CO2-gecompenseerd gas: wat is dat nu precies?
Energie VanOns levert CO2-gecompenseerd gas. Op dit moment is CO2-gecompenseerd gas de meest optimale manier van gas met een zo laag mogelijke impact op het klimaat. Maar wat is CO2-gecompenseerd gas eigenlijk? Is het grijs gas? Is het groen gas? Iets ertussenin? Wat wordt er precies gecompenseerd en hoe?
Grijs gas: aardgas oude stijl
Eerst een stapje terug naar zogenaamd grijs gas. Voordat we ons zorgen begonnen te maken over het milieu en klimaatverandering, heette grijs gas gewoon ‘gas’ oftewel aardgas. Het aardgas dat we in Nederland gebruiken en ook aan andere landen verkopen, kwam voorheen vooral uit Groningen, maar tegenwoordig ook vaak uit andere bronnen in binnen- en buitenland. Het gas wordt uit de gasvelden gewonnen en op kwaliteit gebracht, zodat het geschikt is voor cv-ketels en fornuizen. Aardgas is een fossiele brandstof en dat zorgt voor allerlei problemen. Ten eerste is de fossiele bron niet oneindig en raakt het aardgas dus een keer op. Ten tweede bevat aardgas, in tegenstelling tot groen gas, koolstof die bij verbranding voor de uitstoot van fossiele CO2 zorgt. Hiermee voegen we dus extra (fossiele) CO2 toe aan de atmosfeer. Bovendien leidt het winnen van gas uit Groningen tot aardbevingen; misschien wel het meest urgente probleem van aardgas.
Dan maar iedereen aan groen gas?
Groen gas is gas waar geen fossiele bron voor nodig is. Groen gas wordt meestal gemaakt uit organisch restmateriaal, zoals mest, rioolslib en GFT-afval. Allemaal hernieuwbare bronnen, die in principe steeds opnieuw worden aangevuld. Een handig voordeel van groen gas is dat het gewoon door dezelfde leidingen kan stromen als aardgas. Geen gedoe dus met een nieuwe infrastructuur. Helaas wordt er op dit moment nog te weinig groen gas gemaakt om dit gas op grote schaal aan huishoudens te kunnen aanbieden. Met de juiste politieke wil komt hier in de komende jaren hopelijk snel verandering in.
CO2-gecompenseerd gas: betalen voor CO2-uitstoot
Tussen grijs gas en groen gas zit CO2-gecompenseerd gas. Dit is gewoon aardgas, behalve dat de CO2-uitstoot ervan wordt gecompenseerd. Deze compensatie werkt heel simpel: je gasverbruik wordt ‘betaald’ met de aankoop van zogenaamde CO2-rechten. Deze rechten ontstaan bijvoorbeeld door bomen te planten of door geld te geven aan duurzame (energie)projecten.
CO2-gecompenseerd gas bij Energie VanOns
Als energiebedrijf mogen we zelf bepalen welke CO2-rechten we kopen om het gasverbruik van onze klanten te compenseren. We rekenen uit hoe groot de CO2-uitstoot was en zoeken daar de best passende CO2-rechten bij. Zo kochten we voor de compensatie van 2018 zogenaamde VER’s, Verified Emissions Reductions, van een aantal projecten in windenergie en zonne-energie in India. Met de aankoop van deze VER’s dragen we bij aan de energietransitie in India; precies voldoende om onze eigen CO2-uitstoot te compenseren.
VER’s uit India voor CO2-gecompenseerd gas
Met de aankoop van CO2-rechten dragen we in 2021 bij aan twee grote projecten. Het Satara Wind Power Project in Maharashtra bestaat uit 20 windmolens met elk een capaciteit van 1,5 MW. De lokale, groene windenergie vervangt daarmee een deel van de grijze stroom in India. Omgerekend naar Nederlandse huishoudens levert dit windmolenpark genoeg energie voor ongeveer 24.000 huishoudens. Het Kamuthi Solar Power Project heeft een productiecapaciteit van 648 MW. De zonne-installatie bestaat uit 2,5 miljoen zonnepanelen, 380.000 funderingen, 27.000 meter structuren, 576 omvormers, 154 transformatoren en bijna 6.000 km kabels.
CO2-gecompenseerd gas als optimale tussenoplossing
CO2-gecompenseerd gas is geen eindstation. CO2-gecompenseerd gas is wel transparant en op dit moment de meest optimale manier van gasverbruik met een lage negatieve impact op onze planeet. Onderaan de streep is CO2-gecompenseerd gas helemaal CO2-neutraal. En dat terwijl het niet eens veel duurder is dan vervuilend grijs gas. Geen wonder dus dat steeds meer mensen kiezen voor CO2-gecompenseerd gas, bijvoorbeeld van Energie VanOns.