Energie VanOns start samenwerking met Mobiliteitsplatform JustGo 

Energie VanOns is een samenwerking aangegaan met mobiliteitsplatform JustGo. Het platform biedt volledig elektrische mobiliteitsoplossingen aan de (vooral) Noord-Nederlandse energiecoöperaties. Met deze samenwerking willen beide organisaties het gebruik van (elektrische) deelmobiliteit en lokaal opgewekte energie stimuleren.

De samenwerking sluit nauw aan op de strategie van JustGo waarbij mobiliteit en duurzaamheid de belangrijkste pijlers zijn. Omdat volgens het deelplatform iedereen meer mobiliteit verdient, is het deelvervoer niet exclusief voor de klanten van Energie VanOns. Ook biedt JustGo naast de complete mobiliteitsoplossing met de deel-app samenwerkingsmogelijkheden met lokale autogarages. “Veel van de aangesloten energiecoöperaties liggen op het platteland, waar weinig openbaar vervoer is”, zegt Jeroen van Denderen, business owner bij JustGo. “Doordat elektrische deelauto’s, -scooters en -fietsen ervoor zorgen dat mensen in die buitengebieden gemakkelijker ergens heen kunnen, hebben zij in veel gevallen geen tweede auto meer nodig. Dat heeft al een enorme impact op het klimaat. Ik ben trots op onze samenwerking met Energie VanOns, die alles waar wij voor staan afvinkt: een betere leefomgeving, minder vervuiling, en duurzame energie.”

Maatschappelijke verandering

Binnen de nieuwe samenwerking biedt Energie VanOns o.a. ondersteuning bij het contracteren van de leaseauto, aanleggen van de laadinfrastructuur, communicatie, de laadpas en administratie. Ook leveren zij de volledig groene energie, die bijvoorbeeld afkomstig is van een lokaal zonnedak. “Wij zijn erg blij met deze samenwerking, want veel van de bij ons aangesloten energiecoöperaties willen deelauto’s realiseren in hun dorp”, zegt Jaap Hoeksema, directeur van Energie VanOns. “De maatschappelijke verandering rondom wonen en duurzaamheid vraagt om een slimme mobiliteitsoplossing. Met de technologie van JustGo kunnen wij een gebruikerseconomie creëren waarmee iedereen in de omgeving vooruitgaat. Ik kijk enorm uit naar het eerste moment dat iemand in onze elektrische deelauto stapt.”

Lokaal delen

Elektrische deelauto’s dragen bij aan de leefbaarheid en de verduurzaming van het dorp, de stad of streek. Ook vloeien de opbrengsten van de deelauto terug naar de coöperatie. Zij kunnen het vervolgens investeren in duurzame of leefbaarheidsprojecten. Van Denderen: “Dit maakt de spreekwoordelijke cirkel rond: de elektrische deelvoertuigen rijden op lokale groene stroom en de opbrengsten dragen bij aan de lokale omgeving. Dat is toch hartstikke mooi. We ontvangen enthousiaste reacties vanuit de coöperaties.

 

 

 

Trotse sponsor van de Winterfiets Elfstedentocht

Donderdag vond de loting voor de Winterfiets Elfstedentocht plaats. Wiebe Wieling, voorzitter van de Friesche Elfsteden en Bert Wassink, Wethouder klimaat van Leeuwarden hebben drie projecten uitgeloot die door Energiecoörporatie ‘Energie van Ons’ gesteund gaan worden. Omdat het 2 voor 12 is wat betreft de opwarming van de aarde, vond de loting voor de tocht symbolischerwijs plaats op 2 december.
Iedere deelnemer die op 4 januari de tocht der fietstochten rijdt, krijgt een muntje met een symbolische waarde van € 10,-. Bij de finish kunnen zij kiezen aan welk project zij hun muntje willen geven:
– Energie-armoede: Klanten van de voedselbank ontvangen een Niebla douchekop en besparen daarmee € 200,- of meer per jaar
– Young Solar Challenge: Scholieren leren over energie en duurzaamheid door een boot te maken die op zonnekracht vaart
– Stichting Alde Fryske Tsjerken: Een bijdrage in de kosten voor energiezuinige LED verlichting in door hen beheerde kerken.

