Veelgestelde vragen

Mijn Energie VanOns

Kies jouw type energiecontract Regulier Dynamische energie (via Energy Zero)

Veelgestelde vragen

Top 5 vragen
Hoe kan ik de nieuwe Energie VanOns-app downloaden?

Het downloaden van onze app is heel eenvoudig. Dit kan gewoon in de App Store (wanneer je een apple apparaat hebt) of via de Google Play store (wanneer je een android toestel hebt).

Download de Energie VanOns app:

Waarom zou ik kiezen voor een groene energieleverancier?

Kiezen voor een groene energieleverancier betekent dat je stroom afneemt die volledig afkomstig is uit duurzame bronnen zoals wind, zon en water. Dit helpt om de CO₂-uitstoot te verminderen en bij te dragen aan de strijd tegen klimaatverandering. Bovendien kun je bij Energie VanOns een lokale energiecoöperatie steunen uit je eigen buurt. De coöperatie ontvangt van ons een vergoeding om te investeren in duurzame projecten in jouw dorp of stad.

Terugleververgoeding dynamisch contract

Voor iedere kWh elektriciteit die je teruglevert aan het energienet ontvang je het actuele uurtarief inclusief belastingen (en inkoopkosten) in het kader van de salderingsregeling. Is er op de jaar- en/of eindrekening sprake van netto-teruglevering? Dan ontvang voor je voor de netto teruggeleverde hoeveelheid elektriciteit alleen het actuele uurtarief per kWh, dus geen belastingen (en inkoopkosten).

In de bijlage van een jaarrekening staan de maandoverzichten hierop is het gewogen gemiddelde teruglevertarief over die maand weergegeven. Bekijk online een voorbeeld van de jaarrekening. In de MijnOmgeving op de pagina Energiekosten kan jij op de knop Energiekostentabel klikken om alle uurtarieven terug te zien.

Wat is een dynamisch contract?

Het dynamische contract (maandelijks opzegbaar) hanteert flexibele uurtarieven. Dit is niet alleen voordelig, maar op deze manier kunnen wij op de meest eerlijke en transparante manier inzicht bieden in jouw energieverbruik. We willen geen geld verdienen aan jouw energieverbruik. Op deze manier kunnen wij je echt helpen met besparen. Voor dit contract moet je wel in het bezit zijn van een slimme meter. Heb je deze niet, dan kun je deze aanvragen bij je regionale netbeheerder.

Alle voordelen op één rij:

  • Maandelijks opzegbaar contract
  • Flexibele uurtarieven voor energie
  • Dagelijks inzicht in energieverbruik -kosten, -besparing en -verwachtingen
  • Terugleveren aan het stroomnet
Welk type energiecontract kan ik het beste kiezen?

Bij Energie VanOns heb je de keuze uit een 1 jaar vast contract, variabel contract, coöperatief contract en dynamisch energiecontract. Welk contract het beste bij je past is afhankelijk van je situatie en je behoeften. Wil je zekerheid? Dan kun je het beste kiezen voor een 1 jaar vast contract. Wil je makkelijk kunnen overstappen op een ander energiecontract of leverancier? Al onze contracten, behalve het 1 jaar vast contract, zijn maandelijks opzegbaar.

Wil je weten welk energiecontract het beste bij jou past? Lees dan deze uitlegblog.

Aanmelden en overstappen
Hoe word ik klant van Energie VanOns?

Klant worden van Energie VanOns is heel makkelijk. Dit doe je door je maandbedrag te berekenen. Het invullen van het formulier kost maar een paar minuten. Wij zorgen voor de rest; we regelen de hele overstap van A tot Z. Eerst weten hoeveel onze lokale groene energie kost? Natuurlijk krijg je voordat je je echt aanmeldt eerst een berekening van je maandbedrag te zien.

Eenvoudig klant worden in 5 stappen:

  1. Adresgegevens Om je gasregio en netbeheerder te kunnen achterhalen vragen we naar je postcode en huisnummer.
  2. Gas en/of elektriciteit Wat heb je nodig? Heb je zowel gas als elektriciteit nodig of enkel elektriciteit of gas.
  3. Verbruik Vul je verbruiksgegevens in of maak een schatting aan de hand van je woonsituatie.
  4. Type energiecontract Welk type energiecontract past bij jou? Bij Energie VanOns heb je de keuze uit 1 jaar vast, variabel, coöperatief of een dynamisch energiecontract. Lees hier meer over de verschillen tussen onze contracten.
  5. Je overstap wordt geregeld Energie VanOns brengt jouw oude energieleverancier op de hoogte van je overstap. Dit hoef je dus niet zelf te doen.
Welk type energiecontract kan ik het beste kiezen?

Bij Energie VanOns heb je de keuze uit een 1 jaar vast contract, variabel contract, coöperatief contract en dynamisch energiecontract. Welk contract het beste bij je past is afhankelijk van je situatie en je behoeften. Wil je zekerheid? Dan kun je het beste kiezen voor een 1 jaar vast contract. Wil je makkelijk kunnen overstappen op een ander energiecontract of leverancier? Al onze contracten, behalve het 1 jaar vast contract, zijn maandelijks opzegbaar.

Wil je weten welk energiecontract het beste bij jou past? Lees dan deze uitlegblog.

Kan ik altijd overstappen?

Ja, je kunt je op elk moment aanmelden bij Energie VanOns.

Door een uitspraak van College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) kunnen energieleveranciers helaas niet meer de einddatum van je contract controleren.

Meer informatie: https://www.netbeheernederland.nl/nieuws/verstrekking-klantgegevens-voor-aanbod-op-maat-nog-niet-mogelijk-1338

Overstapboete bij langlopende contracten
Heb je een overeenkomst voor onbepaalde tijd (zonder einddatum)? Dan kun je altijd zonder boete overstappen. Heb je een contract voor bepaalde tijd (vast contract voor 1, 2, 3 of 5 jaar)? Dan kan het zijn dat je vorige energieleverancier een opzegvergoeding (overstapboete) bij je in rekening brengt. Deze boete zal je zelf moeten betalen.

Wie zegt het contract op bij mijn vorige leverancier?

Dat doen wij voor je. Energie VanOns regelt gratis je hele overstap. We zeggen het contract bij je huidige leverancier voor je op en zorgen ervoor dat er ondertussen gewoon stroom uit je stopcontact blijft komen. Kortom, wij zorgen voor een zorgeloze overstap!

Door een uitspraak van College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) kunnen energieleveranciers helaas niet meer de einddatum van je contract controleren. Check daarom zelf altijd de einddatum van je contract, om boetes te voorkomen.

Meer informatie: https://www.netbeheernederland.nl/nieuws/verstrekking-klantgegevens-voor-aanbod-op-maat-nog-niet-mogelijk-1338

Ik ben net klant geworden van jullie; wat kan ik verwachten?

Allereerst bedankt voor je aanmelding bij Energie VanOns! Zodra we de door jou ondertekende contracten hebben ontvangen, gaan we met je overstap aan de slag. Je krijgt een bevestiging van ons per e-mail. In deze e-mail lees je ook de geplande ingangsdatum van jouw contract. Ongeveer twee dagen na de ingangsdatum krijg je een e-mail met de vraag je meterstanden door te geven.

Kan ik zonder energie komen te zitten?

Nee, je komt niet zonder energie te zitten als je overstapt naar Energie VanOns. Wij zorgen er altijd voor dat er tijdens je overstap gewoon stroom uit je stopcontact blijft komen. Je oude leverancier stopt pas met leveren, als wij de levering helemaal hebben overgenomen. Maar wat nou als we failliet gaan? Dat is heel onwaarschijnlijk, maar stel dat… ook dan kom je niet zonder energie te zitten. In Nederland is het wettelijk geregeld dat je automatisch energie krijgt van een andere leverancier, als je eigen leverancier failliet gaat.

Moet ik mijn meterstanden opgeven als ik overstap?

Ja, om je overstap naar Energie VanOns goed te kunnen regelen, hebben wij op tijd je meterstanden nodig. Daarom vragen we je twee dagen na de ingangsdatum van je contract om je meterstanden aan ons door te geven. Dit doen wij alleen bij een analoge meter. We controleren je meterstanden en geven ze door aan je vorige leverancier. Zo zorgen we ervoor dat je beginstand bij ons gelijk is aan de eindstand bij je oude leverancier. Dat voorkomt dubbele betaling en gedoe achteraf.

Hoe zit het met de wettelijke bedenktijd?

Als je je bij Energie VanOns aanmeldt, krijg je een e-mail met het contract. Op dat moment gaat de wettelijke bedenktijd van 14 dagen in. Tijdens deze 14 kalenderdagen mag je het nieuwe contract gratis opzeggen. Neem contact op met de klantenservice, als je gebruik wil maken van de wettelijke bedenktijd.

Hoe zit het met boetes en dubbel betalen?

Overstappen is gratis. Toch zijn er twee redenen waarom je met kosten te maken kunt krijgen: een overstapboete en een tijdelijke dubbele betaling aan je vorige leverancier.

