Tarieven

Mooi verhaal, maar wat kost het? Je zult zien dat lokale groene energie helemaal niet duur hoeft te zijn. Hoeven we je niet meer te overtuigen? Kies je energiecoöperatie of groene bron en meld je aan als nieuwe klant. Natuurlijk regelen we gratis je hele overstap, zonder gedoe.

Winst vloeit terug in de regio

Kies voor een energiecoöperatie bij jou in de buurt en investeer daarmee in je eigen omgeving. Voor elke klant geven we jaarlijks een bedrag terug aan de energiecoöperatie. Daarmee kunnen zij nieuwe duurzame projecten opzetten: van voedselbos tot deelmobiliteit tot weer nieuwe windmolens of zonnedaken. De mogelijkheden zijn legio.

Onze tarieven

Nieuwsgierig naar hoe onze tarieven precies zijn opgebouwd? Bekijk daarvoor onze pdf’s met de tarieven voor consumenten en zakelijke tarieven.

Tarieven voor consument
In het onderstaande overzicht staan de kosten van groene stroom en CO2-gecompenseerd gas voor consumenten. De energietarieven veranderen regelmatig een beetje. Deze tarieven gelden daarom voor nieuwe klanten.

Tarievenblad variabel contract
Onderstaande tarieven gelden voor alle klanten die zich aanmelden voor een nieuwe overeenkomst voor onbepaalde tijd met variabele tarieven voor groene stroom en CO2-gecompenseerd gas in de periode 1 december tot en met 31 december 2022. De genoemde tarieven en kostenopbouw gelden uitsluitend voor een stroomverbruik tot 10.000 kWh en voor gasverbruik tot 10.000 m3 per jaar.

Tarieven stroom
Groene stroom variabel tarief per kWh bij overeenkomst voor onbepaalde tijd –
huishoudelijk (verbruik tot 10.000 kWh per jaar)
Tarieven stroomLeverings-tariefEnergie-belastingOpslag
Duurzame
Energie
Btw (9%)Totaal inclusief btw
Enkeltarief€ 0,38930€ 0,03679€ 0,0305€ 0,04109€ 0,49768
Dubbeltarief-Hoog€ 0,47190€ 0,03679€ 0,0305€ 0,04853€ 0,58772
Dubbeltarief-Laag€ 0,30333€ 0,03679€ 0,0305€ 0,03336€ 0,40398
Vaste leveringskosten per maand bij afname van stroom én gas op één leveringsadres € 5,86 incl. 9% btw per product

TERUGLEVERING EN VERBRUIK
Is jouw teruglevering hoger dan je verbruik? Op dit moment vergoeden we dezelfde prijs voor je elektriciteit die je normaal betaalt inclusief BTW en exclusief energiebelasting en Opslag Duurzame Energie (ODE).

HOOG-/LAAGTARIEF
Als je hebt gekozen voor dubbel tarief, dan betaal je ‘s nachts en in de weekenden minder voor je stroom. Je tarief per kWh is dan gesplitst in een hoog en een laag tarief. Je betaalt tijdens werkdagen tussen 07.00 ’s ochtends en 23.00 uur ’s avonds het hoge tarief. Het lage tarief geldt in de regel van 23.00 uur tot 07.00 uur, in het weekend en op nationaal erkende feestdagen.

VERMINDERING ENERGIEBELASTING
Per 12 maanden ontvang je van de overheid per stroomaansluiting met een woon- of verblijfsfunctie een vergoeding. Deze vergoeding wordt vermindering energiebelasting genoemd en wordt verrekend via je jaarafrekening. De vermindering energiebelasting is voor ieder huishouden hetzelfde en is voor 2022 vastgesteld op € 742,97 (inclusief 9% btw).