Streekstroom laden op snel laadplein op Plein de Vennen in Delfzijl

Opening laadplein

Wethouders Jan Menninga en Hans Ronde sloten op 5 november de eerste elektrische auto aan op het snelle laadplein in Delfzijl. Op Plein de Vennen kunnen twee auto’s tegelijk binnen een uur volledig opgeladen worden met lokale groene stroom van Energie VanOns. Bij de traditionele laadpaal duurt het opladen zes tot zeven uur. Naast de twee snelle laadpunten kunnen op Plein de Vennen vier elektrische auto’s aan de gewone laadpaal opgeladen worden met onze streekstroom.

Eemsdelta stimuleert duurzame mobiliteit

Jan Menninga ziet het laadplein als stimulans voor het centrum van Delfzijl. “Terwijl je boodschappen doet in het centrum of even een hapje gaat eten, wordt je auto weer helemaal opgeladen. Plein de Vennen is een ideale plek voor het laadplein, zo vlakbij winkels, horeca en natuurlijk het strand van Delfzijl.” Hans Ronde is ook enthousiast over het plein. “Het past in onze ambitie om duurzame mobiliteit te stimuleren.

Hulp bij overstap naar elektrisch rijden

Met dit plein helpen we onze inwoners om over te stappen op elektrisch rijden. Binnenkort komen er ook laadpleinen in Middelstum en Loppersum. De brandstofprijzen zijn aan het stijgen. Dat maakt elektrisch rijden juist aantrekkelijker. De gemeente Eemsdelta vindt het zeer belangrijk dat er een optimale de infrastructuur is voor elektrisch rijden. Dit laadplein is weer een stap in de goede richting.”

Resolutions is een samenwerkingsverband van regionale ondernemers dat zich specialiseert in slimme laadoplossingen voor bedrijf en particulier. Rein Schuil van Resolutions: “Wij zijn trots dat wij als noordelijke ondernemers een bijdrage mogen leveren aan het verduurzamen van de mobiliteit in de gemeente Eemsdelta. We hopen met dit plein elektrisch rijden in de regio nog meer te stimuleren.”

 

Stijgende energietarieven

Stijgende energietarieven

De nieuwssites en kranten staan vol van de sterk stijgende energietarieven en met de winter voor de deur wordt verwacht dat dit nog maar het begin is. Hiervoor zijn een aantal oorzaken, waarvan het tekort aan aardgas in Europa de belangrijkste factor is.

Wat betekenen de stijgende energietarieven voor mij?
Andere energieleveranciers hebben hun variabele tarieven inmiddels al aangepast. Wij hebben dit zo lang mogelijk proberen uit te stellen. Normaal gesproken worden de tarieven pas weer in januari aangepast. Helaas ontkomen ook wij er, vanwege de ongebruikelijke prijsstijgingen, niet aan om ook onze variabele tarieven tussentijds te wijzigen met ingang van 9 november 2021.

Hoe de variabele tarieven zich verder zullen ontwikkelen en of deze vanaf 1 januari aanstaande opnieuw zullen wijzigen, is afhankelijk van de marktontwikkelingen in de komende paar maanden.

Het is verstandig om de termijnbedragen aan te passen op de nieuwe marktsituatie, zodat je behoed wordt voor vervelende verassingen achteraf. Je kunt je termijnbedrag aanpassen in Energie VanOns Portal

In de meeste gevallen is overstappen op dit moment niet gunstig. Heb je bij ons een 1-jaar vast contact en loopt je contact nog niet af. Dan hoef je nu geen actie te ondernemen.

Loopt je 1-jaar vast contact wel binnenkort af. Dan ontvang je van ons een verlengvoorstel. Ben je benieuwd wanneer je contact afloopt? Kijk dan in Energie VanOns Portal

Heb je vragen over de stijgende energietarieven?