Overstapboete
Heb je een overeenkomst voor onbepaalde tijd (zonder einddatum)? Dan kun je altijd zonder boete overstappen. Heb je een contract voor bepaalde tijd (vast contract voor 1, 2, 3 of 5 jaar)? Dan kan het zijn dat je vorige energieleverancier een opzegvergoeding (overstapboete) bij je in rekening brengt. Deze boete zal je zelf moeten betalen. Soms is het verschil in prijs tussen Energie VanOns en je huidige leverancier zo groot, dat het toch slim is om eerder overstappen. Je moet dan wel een boete betalen, maar je bent uiteindelijk goedkoper uit. Wil je eerder overstappen? Neem dan contact op met de klantenservice.

Dubbel betalen
We zorgen ervoor dat je nooit twee contracten tegelijk hebt lopen. Wel kan het zijn dat je oude energieleverancier nog een voorschot in rekening brengt in de eerste maand na je overstap. Je moet dan eenmalig dubbel betalen. Dit wordt gelukkig verrekend met de eindafrekening. Deze hoor je binnen 6 weken na je overstapdatum te krijgen. Uiteindelijk betaal je dus nooit dubbel.

Moet ik een waarborgsom betalen?

Het kan zijn dat we denken dat je betalingsachterstanden hebt (gehad) bij een vorige energieleverancier. In dat geval vragen we om een waarborgsom. Voor consumenten is deze 500 euro. We accepteren je dan pas als nieuwe klant, als je deze waarborgsom helemaal hebt betaald. Betalen in termijnen is niet mogelijk. De waarborgsom wordt verrekend met de eerstvolgende jaarafrekening, tenzij je ook bij ons betalingsachterstanden oploopt.

Wat is het Centraal Aansluitingenregister?

In het Centraal Aansluitingenregister (C-AR) staat informatie over alle aansluitingen van elektriciteit en gas in Nederland. Sinds 2013 maken alle energieleveranciers gebruik van dit register. Voor het regelen van je overstap vragen we een aantal gegevens op uit het Centraal Aansluitingenregister.

  • EAN-code (de 18-cijferige code van je aansluiting)
  • Leveringsadres
  • Netbeheerder
  • Aansluitwaarde van je meter (bijvoorbeeld 3×80 Ampère voor je elektriciteitsmeter of G4 voor je gasmeter)
  • Verbruiksgegevens
  • Kenmerken van je meter (leveringsrichting en aantal telwerken)
Dynamisch contract
Waar vind ik mijn energieprijzen of energietarieven?

In het PDF-bestand van jouw energiecontract en elke maandelijkse factuur staat op de laatste pagina de prijsopbouw uitgebreid weergegeven. Een energieprijs bestaat uit meerdere tarieven, deze laten wij zien in de prijsopbouw. Zo willen wij zo transparant mogelijk zijn over onze prijzen. Een volledige stroomprijs voor een kWh of de gasprijs per m³ is hier momenteel niet weergegeven. Wij werken aan een update om dit ook aan te bieden. Tot die tijd kan jij zelf de tarieven bij elkaar optellen.

Hieronder staan voorbeelden om toch tot de energieprijzen te komen.

Voorbeeldberekening flexibele contractprijzen

prijsopbouw-flex.png

A. Stroomprijs

Dagprijs EPEX + Inkoopkosten + Energiebelasting + ODE = Stroomprijs 0.20258 (excl. btw). 0.202058 x 1,21 = Stroomprijs 0.24512 (incl. btw)

B. Gasprijs

Dagprijs LEBA + Inkoopkosten + Regiotoeslag + Energiebelasting + ODE = Gasprijs 0.73501 (excl. btw). 0.73501 x 1,21 = Gasprijs 0.88936 (incl. btw)

Hoe werkt het salderen bij een dynamisch contract?

Om te kunnen salderen moet je zelf energie opwekken via zon, wind of via een coöperatie. De salderingsregeling is vastgelegd in wet en is voor nu verlengt tot 2023. Tot die tijd gaat het op de volgende manier:

Voorbeeld

Totaal verbruik = 1000 kWh
Totaal teruggeleverd = 500 kWh
———————————————
Netto verbruik = 500kWh

Er is in een jaar tijd 1000kWh verbruikt maar er is 500kWh teruggeleverd. Er is netto 500kWh verbruikt en alleen dit verbruik zal in rekening gebracht worden. In het kort, voor elke kWh teruggeleverd strepen we één kWh verbruikt weg. één kWh verbruikt staat gelijk aan: 1x kWh tarief + 1x inkoopkosten + 1x ODE + 1x energiebelasting. Eerst salderen wij het normaal verbruik en daarna het dal.

Heb jij een dynamisch contract, dan rekenen wij het uurtarief per verbruikte kWh en het uurtarief per opgewekte kWh. De waarde van de kWh verbruikt of teruggeleverd zijn terug te vinden in jouw account.

Terugleververgoeding dynamisch contract

Voor iedere kWh elektriciteit die je teruglevert aan het energienet ontvang je het actuele uurtarief inclusief belastingen (en inkoopkosten) in het kader van de salderingsregeling. Is er op de jaar- en/of eindrekening sprake van netto-teruglevering? Dan ontvang voor je voor de netto teruggeleverde hoeveelheid elektriciteit alleen het actuele uurtarief per kWh, dus geen belastingen (en inkoopkosten).

In de bijlage van een jaarrekening staan de maandoverzichten hierop is het gewogen gemiddelde teruglevertarief over die maand weergegeven. Bekijk online een voorbeeld van de jaarrekening. In de MijnOmgeving op de pagina Energiekosten kan jij op de knop Energiekostentabel klikken om alle uurtarieven terug te zien.

Kan ik klant worden bij jullie met een dynamisch contract als ik zonnepanelen heb?

Jazeker, geef tijdens het aanvragen van energie aan hoeveel zonnepanelen jij hebt of hoeveel kWh’s jij afgelopen jaar hebt teruggeleverd. Wij verrekenen dit voordeel direct in het maandbedrag. Zo geniet je direct van jouw zonnepanelen, ook voor windenergie kan je onder ‘zonnepanelen’ hier de jaarlijkse teruglevering in kWh’s aangeven. Tijdens de eind- of jaarrekening kijken wij hoeveel jij werkelijk hebt teruggeleverd aan het stroom net en voeren wij een herberekening uit.

Hoe is het tarief van mijn dynamische contract berekend?

Het tarief voor elektriciteit en gas dat je op jouw contract terugziet is een verwacht gemiddeld (reken)tarief. Dit tarief is zowel voor elektriciteit als voor gas bepaald op basis van het verwachte (gewogen) gemiddelde tarief voor de komende 12 maanden.

Je vind de tarieven ook terug op je maandnota. Het rekentarief op je contract is uiteraard hetzelfde als op je maandnota (totdat je maandelijkse voorschotbedrag opnieuw wordt vastgesteld).

Bij de prijsbepaling voor dynamische contracten volgen wij altijd de marktprijs. Het tarief wordt tenminste maandelijks aangepast aan de meest recente marktontwikkelingen. Dus nieuwe contracten en herberekening van voorschotbedragen voor lopende contracten gebeurt altijd op basis van de meest actuele marktgegevens. Als marktontwikkelingen en verwachte  gemiddelde prijsmodellen onvoldoende houvast bieden voor een realistische gemiddelde  prijsstelling, kunnen we in de berekening ook historische tariefontwikkelingen meenemen om tot een meer betrouwbare prijsstelling te komen.

We geven iedereen persoonlijk inzicht in zijn/haar verwachte en werkelijke verbruik en verbruikskosten. En iedereen kan op ieder gewenst moment de historische en actuele tarieven inzien. Via je eigen online omgeving weet je altijd hoe je ervoor staat en kun je altijd direct zien of je energie en kosten bespaart, of meer verbruikt en meer energiekosten maakt dan verwacht. Daarnaast attenderen wij je tenminste iedere drie maanden om je werkelijke verbruik en kosten te vergelijken met verwachte verbruikskosten en eventueel jouw maandbedrag aan te passen.

Wat gebeurt er met het energiecontract als ik ga verhuizen?

Ga jij verhuizen maar loopt jouw vast contract nog maanden door? Voorkom onnodige opzegboetes en neem jouw energiecontract mee naar je nieuwe adres. Een verhuizing kan jij direct al doorgeven in de https://mijn.vanons.org/. Om dit snel en succesvol te laten verlopen ontvangen wij graag de onderstaande verhuisgegevens.

  • Wat is het huidige adres?
  • Wat is de einddatum van het huidige adres?
  • Wat is het nieuwe adres?
  • Wat is de startdatum van nieuwe adres?
  • Welke energieaansluitingen zijn er op het nieuwe adres aanwezig, stroom en/of gas?
  • Is er een slimme meter op het nieuwe adres?

Met deze verhuisgegevens maken wij een passend maandbedrag voor het nieuwe adres. De overige gegevens worden meegenomen, ook een afgegeven incassomachtiging.

Hoe kan ik mijn dynamisch contract opzeggen?

Onze dynamische contracten zijn maandelijks, zonder boetes, opzegbaar. Uiteraard vinden we dit wel heel jammer, maar het is niet anders.  