Tarieven gas
CO2-gecompenseerd gas variabel tarief per m3 bij overeenkomst voor onbepaalde tijd – huishoudelijk (verbruik tot 10.000 m3 per jaar)
LeveringstariefEnergiebelastingOpslag
Duurzame
Energie
Btw (9%)Totaal
inclusief btw
€ 1,64323€ 0,36322€ 0,08650€ 0,18837€ 2,28132
Vaste leveringskosten per maand bij afname van stroom én gas op één leveringsadres € 5,86 incl. 9% btw per product

ENERGIEBELASTING EN OPSLAG DUURZAME ENERGIE (ODE)
De overheid heft twee soorten energiebelasting: de energiebelasting en de opslag duurzame energie (ODE). De energiebelasting is een heffing op stroom en gas. Door belasting te heffen over het energieverbruik hoopt de overheid dat u bewuster en zuiniger met energie omgaat. De opslag duurzame energie (ODE) is een milieubelasting die de overheid per 1 januari 2013 heft. De belasting is ingevoerd om de investering in duurzame energie te stimuleren op basis van de Wet Opslag Duurzame Energie. Energie VanOns brengt beide soorten energiebelasting bij u in rekening en draagt die vervolgens weer af aan de overheid.

NETWERKKOSTEN
De tarieven van Energie VanOns hebben betrekking op de levering van stroom en gas. Daarnaast betaalt u ook netwerkkosten aan uw netbeheerder voor het gebruik en onderhoud van het energienet. Energie VanOns int deze kosten en draagt deze vervolgens af aan de netbeheerder.
De netwerkkosten bedragen per jaar voor een huishouden met een gemiddeld energieverbruik voor stroom ongeveer €241,13 per jaar (inclusief 9% btw) en voor gas ongeveer € 168,05 per jaar (inclusief 9% btw). Deze bedragen zijn gebaseerd op de tarieven van de netbeheerder Enexis voor de regio Groningen op basis van een ver-bruik van 3.500 kWh stroom en 1.500 m3 gas. De netwerkkosten op uw jaar- of eindafrekening kunnen hiervan afwijken, afhankelijk van uw netbeheerder, het type aansluiting en van het energieverbruik.

VOORSCHOT
Bij aanvang van de levering stelt Energie VanOns op basis van uw historische verbruik uw maandelijkse voorschotbedrag vast. Betaling van de voorschotbedragen is mogelijk via de volgende betalingswijzen: automatische incasso of per overschrijving. Kiest u voor automatische incasso dan incasseert Energie VanOns rond de 7e van elke maand uw voorschotbedrag. Hieraan zijn geen verdere kosten verbonden. Voor betaling middels handmatige overschrijving brengen wij € 2,- (inclusief btw) administratiekosten per factuur in rekening. Eenmaal per jaar wordt er een jaarafrekening gemaakt op basis van uw daadwerkelijke verbruik.

INCASSOPROCEDURE EN KOSTEN
Energie VanOns gelooft in het coöperatieve model en gaat ervan uit dat haar klanten een goede betaalmoraal hebben. Wanneer een klant onverhoopt problemen heeft met betalen dan rekenen wij eerst na een deugdelijke ingebrekestelling vertragingsschade en incassokosten. De vertragingsschade is gebaseerd op de wettelijke (handels)rente (art. 6:119 BW voor particulieren en art. 6:119a BW voor zakelijke afnemers). Ten aanzien van de incassokosten: indien betaling binnen de gestelde termijn na factuurdatum niet heeft plaatsgevonden, dan zal Energie VanOns incassokosten in rekening brengen.
Bij een incassotraject hanteert Energie VanOns ter verkrijging van voldoening buiten rechte een vergoeding die tenminste € 40,- bedraagt. De hoogte van de vergoeding hangt af van de hoogte van de hoofdsom van de vordering, dit werkt middels onderstaande staffel:

Incassokosten

Hoogte van de vorderingHoogte van de incassokosten
Tot en met € 2.500,-15% incassokosten
Over de volgende € 2.500,-10% incassokosten
Over de volgende € 5.000,- 5% incassokosten
Over de volgende € 190.000,-1% incassokosten