We hebben de veel gestelde vragen alvast voor je op een rijtje gezet. Klantenservice | Energie VanOns – lokale en groene energie

It Fryske Gea krijgt Energie VanOns

De 20 bedrijfsgebouwen en (publieke) locaties van It Fryske Gea draaien sinds dit voorjaar op lokaal opgewekte groene stroom en CO2 gecompenseerd gas. Hiermee draagt It Fryske Gea bij aan het behalen van de landelijke doelstelling om voor 2030 49% minder CO₂ uit te stoten ten opzichte van 1990.

De natuurbeschermingsorganisatie van Fryslân wil in de bedrijfsvoering bijdragen aan het behalen van de landelijke- en regionale klimaatdoelstellingen. Hoofd Beheer van It Fryske Gea Johan de Boer ‘Door over te stappen op stroom en gas van Energie VanOns dringen we onze CO₂- uitstoot nu flink terug. Een forse en goede stap! We willen het energiegebruik op een aantal locaties ook omlaag brengen en we zien mogelijkheden voor het uitbreiden van eigen productie van groene energie’. Daarnaast kan Energie VanOns adviseren over duurzame ontwikkelingen bijvoorbeeld op het gebied van mobiliteit. De samenwerking met Energie VanOns past bij It Fryske Gea, actief zijn op basis van de juiste kennis middenin de Friese maatschappij. ‘Dêr binne wy wiis mei!’

Energie VanOns is meer dan ‘gewone’ groene energie. De stroom wordt lokaal opgewekt door ruim honderd energiecoöperaties in Groningen, Friesland, Drenthe, Overijssel en de Noordoostpolder. Hoe ze dat precies doen, besluiten de coöperaties zelf. In de provincie Friesland wekken tal van grote en kleine zon- en windprojecten onze lokale groene stroom op. Denk hierbij aan Zonnepark Ameland, Zonnepark De Griene Greide (Garyp) en Zonnecentrale Trynwâlden Opgewekt (Gytsjerk).

Voor iedere klant van Energie VanOns ontvangt de energiecoöperatie een bijdrage die besteed wordt aan duurzame projecten in de regio. Energie VanOns is onderdeel van een grote energiebeweging: VanOns. Door de krachten van lokale energiecoöperaties te bundelen, maakt de VanOns-beweging lokale groene energie voor en van ons allemaal.

Groenste pand van Assen Ultraware kiest voor Energie VanOns als partner

Groenste pand van Assen kiest voor Energie VanOns

“De wereld mooier en beter maken! Dat vinden wij belangrijk en daar maken we ons hard voor, door maatschappelijk verantwoord te ondernemen. Met ons ‘groenste pand van Assen’, geven we het goede voorbeeld. We hebben het MVO-certificaat van MVO-Alliantie Noord Nederland bij ons aan de muur hangen. Iets waar wij heel trots op zijn.” Serge de Mul, CEO van Ultraware

Ultraware heeft gekozen voor energieleverancier Energie VanOns. Een partner die perfect aansluit bij de duurzame en circulaire ambities van de custom software specialist uit Assen. Het bedrijf doet al heel veel op het gebied van duurzaamheid en MVO. Zo is het bedrijfspand uitgerust met CO2 sturende ventilatie, betere isolatie van het bedrijfspand, automatische uitschakeling van elektriciteit, een klimaatsysteem en is het pand bovendien volledig gasloos.


Wij krijgen energie van ons dak

De Mul: “Het dak en zelfs een deel van de gevel van ons pand ligt vol met zonnepanelen. We krijgen binnenkort nog 14 nieuwe panelen. In het totaal hebben we straks 270 panelen. We wekken meer stroom op dan dat we zelf nodig hebben. De extra stroom die het dak opwekt leveren we terug aan Energie VanOns. Deze stroom levert Energie VanOns aan klanten in de omgeving van Assen. Lokaal opgewekt en lokaal geleverd.”