Ik blijf op hetzelfde adres, maar wil graag overstappen.

In dat geval kan je doormiddel van het afsluiten van een nieuw contract bij de gewenste leverancier jouw huidige contract bij ons opzeggen. Jouw nieuwe leverancier zorgt voor de verder opzegging en afhandeling. Jij hoeft hier zelf niets voor te doen. 

Ik ga verhuizen en wil mijn contract opzeggen. 

Allereerst gefeliciteerd met je nieuwe woning! Om de opzegging te verwerken kan je hier een ticket indienen. Geef hierbij aan wat de datum is dat je het contract wilt opzeggen en wat de reden van je opzegging is. Wij zullen je opzegging dan zo snel mogelijk verwerken. 

Wanneer betaal ik een opzegboete?

Heb jij een vast contract. Controleer tijdens het aanvragen van een nieuw energiecontract altijd even wanneer jouw huidige energiecontract afloopt. Wil jij eerder weg dan breek je het contract en kan er een opzegboete in rekening worden gebruik bij je huidige energieleverancier.

Stap je over naar ons en kies je een ingangsdatum die te vroeg is op basis van jouw huidige energiecontract, dan vragen wij nogmaals voor jouw akkoord om zelf het risico te nemen van een eventuele opzegboete bij de huidige energieleverancier.

Hoe berekenen jullie mijn maandbedrag?

Natuurlijk wil jij even narekenen of alles wel klopt. Daarom laten wij altijd zien hoe we tot een bepaald bedrag komen. Dit maken wij inzichtelijk tijdens het aanmelden, in je contract en facturen, elke dag tot en met per uur verbruik en tijdens de jaar- en eindrekening. Wij vinden dat de oorsprong van elk getal duidelijk moet zijn. In dit artikel leg ik uit hoe wij tijdens het aanmelden voor het eerst tot een maandbedrag komen.

Welke gegevens hebben wij allemaal nodig

Om het maandbedrag te kunnen berekenen hebben we een aantal gegevens wan je nodig. Daarom vragen wij eerst om de volgende velden in te vullen:

Op basis van jouw postcode en huisnummer bepalen wij wie jouw netbeheerder is en welk netbeheerkosten wij moeten doorrekenen. Ook de gasregio wordt hierdoor bepaald. Voor de rest vragen wij het stroom en gas verbruik per jaar. Wij verdelen dit verbruik vervolgens over 12 maanden. Weet jij niet precies hoeveel energie jij per jaar verbruikt? Geen probleem. Wij controleren het altijd in de landelijke energie registers. Je kan er ook voor kiezen een inschatting te doen op basis van het aantal personen en het soort huis.

Hoe berekenen wij het maandbedrag

We hebben alle basis gegevens bij de hand. Nu kunnen we gaan rekenen. Tijdens het aanmelden via de website zie je op een gegeven moment alle aanbiedingen op een rij. Klik op “Prijsopbouw” om het onderstaande tevoorschijn te halen.

Normaal- en daltarief per kWh

Te zien is dat wij bij vaste contracten standaard rekenen met normaal- en daltarief voor stroom. Het is tevens mogelijk om enkel tarief aan te vragen. Neem in dit geval contact op met onze support. Voor gas rekenen wij één tarief voor elk uur van de dag. In het voorbeeld hierboven is een prijs voor normaaltarief stroom te zien van €0,059 en voor gas €0,20465. Deze bedragen zijn allemaal exclusief belasting. Ook laten andere energieleveranciers en -vergelijkers vaak tarieven zien van stroom €0,21 en gas €0,70. In deze tarieven zijn ook al inkoopkosten, energiebelasting en opslag duurzame energie (en voor gas ook regiotoeslag) meegerekend. Wij vinden dat je ook mag zien hoe dat is opgebouwd. Transparanter kan niet.

Inkoopkosten

Alle energie die jij nodig hebt kopen wij in op de beurs. Hier zitten inkoopkosten aan verbonden. Deze kosten zonder extra verstopte marges rekenen wij door per kWh stroom.

Energiebelasting en ODE

Per kWh betaal je twee soorten belasting. De eerste is energiebelasting die ons moet activeren om bewuster om te gaan met energie. De tweede vorm belasting is ODE oftewel opslag duurzame energie. Deze belasting wordt in rekening gebracht om te investeren in duurzame oplossingen voor heel Nederland.

Gasregio per m³

Gasregio’s houden rekening met hoever jij van de gasvelden in Groningen woont. Hoe verder je van Groningen af woont hoe verder het gas getransporteerd moet worden en hoe hoger de transportkosten.

Netbeheerkosten

In Nederland zijn er totaal 7 netbeheerders. Elk met zijn eigen gebied. De netbeheerder is verantwoordelijk voor het hele energienet in zijn gebied. Elke netbeheerder hanteert een eigen tarief. Dit tarief bepalen wij aan de hand van jouw postcode. Vroeger stuurde de netbeheerder een eigen factuur op die je moest betalen. Tegenwoordig is dat niet meer zo en betaal je alles in één rekening.

Vermindering Energiebelasting

Iedereen met een stroomaansluiting en stroom verbruikt heeft recht op vermindering energiebelasting. Hoe hoog deze korting is bepaalt de belastingdienst. Je krijgt de vermindering op energiebelasting omdat de overheid vindt dat energie een basis behoefte is en dat voor de basis geen belasting betaald hoeft te worden.

 

Maandbedrag

Alles bij elkaar opgeteld zorgt voor het maandbedrag. Dit maandbedrag is inclusief btw.

Let wel, het btw-tarief op energie is normaliter 21%. In 2022 gelden er echter tijdelijk andere tarieven.

  • Btw-tarief van 21% van 1 januari tot en met 30 juni 2022
  • Btw-tarief van 9% van 1 juli tot en met 31 december 2022

Opnieuw berekenen

Een typfout gemaakt in de energieverbruik of klopt het adres niet helemaal. Geen probleem, klik links onderaan op de grijze knop ‘Opnieuw berekenen’ en stel je gegevens bij.

Wat is een dynamisch contract?

Het dynamische contract (maandelijks opzegbaar) hanteert flexibele uurtarieven. Dit is niet alleen voordelig, maar op deze manier kunnen wij op de meest eerlijke en transparante manier inzicht bieden in jouw energieverbruik. We willen geen geld verdienen aan jouw energieverbruik. Op deze manier kunnen wij je echt helpen met besparen. Voor dit contract moet je wel in het bezit zijn van een slimme meter. Heb je deze niet, dan kun je deze aanvragen bij je regionale netbeheerder.

Alle voordelen op één rij:

  • Maandelijks opzegbaar contract
  • Flexibele uurtarieven voor energie
  • Dagelijks inzicht in energieverbruik -kosten, -besparing en -verwachtingen
  • Terugleveren aan het stroomnet
Het contract
Wanneer betaal ik een opzegboete?

Heb jij een vast contract. Controleer tijdens het aanvragen van een nieuw energiecontract altijd even wanneer jouw huidige energiecontract afloopt. Wil jij eerder weg dan breek je het contract en kan er een opzegboete in rekening worden gebruik bij je huidige energieleverancier.

Stap je over naar ons en kies je een ingangsdatum die te vroeg is op basis van jouw huidige energiecontract, dan vragen wij nogmaals voor jouw akkoord om zelf het risico te nemen van een eventuele opzegboete bij de huidige energieleverancier.

Wat is een dynamisch contract?

Het dynamische contract (maandelijks opzegbaar) hanteert flexibele uurtarieven. Dit is niet alleen voordelig, maar op deze manier kunnen wij op de meest eerlijke en transparante manier inzicht bieden in jouw energieverbruik. We willen geen geld verdienen aan jouw energieverbruik. Op deze manier kunnen wij je echt helpen met besparen. Voor dit contract moet je wel in het bezit zijn van een slimme meter. Heb je deze niet, dan kun je deze aanvragen bij je regionale netbeheerder.

Alle voordelen op één rij:

  • Maandelijks opzegbaar contract
  • Flexibele uurtarieven voor energie
  • Dagelijks inzicht in energieverbruik -kosten, -besparing en -verwachtingen
  • Terugleveren aan het stroomnet
Factuur, betalen en afrekening
Wanneer worden er administratiekosten in rekening gebracht?

Wij rekenen alleen administratiekosten als je onze facturen per post wilt ontvangen en/of je wilt betalen via handmatige overschrijving.

De kosten voor het versturen per post zijn € 2,- per factuur. De kosten voor handmatig betaling zijn € 2,- per factuur. 

Hoe maken jullie mijn jaarafrekening of eindafrekening?

Voor zowel de jaarafrekening als de eindafrekening gebruiken we de meterstanden die je aan ons hebt doorgegeven. Op de rekening staat hoeveel energie je gebruikt hebt. Dat gebruik bepalen we met het verschil tussen de beginstand en de eindstand van de periode waarover de rekening gaat. We nemen de kosten van je totaalverbruik en trekken daar de betaalde maandelijkse voorschotbedragen vanaf. Het eindresultaat is het bedrag op de jaarafrekening of eindafrekening.

