Klant VanOns: Proef Lokaal Bakkerij Rutgers over verduurzamen en het leefbaar houden van een dorp - Energie VanOns

Mijn Energie VanOns

Kies jouw type energiecontract Regulier Dynamische energie

Klant VanOns: Proef Lokaal Bakkerij Rutgers over verduurzamen en het leefbaar houden van een dorp

Klantgericht, transparant en fair; dat is waar Energie VanOns volgens Proef Lokaal Bakkerij Rutgers voor staat. In de rubriek Klant VanOns stellen wij graag een aantal van onze klanten aan je voor. Deze keer: Proef Lokaal Bakkerij Rutgers over sociaal ondernemen en het behouden van de leefbaarheid van het dorp. 

Via de Hogelandster Energie Coöperatie (HEC) is Proef Lokaal Bakkerij Rutgers bij Energie VanOns terechtgekomen. Maatschappelijke doelen en goede ondersteuning gaven de doorslag om te kiezen voor Energie VanOns als energieleverancier. 

Proef Lokaal Bakkerij Rutgers is een sociale bakkerij

Het scheelde maar weinig of de laatste bakkerij in Baflo was verdwenen. Gelukkig kwam er een doorstart en ging de bakker verder als sociale onderneming onder de naam Proef Lokaal Bakkerij Rutgers. De bakker biedt nu mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt en mensen die tijdelijk zoekende zijn, kansen en mogelijkheden om zich verder te ontwikkelen. Paul Leenders (bestuurslid Proef Lokaal Bakkerij Rutgers) omschrijft de bakkerij als een sociale onderneming. “We zijn een sociale onderneming met als doelen: het leefbaar houden van het tweelingdorp Baflo/Rasquert door het exploiteren van een warme bakkerij, en het bieden van leer-/werkplekken voor vaste medewerkers, leerlingen, stagiairs en vrijwilligers, al dan niet met een beperking of bijzondere behoefte.”

Het verduurzamen van de bakkerij

Voor Proef Lokaal Bakkerij Rutgers is het best belangrijk om bezig te zijn met het verduurzamen van de bakkerij. “We gebruiken veel energie: elektriciteit en gas. Om te besparen op elektriciteit hebben we in het najaar van 2022, 52 zonnepanelen en 1 zonneboiler op het dak van de bakkerij laten plaatsen. Dat scheelt 15% in de kosten voor elektriciteit. We wilden in 2021 bij de renovatie van de bakkerij ook onze nieuwe oven op elektriciteit laten werken, maar de wachttijd voor een zwaardere aansluiting was toen 1,5 jaar. Dat was te lang, dus zijn we doorgegaan met gas. Op dit moment hebben we op de planning staan om een elektrische bezorgbus aan te schaffen. Dan kan onze oude benzinebus de deur uit.” aldus Paul Leenders.

De energiecrisis doorstaan als lokale bakkerij

Vooral bakkerijen hadden het zwaar te verduren tijdens de energiecrisis. Ook voor Proef Lokaal Bakkerij was de energiecrisis een moeilijke periode. Paul Leenders vertelt hierover het volgende: “De stijging van de energieprijzen door de Oekraïne-crisis ging letterlijk door het dak! Maar daar konden jullie ook niets aan doen…” Paul benadrukt ook de positieve ervaring met Energie VanOns als energieleverancier: “Het fijne aan Energie VanOns als energieleverancier voor de bakkerij was de soepele overstap van ons gascontract naar een andere aanbieder die voor de lange termijn een goede prijs aan ons kon bieden.”

“Proef Lokaal Bakkerij Rutgers kan Energie VanOns zeker wel aanraden aan bedrijven voor een zakelijk energiecontract.”

| Wil jouw bedrijf ook gebruikmaken van lokaal opgewekte, 100% duurzame stroom?
De makkelijkste manier om je CO₂-uitstoot te verminderen en je bedrijf te verduurzamen, is door over te stappen op lokale groene stroom. Je steunt hiermee jouw buurt, draagt bij aan de overgang naar lokale duurzame energie en versterkt de lokale economie.