Klanten uit Assen voorzien van lokale zonnestroom

Het mooie is dat de lokaal opgewekte zonnestroom gebruikt kan worden door huishoudens in Assen. Wanneer je op een appartement woont of je eigen dak niet geschikt is voor zonnepanelen, dan kun je op deze manier toch bijdragen aan de overgang naar lokale groene stroom. Zonder gedoe of investering. Het enige wat je natuurlijk moet doen is overstappen naar Energie VanOns als energieleverancier. Als klap op de vuurpijl doe je ook nog iets goeds voor de verduurzaming van Assen en omgeving. De opbrengsten worden namelijk door de lokale Energiecoöperatie duurzaam Assen besteedt aan lokale projecten.  Wil je hier meer over weten of een proefberekening maken? www. energievanons.org.

Klimaatstichting HIER kwalificeert groene stroom van Energie VanOns als écht groen

De groene stroom van Energie VanOns wordt voor 100% in Nederland opgewekt en voldoet daarmee aan de eisen die de klimaatstichting HIER stelt aan echt groene stroom. Om mensen te helpen voor echt groene stroom te kiezen, onderzocht HIER de herkomst van meer dan 100 stroomproducten die in Nederland als groen worden verkocht. De resultaten zijn verwerkt in de herziene Groene stroom checker.

Alleen Nederlandse groene stroom draagt bij aan méér duurzame energie 

Omdat het vrijwel onmogelijk is om een apart stroomnet aan te leggen, krijgen huishoudens met groene stroom dezelfde stroom als ieder ander uit het stopcontact. Wanneer je groene stroom afneemt, koop je een bewijs dat er ergens dezelfde hoeveelheid groene stroom op het stroomnet wordt gezet als dat jij afneemt. Door groene stroom te kopen, investeer je dus in de productie en uitbreiding van duurzame energie.

Als er meer groene stroom wordt verkocht, neemt de productie daarvan dus ook toe. In de praktijk gebeurt dit alleen wanneer je kiest voor Nederlandse groene stroom.

 

Een derde aanbod groene stroom in Nederland is niet echt groen
Veel energieleveranciers garanderen dat zij duurzame stroom uit zon en wind leveren. Toch bungelt Nederland onderaan de lijst van EU-landen met het percentage energie dat duurzaam wordt opgewekt. Dat komt omdat een derde van de groene stroomproducten wordt ‘vergroend’ met certificaten uit het buitenland. Deze stroom is alleen op papier groen, maar draagt niet bij aan de uitbreiding van duurzame energieopwekking. Er komt geen groene stroom naar Nederland en er komt ook geen extra windmolen of zonnepaneel in dat land bij. Het is daarom belangrijk om goed op te letten op welk product je precies koopt.

 

Groene stroom checker
Afgelopen maand publiceerde HIER de geactualiseerde Groene stroom checker. Met deze tool controleer je heel makkelijk de samenstelling van alle groene stroomproducten die in Nederland worden aangeboden. Alleen groene stroom die in Nederland wordt opgewekt is écht groen.

De informatie is gebaseerd op de meest recente stroometiketten die energieleveranciers jaarlijks in mei moeten publiceren aangevuld met informatie die HIER bij energieleveranciers opvraagt over de herkomst van deze stroomproducten.

 

Over HIER
HIER is een stichting die mensen in beweging brengt om iets te doen aan het klimaatprobleem. Precies dáár waar je altijd bent: hier. Of je nu in huis aan de slag wil, met de buurt zelf energie gaat opwekken of de CO₂-uitstoot op het werk wil verminderen. Kijk voor meer informatie op hier.nu.