Wanneer krijg ik mijn jaarafrekening?

We maken je jaarafrekening op als je een jaar klant bent, of een jaar na je vorige jaarafrekening van ons, meestal in dezelfde maand. Voor de jaarafrekening gebruiken we de meterstanden die je aan ons hebt doorgegeven of die wij via je slimme meter ontvangen. We berekenen de kosten van je totaalverbruik en trekken daar de betaalde maandelijkse voorschotbedragen vanaf. De jaarafrekening ontvang je binnen zes weken.

Hoe kan ik betalen?

Het voorschotbedrag wordt maandelijks rond de 7e van de maand via automatische incasso afgeschreven. In de voorschotfacturen zijn de transportkosten van de netbeheerder inbegrepen. Als je het voorschotbedrag maandelijks handmatig wilt voldoen, dan kun je hiervoor kiezen in het klantenportaal Mijn Energie VanOns. De kosten voor handmatige betaling bedragen € 2,00 per factuur.

Hoe verander ik mijn voorschotbedrag?

Je kunt je voorschot maximaal 100% verhogen of maximaal 25% verlagen. Je voorschotbedrag pas je eenvoudig aan in Mijn Energie VanOns. Kom je er niet uit? Neem dan contact op met onze klantenservice

Waarom is mijn voorschot anders dan de voorbeeldberekening?

Voor de hoogte van het maandelijkse voorschot gebruiken we het ‘standaard jaarverbruik’ op het aansluitadres. Dit getal geeft de netbeheerder aan ons door bij je overstap naar Energie VanOns. Het kan zijn dat dit verbruik anders is dan het verbruik dat je zelf bij je aanmelding hebt ingevuld. Verschillen verrekenen we met de jaarafrekening. Natuurlijk betaal je alleen voor de echt gebruikte energie. Is het verschil erg groot? Neem dan contact op met onze klantenservice voor het aanpassen van het voorschotbedrag.

Hoe komt mijn voorschotbedrag tot stand?

Bij je overstap naar Energie VanOns krijgen wij het ‘standaard jaarverbruik’ door van de netbeheerder. De netbeheerder berekent dit standaard jaarverbruik met het gebruik op het aansluitadres in de afgelopen 3 tot 5 jaar. Bij het voorschotbedrag gaan we uit van dit standaard jaarverbruik. Daarnaast betaal je vaste leveringskosten, kosten voor het gebruik van het netwerk, meetkosten, energiebelastingen en btw. Al deze kosten samen vormen het voorschotbedrag.

Klantenwervingstraject
Welke ervaring hebben jullie met dit soort trajecten?

De marketing professionals waarmee jullie samenwerken hebben al voor zo’n 30 energiecoöperaties gewerkt en kennen de energietransitie en marketing door en door.

Hoe lang duurt het traject?

Het traject duurt ongeveer zes maanden, inclusief de kick-off, strategie bedenken, middelen maken en campagnevoering en evaluatie.

Waarom financiert Energie VanOns een deel?

Energie VanOns wil coöperaties helpen bij het werven van klanten. Dit is ook in ons belang, want wij willen ook stroomafnemers.

Wat wordt er nog meer van ons verwacht?
  • Deelname van twee vaste contactpersonen aan het traject.
  • We hebben tijdens het traject toegang nodig tot de website voor het aanpassen van content.
Hoeveel tijd kost het ons?

Reken op minimaal een uur per twee weken voor afstemming. In het begin zal dit iets meer zijn. Verder kost het tijd om middelen te verspreiden(zoals flyeren en posters ophangen), lokale contacten te onderhouden en informatieavond(en) te organiseren.

Wat zijn de kosten voor mijn energiecoöperatie?

De kosten voor advertenties en drukwerk verschillen per gebied (bijvoorbeeld aantal huishoudens), maar liggen gemiddeld rond de € 5.000. Dit zijn de kosten voor de coöperatie.

Laadpassen
Laad ik overal groene stroom van Energie VanOns?

Op steeds meer plaatsen laad je onze groene stroom. Is Energie VanOns jouw energieleverancier thuis? Dan laad je onze stroom als je laadpaal verbonden is met de meterkast. Onze stroom laad je ook bij openbare laadpalen die onder contract staan bij Energie VanOns of die met een privaataansluiting verbonden zijn met een gebouw waar Energie VanOns de energieleverancier is. Je kunt met onze laadpas ook laden bij laadpalen van andere energieleveranciers. Je laad hier dan de stroom van de betreffende leverancier.

Waar kan ik een storing van mijn laadpas melden?

Stuur een a-mail naar klantenservice@energievanons.org en vraag een  nieuwe laadpas aan.

Waar kan ik een storing van een laadpaal melden?

Storingen bij publieke- en thuis laadpalen kun je melden bij de exploitant en/of beheerder van de laadpaal.

Welke actie moet ik ondernemen bij verlies of diefstal van mijn laadpas en laad-sleutelhanger?

Een gestolen of verloren laadpas kun je melden bij Energie VanOns door een e-mail te sturen naar klantenservice@energievanons.org. De gestolen of verloren laadpas blokkeren we en je ontvangt van ons nieuwe laadpas met laad-sleutelhanger.

Bij welke laadpalen kan ik gebruik maken van de Energie VanOns laadpas?

Met onze laadpas kun je bijna overal terecht. Je bent welkom bij alle openbare laadpalen in Nederland. De laadpas is bovendien bruikbaar in een groot deel van Europa. Maak je keuze uit meer dan 120.000 laadpunten; op steeds meer plekken laad je je elektrische auto op met stroom van Energie VanOns.

Wat kost laden via de Energie VanOns laadpas?

Energie VanOns hanteert een duidelijke tarieven structuur bij het gebruik van haar laadpas en laad-sleutelhanger. Energie VanOns rekent per laadtransactie € 0,30 excl. BTW / €0,363 incl. BTW bovenop de kosten die wij ontvangen van de beheerder van de laadpaal (Charge Point Operator). Hier staan de standaard kosten per laadpaal beheerder weergegeven. Overzicht van laadpas laadtarieven

Wanneer ontvang ik de laadpas ?

Na je aanvraag ontvang je een bevestigingsmail. Binnen vijf werkdagen ontvang je de laadpas en laad-sleutelhanger in huis.

Meterstanden
Hoe lees ik mijn meterstanden af?

Er zijn verschillende soorten meters. Hieronder lees je hoe je de meterstanden op de meest voorkomende meters kunt vinden.

Elektriciteitsmeter met één telwerk
Bij een analoge elektriciteitsmeter met één telwerk (enkeltarief) hoef je alleen deze waarde door te geven. Staat er een cijfer achter de komma, dan hoef je deze niet door te geven.

Elektriciteitsmeter met twee of meer telwerken
De telwerken van een elektriciteitsmeter met twee telwerken staan boven of naast elkaar. Elektriciteit 1 (T1) is het bovenste of linker telwerk. Elektriciteit 2 (T2) is het onderste of het rechter telwerk. Staat er een cijfer achter de komma, dan hoef je deze niet door te geven.

Elektriciteitsmeter met digitale meter of slimme meter
Er zijn drie soorten meters met elektronische telwerken.

Alle standen worden tegelijk op één display getoond. Noteer alle standen, ook als deze 0 zijn. Voor elke stand staat een nummer dat laat weten voor welk telwerk de stand is.
De standen worden één voor één op de display getoond. Noteer alle standen, ook als deze 0 zijn. Bovenaan in de display staat voor welk telwerk de stand is.
Er wordt één stand op de display getoond. Met de knop op de meter kun je de verschillende standen één voor één oproepen. Noteer alle standen, ook als deze 0 zijn. Bovenaan in de display staat voor welk telwerk de stand is.
Gasmeter
Geef alle cijfers voor de komma door, inclusief de nullen voor dit getal. De drie cijfers achter de komma (in het rode vlak) hoef je niet door te geven. Verwar de gasmeter niet met de watermeter. De watermeter is vaak rond, terwijl de gasmeter rechthoekig is en vaak op een grote metalen kast zit.

Hoe kan ik mijn meterstanden doorgeven?

Als wij je meterstanden nodig hebben, ontvang je van ons een e-mail met de vraag ze aan ons door te geven. In de e-mail vind je een link naar een in te vullen online formulier. Hebben we geen e-mailadres van je? Dan sturen we je een kaartje per post waarop je de meterstanden kunt invullen.

Tussentijds
Je kunt ook tussentijds je meterstanden doorgeven. Deze meterstanden worden niet gebruikt voor de berekening van je voorschot. Ze zijn wel zichtbaar in de grafieken van je gebruik in je online account bij Energie VanOns.

Mijn Energie VanOns
Hoe kan ik een ‘Mijn Energie VanOns’ account aanmaken?

Alleen als je al klant bent bij Energie VanOns kun je een “Mijn Energie VanOns” account aanmaken. Het “Mijn Energie VanOns” account maak je aan door op “Account aanmaken” te klikken. Vervolgens word je gevraagd om je gegevens in te vullen waaronder je klantnummer, postcode en huisnummer.  

