hiervoor is een handige oplossing bedacht: de schoorsteenballon. Deze ballon doe je in het rookkanaal en blaas je vervolgens op. Niet handig als je je open haard elke dag gebruikt. Wel ideaal als je je open haard amper gebruikt en bijvoorbeeld alleen op de meest koude dagen van het jaar aansteekt. Let er wel op dat je de schoorsteenballong weer weghaalt als je de open haard gaat gebruiken!

Nog meer isoleren tip 3: isolerende kozijnfolie
Heb je nog enkel glas? En woon je in een huurhuis of heb je nu niet het geld voor HR++-glas? Dan kan kozijnfolie een goedkope, tijdelijke oplossing zijn. Deze doorzichtige isolatiefolie span je op je kozijnen, zodat er een laagje plastic folie over het glas heen is gespannen. Met een föhn blaas je de folie strak. Zo maak je als het ware je eigen dubbel glas. Isolatiefolie voor enkel glas is niet duur, maar is niet altijd de beste oplossing. De isolatie is veel minder goed dan die van HR++-glas. Bovendien is isolerende kozijnfolie kwetsbaar. Zelfs als je heel voorzichtig bent, zal deze oplossing maar een paar jaar meegaan. Toch kan het in allerlei situaties een fijne, goedkope maatregel zijn.

Nog meer isoleren tip 4: koop een vloerkleed
Isoleren hoeft zeker niet lelijk te zijn. Wat dacht je bijvoorbeeld van een prachtig vloerkleed? Een vloerkleed voelt warm aan je voeten. Alleen al daardoor kun je net iets langer wachten met het aanzetten van de verwarming. Bovendien kun je zo hetzelfde comfort hebben, terwijl de thermostaat iets lager staat. Fijn als je sowieso al wilt wennen aan een kamertemperatuur van een graadje lager. Maar een groot vloerkleed zorgt niet alleen voor een warm gevoel; hij isoleert ook echt. Zeker bij bijvoorbeeld een houten vloer met daaronder een kruipruimte. We geven toe: een groot vloerkleed kan duur zijn. Maar als je toch al overweegt om een mooi kleed te kopen, dan kan dit misschien een laatste zetje zijn. Als je vloerverwarming hebt, is een vloerkleed meestal een minder zinnige maatregel.

Nog meer isoleren tip 5: check je close-in boiler
Veel mensen hebben een close-in boiler in de keuken. Wel zo fijn dat je niet lang hoeft te wachten op warm water dat helemaal uit de cv-ketel moet komen. Erg energiezuinig is het echter niet, want een close-in boiler gebruikt behoorlijk veel stroom. Zet hem daarom sowieso op 60 graden in plaats van 80 graden. Je kunt je close-in boiler verder een beetje helpen door de leidingen vlakbij de boiler te isoleren. Dat doe je met hetzelfde isolatiemateriaal als waar je cv-leidingen mee isoleert. Deze buisisolatie is heel goedkoop (ongeveer een euro) en bovendien makkelijk aan te brengen. Het klinkt misschien als een zinloze oplossing, maar je hebt je euro in een mum van tijd terugverdiend en daarna ga je echt besparen.

Extra isolatietip: houd warmte daar waar warmte nodig is
Eigenlijk is de basisgedachte van isolatie erg simpel: je moet er gewoon voor zorgen dat je warmte houdt waar die warmte gewenst is. Met deze grondgedachte in je achterhoofd kun je misschien nog wel andere verrassende vormen van het vasthouden van warmte bedenken. Een gekke tip die we bijvoorbeeld ergens tegenkwamen: laat nadat je in bad bent geweest het warme water afkoelen, voordat je het laat wegstromen. Zo verwarm je de badkamer in plaats van het riool. Dit werkt natuurlijk alleen als je geen vochtproblemen in huis hebt. Maar in sommige huizen is dit wellicht de moeite waard. Dezelfde grondgedachte geldt voor warmte om te koken: kook met de deksel op de pan. Vaak langdurig een pan op het vuur, bijvoorbeeld voor een stoofpot of het koken van gedroogde bonen? Misschien is een hooimadam dan wat voor jou. En wat dacht je van het isoleren van je eigen warmte? Doe eens wat vaker een warme trui aan of sla een kleedje om, voordat je de verwarming aanzet.