Gezien in de pers: De Zwette en Energie VanOns slaan handen ineen

De Zwette en Energie VanOns slaan handen ineen
De Zwette circulair en duurzaam in 2035

Het gonst op bedrijven en winkelpark De Zwette van duurzame ambities. “De ambitie van De Zwette is om in 2035 energieneutraal en circulair te zijn. Hiervoor werken bedrijvenvereniging De Zwette, de gemeente Leeuwarden en een werkgroep van actieve ondernemers, samen aan de vergroening van de omgeving (biodiversiteit) en het duurzaam opwekken en besparen van energie”, vertelt Jaap Hoekstra namens bedrijvenvereniging De Zwette. Landelijk is er al grote belangstelling voor de ambities van De Zwette en het mooie is, alle bedrijven op de Zwette kunnen hun steentje bijdragen.

Overstappen van grijze naar echte groene stroom

Een eenvoudige manier om de CO₂-uitstoot van je bedrijf te reduceren, is door stroom af te nemen die afkomstig is uit duurzame energiebronnen. Door te kiezen voor een energieleverancier die volledig groene stroom levert verbeter je direct je CO₂-voetafdruk. Een bijkomend voordeel is dat groene stroom niet eens veel duurder is dan grijze stroom. Daarnaast hoef je niet direct grote investeringen te doen om je eigen energie te produceren.

Lokaal kopen

Jaap Hoekstra: “Lokaal kopen wordt steeds belangrijker. Wij hebben daarom gekozen voor echte groene energie die lokaal op de Zwette en in de omgeving van Leeuwarden op een duurzame manier wordt opgewekt en waarvoor het certificaat Garantie van Oorsprong is afgegeven. Dus geen leveranciers die grijze energie vergroenen door groene stroomcertificaten uit het buitenland aan te schaffen.”

Energie VanOns
Energie VanOns is een coöperatieve energieleverancier. Samen met meer dan honderd energiecoöperaties wekken zij lokaal groene stroom op met bijvoorbeeld een windmolen of zonnepark. Alle opbrengsten worden in eigen streek besteed aan duurzaamheids- of leefbaarheidsprojecten.

De Zwettekrant juni 2021 by De Zwettekrant – issuu

 

Gezien in de pers: Energie VanOns in NoordZ

Zakelijke klanten op Terschelling reduceren CO2 uitstoot met 570.000 ton

Het aantal energiecoöperaties in Noord-Nederland groeit. Steeds meer inwoners van dorpen en steden, tot zelfs eilanden aan toe, besluiten zelf een energiecoöperatie op te richten. Een goed voorbeeld is Terschelling Energie, dat in 2016 werd opgericht. De coöperatie levert de opgewekte zonne-energie aan Energie VanOns, waarna ondernemers en bewoners van Terschelling de groene energie kunnen afnemen. En dat is, zo blijkt, een groot succes.

Willemijn Steentjes, verantwoordelijk voor marketing en communicatie van Terschelling Energie, is blij dat zoveel eilander ondernemers en bewoners zich aansluiten bij Energie VanOns. “Niet alleen omdat het verdiende geld terugvloeit naar de gemeenschap, waarna we kunnen investeren in nieuwe duurzame projecten, maar ook omdat blijkt dat het bewustzijn en het gevoel van urgentie bij de eilanders aanwezig is. We willen met elkaar de wereld beter maken en die ideologie vinden we terug bij Energie VanOns.”

Investeren
Terschelling Energie beschikt over 2 zonneweiders, Hee 1 en Hee 2, waarbij de laatste onlangs werd geopend. Hee 1 bestaat uit 1.500 zonnepanelen, die deels op het land en op daken liggen, terwijl Hee 2 1.044 panelen telt. “Het was geen enkel probleem om ondernemers en inwoners bereid te vinden te investeren in de zonneweides”, geeft Steentjes aan. Vooralsnog heeft Terschelling Energie geen plannen voor meer zonneweides. “We zoeken het nu vooral in daken bij ondernemers en agrariërs.”
Vorig jaar organiseerde Terschelling Energie een overstapcampagne voor ondernemers en daar maakten in 3 maanden tijd 30 ondernemers gebruik van. “Het heeft tot een reductie van 570.000 ton CO2 geleid. “De gemeente heeft inmiddels uitgesproken dat we voor 2023 een CO2 reductie van 49 procent moeten hebben gerealiseerd.” Ze is dan ook blij dat er steeds meer ondernemers actief worden met groene energie. “Ze zien dat het werkt, dat het geld oplevert en dat ze mede dankzij groene energie hun bedrijf klaar maken voor de toekomst”, aldus Steentjes.