Wat is Mijn Energie VanOns?

Als klant bij Energie VanOns is het mogelijk om online je gegevens te bekijken en te wijzigen. Denk bijvoorbeeld aan contractinformatie en het inzien van je facturen. Ook kun je inzage krijgen in je verbruik en kun je je meterstanden doorgeven. Alles gemakkelijk online!

Heb je al een account dan kun je gemakkelijk inloggen door middel van je e-mailadres en wachtwoord. Heb je nog geen account? Ga dan naar “Account aanmaken”.

Onze energie
Waarom zou ik kiezen voor een groene energieleverancier?

Kiezen voor een groene energieleverancier betekent dat je stroom afneemt die volledig afkomstig is uit duurzame bronnen zoals wind, zon en water. Dit helpt om de CO₂-uitstoot te verminderen en bij te dragen aan de strijd tegen klimaatverandering. Bovendien kun je bij Energie VanOns een lokale energiecoöperatie steunen uit je eigen buurt. De coöperatie ontvangt van ons een vergoeding om te investeren in duurzame projecten in jouw dorp of stad.

Hoe stap ik over op groene stroom?

Klant worden van Energie VanOns en overstappen op volledig groene stroom is heel makkelijk. Dit doe je door je maandbedrag te berekenen. Het invullen van het formulier kost maar een paar minuten. Wij zorgen voor de rest; we regelen de hele overstap van A tot Z. Eerst weten hoeveel onze lokale groene energie kost? Natuurlijk krijg je voordat je je echt aanmeldt eerst een berekening van je maandbedrag te zien.

Eenvoudig klant worden in 5 stappen:

  1. Adresgegevens Om je gasregio en netbeheerder te kunnen achterhalen vragen we naar je postcode en huisnummer.
  2. Gas en/of elektriciteit Wat heb je nodig? Heb je zowel gas als elektriciteit nodig of enkel elektriciteit of gas.
  3. Verbruik Vul je verbruiksgegevens in of maak een schatting aan de hand van je woonsituatie.
  4. Type energiecontract Welk type energiecontract past bij jou? Bij Energie VanOns heb je de keuze uit 1 jaar vast, variabel, coöperatief of een dynamisch energiecontract. Lees hier meer over de verschillen tussen onze contracten.
  5. Je overstap wordt geregeld Energie VanOns brengt jouw oude energieleverancier op de hoogte van je overstap. Dit hoef je dus niet zelf te doen.
Hoe groen is jullie groene stroom?

Groene stroom is elektriciteit opgewekt uit duurzame natuurlijke bronnen: zon, wind, water en biomassa. Energie VanOns levert alleen écht groene stroom, waar het kan van kleinschalige lokale energieproducenten. Zo werken we mee aan de groei van lokale opwekking van groene energie.

In de groene stroom checker van Hier kun je zien dat onze stroom écht groen en lokaal opgewekt is.

Zon: 92%
Wind: 8%

Een 10 op groene stroom van de consumentenbond
Wij scoren een 10 op de Groene Stroom Ranglijst van Greenpeace, De Consumentenbond, Natuur & Milieu en WISE! Daarmee behoren we tot de groenste energieleveranciers van Nederland.

Waar komt onze groene stroom vandaan?

Energie VanOns levert 100% groene stroom van bronnen uit Nederland. Bijvoorbeeld van de aangesloten energiecoöperaties met een zonnedak of dorpsmolen en van zonnedaken en windmolens van boeren uit de regio. Kijk op onze kaart met energiebronnen voor onze lokale energieproducenten. Omdat onze beweging hard groeit, zullen dat er in de toekomst steeds meer worden.

Wat is het verschil tussen grijze en groene stroom?

Groene stroom wordt opgewekt uit duurzame bronnen zoals zon, wind en water, die niet opraken en geen CO₂ uitstoten. Grijze stroom komt uit fossiele brandstoffen zoals kolen, gas en olie, wat leidt tot CO₂-uitstoot en bijdraagt aan klimaatverandering.

Komt er grijze of groene stroom uit het stopcontact?
Aan de stroom zelf kun je niet zien waar deze vandaan komt. Daarom werken energiebedrijven met zogenaamde GvO’s: Garanties van Oorsprong. In Nederland zijn deze Garanties van Oorsprong het enige geldige bewijs dat jouw stroom echt duurzaam is opgewekt. CertiQ beoordeelt de groene energie in Nederland. In het filmpje hieronder laat de organisatie zien hoe dat gaat.

Geen sjoemelstroom
Misschien heb je wel eens gehoord van ‘sjoemelstroom’. Dat staat voor het ‘groen maken’ van grijze stroom door er goedkope buitenlandse GvO’s uit bijvoorbeeld Noorwegen of IJsland op te plakken. Energie VanOns werkt anders. Wij kopen alleen GvO’s van lokale energieproducenten. Onze stroom komt voor 100% van duurzame bronnen en is dus 100% groen.

Welke soorten groene energie zijn er?

Er zijn verschillende vormen van groene energie, waaronder:

Zonne-energie: Energie opgewekt door zonlicht via zonnepanelen.
Windenergie: Energie opgewekt door wind via windmolens.
Waterkracht: Energie opgewekt door stromend water, bijvoorbeeld via dammen of rivierstromen.
Biomassa: Energie opgewekt uit organisch materiaal, zoals planten of afval.
Geothermische energie: Energie opgewekt uit de natuurlijke warmte van de aarde.

Onze energie komt uit zonne-energie en windenergie.

Hoe werkt energieopwekking met eigen zonnepanelen?

Met eigen zonnepanelen op je dak zet je zonlicht om in elektriciteit. De stroom die je opwekt, kun je direct gebruiken voor je apparaten of het opslaan voor later gebruik. Hierdoor verlaag je je energiekosten, omdat je minder stroom van het net hoeft af te nemen.

Wat is het hoog- en laag tarief voor stroom en heb ik een slimme meter nodig?

Als je kiest voor dubbel tarief, betaal je ’s nachts en in de weekenden minder voor je stroom. Je tarief per kWh is dan gesplitst in een hoog en een laag tarief: op werkdagen tussen 07.00 en 23.00 uur geldt het hoge tarief, daarbuiten het lage tarief. Dit lage tarief geldt ook in het weekend en op nationaal erkende feestdagen. Sinds 1 juli 2021 is het toonfrequent-signaal (TF-signaal) uitgefaseerd. Dit betekent dat je alleen nog gebruik kunt maken van dubbeltarief als je een slimme meter of een digitale meter met dubbel telwerk hebt. Heb je een oudere meter zonder automatische schakeling, dan kan de meter geen dubbeltarief meer toepassen en wordt standaard het enkeltarief berekend.

Postcoderoosregeling PCR tot 2021
Hoe lang wordt mijn energiebelasting verrekend?

De looptijd van een postcoderoosregeling is 15 jaar. De energiebelasting wordt in deze 15 jaar lang verrekend aan de deelnemers. De looptijd van de verrekening is dus afhankelijk van het aantal jaren waarin je deelneemt aan een postcoderoosproject.

Ik ga verhuizen en nu?

Wanneer je verhuist heeft dit mogelijk gevolgen voor de verrekening van de energiebelasting. Het is daarom van belang elke wijziging door te geven aan de energiecoöperatie waar je bij aangesloten bent en bij de energieleverancier.

Verhuizing binnen de postcoderoos

Wanneer je verhuist en binnen de postcoderoos blijft wonen (dezelfde 4 cijfers van de postcode behoudt als de coöperatie van het PCR-project) , kun je gewoon van de regeling gebruik blijven maken. Het is van belang dat de coöperatie en de leverancier wel een adreswijziging ontvangen.

Verhuizing buiten de postcoderoos

Verhuizing buiten de zogenoemde postcoderoos van de opwekinstallatie heeft natuurlijk het grootste gevolg, omdat daarmee het recht op verrekening van de energiebelasting vervalt. Je bent in dit geval zelf verantwoordelijk om de coöperatie van de verhuizing op de hoogte te stellen. De coöperatie kan zo de juiste opwekgegevens van jou tot aan de verhuisdatum aan Energie VanOns doorgeven. Energie VanOns kan vervolgens de korting op de energiebelasting tot aan de verhuizingsdatum verrekenen. Na de verhuizing maakt je dus geen aanspraak meer op de korting van energiebelasting.  De verrekening vindt plaats na afloop van het opwekjaar van de coöperatie.

Mijn volledige opwek is niet verrekend op mijn jaarafrekening

Houd er rekening mee dat de verrekening niet meer kan zijn dan de kWh die je thuis verbruikt hebt

Stel jouw jaarverbruik is 2.000 kWh en er is 3.000 kWh opgewekt bij het postcoderoosproject.  Op dit moment is er meer opgewekt dan er door jou is verbruikt. Er mag alleen een verrekening plaats vinden over energie die ook daadwerkelijk is verbruikt.

De verrekening vindt dan plaats op het moment er wel 3.000 kWh is verbruikt. Je kunt dus de verrekening missen in de jaarafrekening omdat het verbruik minder is dan de opwek van het PCR-project. De korting wordt dan in het opvolgende jaar verrekend in de jaarafrekening.                                               

Ik doe mee aan een postcoderoosproject, maar zie geen verrekening op mijn jaarafrekening

De verrekening kan je terugvinden op jouw jaarafrekening onder de omschrijving ‘Overheidsheffingen’. Kan je hieronder geen verrekening van het postcoderoosproject terugvinden, kan het zijn dat het opwekjaar van de coöperatie niet gelijkt loopt met jouw jaarafrekening. De verrekening vind dan plaats in jouw volgende jaarafrekening.

Wordt mijn voorschotbedrag aangepast wanneer ik deelneem aan een postcoderoosproject?

Je voorschotbedrag blijft hetzelfde. Iedere maand spaar je jouw energiebelastingkorting op. Deze spaarpot wordt ieder jaar uitgekeerd in jouw jaarafrekening.

Hoe wordt de korting op het postcodeproject verrekend?

Na afloop van een opwekjaar van het postcoderoosproject ontvangen wij als energieleverancier een opwekverklaring van de coöperatie. Op deze opwekverklaring staat met hoeveel zonne- of winddelen je hebt deelgenomen aan het postcoderoosproject.  Ook staat op deze opwekverklaring hoeveel stroom de zonnepanelen of windmolen hebben opgewekt.  Door de verdeelsleutel die de coöperatie berekend weten wij precies hoeveel energiebelastingkorting wij met jou mogen verrekenen. Dit verrekenen zal gebeuren in jouw eerstvolgende jaarafrekening.

Rekenvoorbeeld

Stel je verbruikt zelf jaarlijks 5.000 kWh aan elektriciteit. Je doet mee met 5 zonnedelen aan een postcodeproject met 40 zonnepanelen. Dit postcoderoos-project met 40 zonnepanelen heeft in 1 opwekjaar 10.000 kWh opgewekt. De coöperatie verdeelt de opgewekte elektriciteit gelijk over de leden aan de hand van een verdeelsleutel. Dat betekent voor deze voorbeeldberekening wanneer je mee doet met 1 zonnedeel, je 250 kWh hebt opgewekt in 1 opwekjaar (=10.000 kWh / 40 zonnepanelen).

Omdat je met 5 zonnedelen deelneemt mag Energie VanOns 1.250 kWh ( = 250 kWh x 5 zonnedelen) aan energiebelasting met jou verrekenen.

Voorbeeldberekening:

Jouw jaarlijks verbruik is              5.000 kWh

De verdeelsleutel is                       5/40                    

De opgewekte energie
voor jouw zonne-/winddeel         1250 kWh           (=10.000 kWh /40 x 5)

Tarief energiebelasting 2019      0,1193

                                         —————— +
Te verrekenen                                 €149 ,13             (= 1250 x 0,1193 )

Hoe kan ik mee doen aan de postcoderoosproject?

Wil jij deelnemen aan een postcoderoosproject? Kijk voor een energiecoöperatie bij jou in de buurt. Neem contact op met de desbetreffende coöperatie om te zien of er een postcoderoosproject bij jou in de buurt wordt gerealiseerd. Geen energiecoöperatie bij jou in de buurt? Bekijk dan hoe je zelf een energiecoöperatie kunt starten en projecten in jouw buurt kan helpen opzetten.

Wat is een postcoderoosregeling?

Veel mensen plaatsen zonnepanelen op hun dak. Dit is goed voor het milieu en hun portemonnee, maar niet iedereen heeft een geschikt dak voor zonnepanelen. Dankzij de postcoderoosregeling is het toch mogelijk om zelf groene energie op te wekken op een gezamenlijk zonnedak of windmolen.
Een postcoderoos bestaat uit een postcodegebied. Dit is de 4-cijferige postcode waar het zonnedak is gevestigd, plus alle aangrenzende postcodes. Iedereen die in een postcoderoos woont kan meedoen met de installatie van zonnepanelen op een gezamenlijk dak of windmolen.

De postcoderoosregeling (ook wel ‘Regeling verlaagd tarief’ genoemd) geeft recht op een korting op de energiebelasting. In ruil voor deelname aan een gezamenlijk zonnedak ontvang je korting op jouw jaarlijkse teruggave van energiebelasting.
De energiebelasting wijzigt jaarlijks. Klik op deze link om de actuele energiebelasting te bekijken. (https://www.pricewise.nl/energieprijzen/energiebelasting/).

Voorwaarden Postcoderoosproject
Als deelnemer aan een postcoderoosproject kom je in aanmerking voor de teruggave van energiebelasting. Aan deze regeling zitten een paar voorwaarden verbonden. Eén van de voorwaarden is dat je als deelnemer(s) in de buurt woont van het zonnedak of windmolen, dat wil zeggen binnen een zogenaamd postcoderoosgebied. Een postcoderoosgebied is de 4-cijferige postcode waar het zonnedak of de windmolen is gevestigd plus alle aangrenzende postcodes.
Daarnaast ben je als deelnemer lid van een coöperatie of Vereniging van Eigenaren en ben je een kleinverbruiker. Als kleinverbruiker verbruik je niet meer dan 10.000 kWh per jaar.

Postcoderoossubsidie SCE (vanaf 2021)
Ik ga verhuizen en nu?

Bij verhuizing tijdens de looptijd van de subsidie verandert er niets voor leden van de energiecoöperaties (dit is een versoepeling ten opzichte van de postcoderoosregeling PCR).

Hoeveel subsidie ontvangt de energiecoöperatie voor het PCR-project?

Het Planbureau voor de Leefomgeving PBL adviseert jaarlijks over de hoogte van het tarief, na consultatie van de sector, op basis van de reële kosten van een PCR-project (lees meer: concept-advies 2022eindadvies 2021).

Hoe lang ontvangt de energiecoöperatie subsidie?

De energiecoöperaties ontvangen gedurende een periode van 15 jaar subsidie per geproduceerde kWh, waarbij het uitbetaalde subsidiebedrag meebeweegt met de marktwaarde van de geproduceerde energie in dat jaar (dit komt overeen met de SDE+-systematiek).

Hoe wordt de subsidie op het postcodeproject verrekend?

De subsidie wordt uitbetaald aan de energiecoöperatie/VVE. Het is vervolgens aan de energiecoöperatie/VVE om de opbrengsten te verdelen onder de leden. Hieraan worden geen nadere eisen gesteld (in de huidige Postcoderoosregeling ontvangen de leden van de energiecoöperatie of VVE het belastingvoordeel via hun energieleverancier).

Hoeveel deelnemers kunnen meedoen met een postcoderoosproject?

Een minimum aantal deelnemers in het postcoderoosgebied vereist. Bij Zon is dat minimaal een lid per 5 kWp opgesteld vermogen. Bijvoorbeeld: een postcoderoosproject met 200 standaardpanelen, totaal opgesteld vermogen 50 kWp, moet minimaal 10 deelnemende leden hebben. Meer deelnemende leden mag natuurlijk ook. Bij wind is de eis dat het project minimaal een deelnemend lid moet hebben per 2 kWp opgesteld vermogen. Dit betekent niet dat een lid maximaal voor 5 kWp resp 2 kWp mag deelnemen. Er is geen maximale deelname per lid aan de orde (De eis gaat over het totale aantal deelnemende leden in verhouding tot het totale opgestelde vermogen.)

Hoe kan ik meedoen aan de postcoderoosproject?

Energiecoöperaties en VVE’s kunnen een postcoderoosproject oprichten. Leden van de energiecoöperatie of VVE zijn particulieren, ondernemingen, stichtingen en verenigingen met een kleinverbruikersaansluiting die bij start van het project wonen c.q. gevestigd zijn in het postcoderoosgebied rond de productie.

Wat is een postcoderoosregeling subsidie?

De Subsidieregeling coöperatieve energieopwekking (SCE) is op 1 april 2021 geopend. Deze subsidie regeling is de opvolger van de postcoderoosregeling verlaagd tarief.

Veel mensen plaatsen zonnepanelen op hun dak. Dit is goed voor het milieu en hun portemonnee, maar niet iedereen heeft een geschikt dak voor zonnepanelen. Dankzij de postcoderoosregeling is het toch mogelijk om zelf groene energie op te wekken op een gezamenlijk zonnedak of windmolen.
Een postcoderoos bestaat uit een postcodegebied. Dit is de 4-cijferige postcode waar het zonnedak is gevestigd, plus alle aangrenzende postcodes. Iedereen die in een postcoderoos woont kan meedoen met de installatie van zonnepanelen op een gezamenlijk dak of windmolen.

De postcoderoosregeling subsidie geeft recht op subsidie. In ruil voor deelname aan een gezamenlijk zonnedak ontvangt de energiecoöperatie/VVE subsidie.  Het is aan de energiecoöperatie/VVE om de opbrengsten te verdelen onder de leden.