Tevreden
Een voorbeeld van zo’n bedrijf is Hotel De Walvisvaarder in Lies. Een ingrijpende verbouwing was voor eigenaar Dick Visser aanleiding om te investeren in diverse duurzame oplossingen. Er kwamen zonneboilers, zonnepanelen, warmtepompen en de hoogste vorm van isolatie werd toegepast. “We werken er nu één jaar mee en zijn erg tevreden over het resultaat”, laat hij weten.
Met name het gevoel dat hij iets kan doen voor de volgende generatie, gaf bij Visser de doorslag. “Ik ben sinds een paar jaar opa en dan ga je toch anders naar de toekomst kijken. Niet alleen qua energie, ook op andere vlakken houden wij rekening met het milieu. Zo serveren we een verantwoord biologisch ontbijt, houden we rekening met welke schoonmaakmiddelen we inzetten, enzovoort.”
“Het gevoel is goed, niets doen was geen optie. Het was wel een ingewikkeld proces, we hebben veel zelf moeten uitzoeken. Maar het is gelukt en het hotel is klaar voor de volgende generatie.” Die is gevonden in oudste zoon Bram, die binnen afzienbare tijd De Walvisvaarder duurzaam gaat voortzetten.

Verbeteren CO2-voetafdruk
“Door te kiezen voor een energieleverancier die volledig groene stroom levert, verbeter je direct je CO2-voetafdruk”, zegt accountmanager Jan Koster van Energie VanOns. “Een bijkomend voordeel is dat groene stroom van Energie VanOns niet eens veel duurder is dan grijze stroom. Daarnaast hoef je niet direct grote investeringen te doen om je eigen energie te produceren.”

Gemeente Noordenveld genomineerd voor KoopWijsPrijs 2020: stem je ook?

We waren er al zo trots op: heel wat gebouwen van Gemeente Noordenveld draaien op stroom van Energie VanOns. Deze gemeente in Drenthe koopt namelijk een deel van haar stroom lokaal in bij het Zonnepark HALO in Langelo van de Energiecoöperatie Noordseveld, een van de bij ons aangesloten coöperaties. Supergroen en dus niet zo gek dat het project nu is genomineerd voor de KoopWijsPrijs 2020. Iedereen mag stemmen en zo de winnaar bepalen.

Lef om te veranderen
De KoopWijsPrijs is een initiatief van de Rijksoverheden en wordt jaarlijks uitgereikt aan een ambitieus, vernieuwend of anderszins opvallend project op het gebied van maatschappelijk verantwoord inkopen. Met dit project toont Gemeente Noordenveld de durf die zo hard nodig is om de energietransitie te versnellen. En dat blijkt gemakkelijker gezegd dan gedaan. “Doordat we Europees moeten aanbesteden is lokaal inkopen niet vanzelfsprekend,” vertelt Marjolein Veenstra, adviseur duurzaamheid van Gemeente Noordenveld. “Groene stroom inkopen kan daarbij wel, maar eisen stellen aan de locatie (uit de regio) is discriminatie.” In de video op de website over de KoopWijsPrijs vertelt ze hoe het inkopen van groene streekstroom toch gelukt is.

Stemmen kan t/m 7 december
Natuurlijk willen we graag dat Gemeente Noordenveld deze prijs gaat winnen. Niet alleen om een van onze klanten in het zonnetje te zetten, maar ook om andere Nederlandse overheden te laten zien wat een krachtbron groene streekstroom is. Stem daarom ook en beloon Noordenveld met de KoopWijsPrijs 2020. Stemmen kan t/m 7 december via de speciale website.