Salderen en terugleveren
Terugleveren bij een analoge meter (Ferrarismeter)

Heb je nog een oude niet-slimme meter? Dan is het exacte verbruik op dagelijkse basis niet vast te stellen, maar wordt het verbruik geschat. Daarvoor maken we gebruik van “verbruiksprofielen” die zijn ontwikkeld door de netbeheerders. Als je dat niet wilt, kun je de maandelijks de meterstanden aan ons doorgeven via Mijn Energie VanOns. We gaan de meterstanden niet achteraf verwerken, als blijkt dat we ze niet hebben gehad. De klant is zelf verantwoordelijk voor het doorgeven van de meterstanden.

Hoe werkt salderen bij een variabel contract?

Wek je zelf energie op met bijvoorbeeld zonnepanelen of een windmolen? Onder de regels van dit moment kun je onbeperkt tot maximaal je eigen verbruik salderen. Op je jaarafrekening staat de hoeveelheid elektriciteit die je zelf hebt opgewekt. Deze wordt weggestreept tegen de elektriciteit die je zelf hebt verbruikt. Bij een variabel contract heb je wisselende tarieven per maand of half jaar. Je opgewekte stroom wordt afgerekend tegen het leveringstarief van de betreffende periode. De energiebelasting van het totale verbruik wordt gesaldeerd met de energiebelasting van de totaal opgewekte energie.

Voorbeeld
Mevrouw Peters wekt met zonnepanelen 3.000 kWh per jaar op. Haar eigen verbruik is 3.000 kWh. Haar totale verbruik wordt gesaldeerd. Mevrouw Peters heeft een variabel contract met maandelijks wijzigende tarieven. In de maand juli heeft ze 5kWh verbruikt en 100 kWh teruggeleverd. Het leveringstarief in deze maand is € 0,35.

In oktober verbruikt mevrouw Peters 100 kWh meer dan dat ze heeft teruggeleverd. Het leveringstarief in deze maand is € 0,75. Het verschil tussen deze twee leveringstarieven is 0,40 per kWh. In dit voorbeeld moet mevrouw Peters 100kWh x € 0,40 = € 40,- bijbetalen aan Energie VanOns.

Hoe kan het dat de opwek op mijn omvormer of app afwijkt van de meterstand en jaarrekening?

Wek je zelf zonnestroom op? Dan is het goed om te weten dat er altijd een verschil zit tussen de totale opwek van jouw zonnepanelen en de opwek die je terug ziet op de jaarafrekening.  In een app van de zonnepanelen of op de omvormer zie je de totale opwek van jouw panelen. Op de jaarafrekening en de meterstand van je slimme meter vind je de opwek die je hebt teruggeleverd aan het net. Het verschil tussen deze twee heb je dus al verbruikt op het moment dat de zon scheen.

Hoe lees ik de meterstand voor teruglevering af op mijn meter?

Voor het aflezen van de meterstand voor teruglevering is er een verschil tussen een digitale meter en een oude, analoge meter.

Digitale meter
De teruglevering staat apart aangegeven op je elektriciteitsmeter. Je herkent terugleverstanden meestal aan ‘R1’ of ‘R2’. Als je twijfelt, kun je bij je netbeheerder navragen of je meter geschikt is voor teruglevering. Zo nodig kun je door je netbeheerder een geschikte meter laten installeren. Sommige klanten van Energie VanOns hebben ook een extra digitale meter die de productie van de zonnepanelen meet. Deze geeft de productie aan, maar dat is niet gelijk aan wat je teruglevert aan het net. Je verbruikt namelijk zelf ook een deel van die energie.

Analoge meter
Een analoge meter is meestal geschikt voor teruglevering en saldering. De meter moet dan wel achteruit kunnen draaien. Vraag je netbeheerder of je meter dit kan of controleer dit zelf, wanneer je al zonnepanelen hebt. Kijk op een zonnige dag of je meterstand na een paar uur lager is geworden. Wanneer je meter ongeschikt blijkt voor teruglevering, kun je bij je netbeheerder een nieuwe meter aanvragen. Je zult dan bijna altijd een digitale meter krijgen.

Wat als ik meer opwek dan dat ik verbruik?

Is jouw teruglevering hoger dan je verbruik? Op dit moment vergoeden we dezelfde prijs voor je elektriciteit die je normaal betaalt inclusief BTW en exclusief energiebelasting en Opslag Duurzame Energie (ODE).

Voorbeeld
Mevrouw Peters wekt met zonnepanelen 5.000 kWh per jaar op. Haar eigen verbruik is slechts 3.000 kWh per jaar. Allereerst wordt dan tot 3.000 kWh gesaldeerd. Voor de 2.000 kWh die mevrouw Peters daarnaast netto teruglevert, ontvangt ze van ons het leveringstarief plus btw.

Kan ik mijn eigen opgewekte energie salderen?

Wek je zelf energie op met bijvoorbeeld zonnepanelen of een windmolen? Onder de regels van dit moment kun je onbeperkt tot maximaal je eigen verbruik salderen. Op je jaarafrekening staat de hoeveelheid elektriciteit die je zelf hebt opgewekt. Deze wordt weggestreept tegen de elektriciteit die je zelf hebt verbruikt. Als je een dubbele elektriciteitsmeter hebt, dan wordt de opgewekte energie in de normaaluren gesaldeerd tegen het verbruik in de normaaluren (hoog tarief). Hetzelfde geldt voor de opgewekte energie in de daluren (laag tarief). De energiebelasting van het totale verbruik wordt gesaldeerd met de energiebelasting van de totaal opgewekte energie.

Voorbeeld
Mevrouw Peters wekt met zonnepanelen 3.000 kWh per jaar op. Haar eigen verbruik is 3.500 kWh. Tot 3.000 kWh wordt gesaldeerd. De resterende 500 kWh brengen wij in rekening tegen ons leveringstarief inclusief energiebelasting, Opslag Duurzame Energie (ODE) en btw.

Ik heb zonnepanelen laten plaatsen; moet ik dat doorgeven?

Als je zonnepanelen hebt laten installeren, moet je dit doorgeven aan je netbeheerder. Dit kun je doen door de zonnepanelen op de website www.energieleveren.nl aan te melden. Daarnaast is het handig om ons te vertellen dat je zonnepanelen hebt. Dan kunnen wij alvast je voorschotbedrag aanpassen. Neem hiervoor contact op met de klantenservice.

Stijgende energietarieven
Hoe ziet de compensatieregeling van de overheid eruit?

Met een pakket van hogere belastingteruggave en lagere belasting op elektriciteit wilde overheid de klap van de oplopende energienota voor een deel opvangen. Ieder huishouden krijgt een korting op de energiebelasting. De zogeheten ‘vermindering energiebelasting’. Dat is een vast bedrag per jaar en stijgt in 2022 met € 265 naar € 824,77. Dit bedrag wordt in mindering gebracht op je energierekening. Dit wordt verrekend op de jaarrekening. 

Waarom is mijn groene lokale stroom ook duurder?

Onze lokale producenten ontvangen van Energie VanOns de marktprijs. De marktprijs is de prijs op de groothandelsmarkt. Het is een gegeven dat als de prijs van gas omhoog gaat dat de stroom markt volgt. De lokale producenten ontvangen voor hun park subsidie van de overheid, de hoogte van de subsidie is gebaseerd op de marktprijs. Wanneer Energie VanOns geen marktprijs betaalt, dan ontstaat er een gat in de begroting van de producenten.

Waarom stijgt mijn tarief voor energie als er een tekort is aan gas?

De groothandelsmarkt van elektriciteit is ook gewoon een markt van vraag en aanbod. Aan de aanbodzijde hebben wij diverse opwek mogelijkheden, zoals uiteraard zon en wind, maar helaas voor het grootste deel ook nog steeds kolen en gas gestookte centrales. De mate waarin de verschillende bronnen een aandeel hebben bepaalt uiteindelijk het tarief op dat moment. Is er veel zon en wind opwek beschikbaar bij een gematigde vraag dan zijn de prijzen laag. Want voor zon en wind opwek heb je geen grondstoffen nodig, zoals wel het geval is bij kolen- en gascentrales. Een stijging van de grondstoffen van deze laatste twee vormen van opwek werken dus door in de elektriciteitstarieven op de groothandelsmarkten.

Hebben de stijgende energietarieven invloed op mijn voorschotbedrag?

Heb je een variabel contract of loopt je contact bijna af, dan is het verstandig om de termijnbedragen aan te passen op de nieuwe marktsituatie, zodat je behoed wordt voor vervelende verassingen achteraf.  Pas je termijnbedrag eenvoudig aan in Mijn Energie VanOns.

Kan ik mijn tarief ook voor langer dan 1 jaar vastzetten?

Op dit moment kun je je tarief niet vastzetten.

Kan ik mijn variabele energietarieven nu omzetten naar vaste tarieven?

Op dit moment bieden we alleen variabele contracten aan. 

Ik heb een contract met vaste tarieven. Wat moet ik nu doen?

Als je een vast contract hebt dan blijven je tarieven hetzelfde tot je contract afloopt. Wil je weten wanneer je contract afloopt? Kijk dan op Mijn Energie VanOns. Zit je bijna aan het einde van je contract? Geen zorgen! Wij sturen je binnenkort een verlengaanbod.

Kan ik zonder energie komen te zitten?

Daar hoef je je geen zorgen over te maken. Als consument kun je niet ineens zonder gas komen te zitten. Energie VanOns heeft een goede solvabiliteitspositie en goede voorspelling gedaan over het verbruik van haar klanten. Als klant van Energie VanOns ben je dus ook deze winter verzekerd van groene stroom en C02 gecompenseerd gas.

Gaan de energietarieven de komende maanden verder stijgen?

Hoe de energiemarkt zich verder gaat ontwikkelen is afhankelijk van verschillende factoren. Als het een zachte winter wordt, dan zullen de gasprijzen wellicht dalen. Als het een strenge winter wordt, dan zullen de tarieven wellicht verder stijgen. Het is op dit moment lastig te zeggen, hoe de markt zich gaat ontwikkelen.

Wat betekent de stijging van de energieprijzen voor mij?

Heb je een vast tarief? Dan hoef je je geen zorgen te maken over je tarief tot het einde van je contract. Wil je weten wat de einddatum van je contract is? Of wil je weten wat je tarief is? Kijk dan op Mijn Energie VanOns.

Waarom zijn de energietarieven hoger?

De energietarieven op de groothandelsmarkt voor energie zijn extreem gestegen. Dit heeft voornamelijk te maken met de oorlog in Oekraïne. Het is nu onduidelijk wanneer de markt weer tot rust komt.

Verhuizen of opzeggen
Tijdelijk twee aansluitingen bij verhuizing

Bij een verhuizing komt het vaak voor dat je een tijdelijke overlap hebt tussen je oude en nieuwe woning. Je wilt bijvoorbeeld eerst verbouwen voordat je de woning betrekt. Je kan heel makkelijk je verhuizing doorgeven via Mijn Energie VanOns. Je hebt dan tijdelijk twee contracten. Houd dan wel rekening met dubbele energielasten. 

Hoe kan ik mijn contract opzeggen?

Jammer dat je je contract met Energie VanOns wilt opzeggen. Opzeggen gaat meestal vanzelf, wanneer je je aanmeldt bij een andere energieleverancier. Je nieuwe leverancier regelt dan je overstap. Wil je toch graag zelf opzeggen? Neem dan contact op met onze klantenservice.

Hoe geef ik mijn verhuizing door?

Een adreswijziging kun je gemakkelijk zelf doorgeven via je online account bij Energie VanOns. Doe dit het liefst minstens twee weken voor je de sleutels van je nieuwe huis krijgt. Zo kunnen wij op tijd zorgen voor energie op je nieuwe adres. Lukt online doorgeven niet? Neem dan contact op met onze klantenservice.

Meterstanden
Om je verhuizing goed te kunnen regelen, hebben we de meterstanden nodig van zowel je oude huis als je nieuwe huis. Schrijf daarom op de dag van de sleuteloverdracht de meterstanden op. Voor je oude huis is dat de laatste dag dat je de sleutel hebt. Voor je nieuwe huis is dat de dag dat je de sleutel krijgt. Met de meterstanden maken we de eindafrekening voor je oude adres op en weten we de goede beginstand voor je nieuwe adres. Je ontvangt de eindafrekening van je oude woning op je nieuwe adres.

Vernieuwd dynamisch contract
Waarom overstappen naar het eigen dynamische product van Energie VanOns?

Ons eigen dynamische energiecontract biedt meer voordelen dan de vorige constructie via Energy Zero. 

  • Direct bij Energie VanOns – Je hebt direct contact met ons, zonder tussenpartij. Dat betekent duidelijke communicatie en persoonlijke service. 
  • Lokaal en duurzaam – Wij werken samen met energiecoöperaties en ondersteunen de lokale energietransitie. Door over te stappen, steun je direct jouw coöperatie en je buurt. 
  • Betere controle en flexibiliteit – Met ons nieuwe systeem kunnen we dynamische contracten zelf beheren, waardoor we sneller kunnen inspelen op ontwikkelingen in de markt en wensen van onze klanten. 
  • Een voordeligere prijs – je betaalt minder, zonder verborgen winstmarges. 

Door te kiezen voor ons eigen dynamische contract draag je bij aan een eerlijk en duurzaam energiesysteem, samen met jouw lokale coöperatie. 

Hoe stap ik over naar het vernieuwde dynamische contract van Energie VanOns?

Overstappen naar ons eigen dynamische contract is heel eenvoudig.

Zo werkt het: simpel en zonder gedoe

  1. Meld je aan – Dit doe je eenvoudig via de onderstaande knop.
  2. Wij zeggen je huidige contract* op – Je hoeft niets te doen, wij zorgen voor de overstap.
    * Je ontvangt een eindafrekening van Energy Zero.
  3. Ontvang je contract – Je krijgt per e-mail je nieuwe overeenkomst.
  4. Download de nieuwe Energie VanOns app – Inzicht in je energieverbruik en tarieven. 
  5. Wij starten met leveren – Je bent nu direct aangesloten, zonder onderbreking.

Het aanmeldproces (stap 1) ziet er als volgt uit:

  1. Adresgegevens Om je gasregio en netbeheerder te kunnen achterhalen vragen we naar je postcode en huisnummer.
  2. Gas en/of elektriciteit Wat heb je nodig? Heb je zowel gas als elektriciteit nodig of enkel elektriciteit of gas.
  3. Verbruik Vul je verbruiksgegevens in of maak een schatting aan de hand van je woonsituatie.
  4. Kies voor ons dynamische energiecontract Je kunt bij deze stap ook kiezen voor één van onze andere contracten (1 jaar vast, variabel of coöperatief).
  5. Je overstap wordt geregeld Energie VanOns brengt jouw oude energieleverancier op de hoogte van je overstap. Dit hoef je dus niet zelf te doen.

Wat verandert er voor mij als ik overstap naar jullie vernieuwde dynamische contract?

In principe verandert er niet zoveel. Je hebt nog steeds een dynamisch contract alleen tegen lagere kosten. Je betaalt X en X in plaats van X en X wat je nu betaalt. Als je overstapt naar ons vernieuwde dynamische contract, betaal je lagere kosten. Je hebt direct contact met ons, zonder tussenpartij. Daarnaast behoudt jouw lokale energiecoöperatie jouw steun en kies je bij Energie VanOns voor coöperatieve energie zonder winstoogmerk.

Wat gebeurt er als ik besluit om niet over te stappen?

Als je besluit om niet over te stappen op ons vernieuwde dynamische energiecontract dan blijven de voorwaarden van je huidige contract hetzelfde. Je bent dan klant bij Energy Zero en bent niet langer klant van Energie VanOns, waardoor je de mogelijkheid verliest om je lokale coöperatie te steunen. Jouw energiecoöperatie ontvangt alleen nog een vergoeding als je naar ons eigen dynamische contract overstapt.

Hoeveel ga ik betalen als ik overstap op het vernieuwde dynamische contract?

De kosten voor ons vernieuwde dynamische contract bedragen X en X.

Ik lever veel stroom terug. Wanneer is het voor mij voordeliger om voor een ander contract te kiezen?

Lever je veel terug? Dan is een variabel of coöperatief contract bij Energie VanOns mogelijk voordeliger dan het dynamische contract, of kan het aantrekkelijker zijn om klant te blijven bij Energy Zero. Vanaf een teruglevering van X en X kun je beter kiezen voor een ander contract.

Waarom stoppen we met het partnerschap met Energy Zero?

Energie VanOns stopt met het partnerschap met Energy Zero, omdat we onze dynamische energiecontracten voortaan zelf willen aanbieden. Dit past beter bij onze visie en geeft ons meer controle over de klantbeleving. 

Waarom zijn we ooit met deze samenwerking begonnen? 

In 2022 waren onze systemen nog niet geschikt om zelf dynamische contracten aan te bieden. Daarom kozen we voor een samenwerking met Energy Zero. Dit gaf ons de kans om ervaring op te doen zonder direct een eigen systeem te ontwikkelen.

Inmiddels werken we met een nieuw systeem dat dit wél mogelijk maakt. Daarom hebben we besloten om het partnerschap te beëindigen en onze dynamische contracten zelfstandig aan te bieden.

Hoe kan ik de nieuwe Energie VanOns-app downloaden?

Het downloaden van onze app is heel eenvoudig. Dit kan gewoon in de App Store (wanneer je een apple apparaat hebt) of via de Google Play store (wanneer je een android toestel hebt).

Download de Energie VanOns app:

Wat zijn de voordelen van de nieuwe Energie VanOns-app?

Met de Energie VanOns app heb je altijd en overal inzicht in je energieverbruik en controle over je energiekosten.

Antwoord niet gevonden?

Kijk in het klantportaal of vraag het aan de klantenservice.

Contactformulier

Gemiddelde reactietijd: 1 werkdag

Max. bestandsgrootte: 64 MB.

Zelf regelen – Klantportaal

Telefonisch contact

We zijn bereikbaar via 085 016 0111:

Maandag9.00 – 16.30
Dinsdag9.00 – 16.30
Woensdag9.00 – 16.30
Donderdag9.00 – 15.15 (afwijkend)
Vrijdag9.00 – 16.30