Mijn VanOns

Kies jouw type energiecontract Regulier Dynamische energie
Nieuws • 18 september 2019

“Jaja, en dan worden jullie straks verkocht aan een multinational…”

We kennen de frustratie. Eindelijk heb je een product gevonden dat goed past bij je idealen. Een dienst die helemaal reflecteert waar jij voor staat. En dan ineens wordt het bedrijf verkocht aan een beursgenoteerd bedrijf met hebberige aandeelhouders. Dag idealen.

Energie VanOns gaat nooit verkocht worden. Punt.

Leden zijn de baas

Nog los van dat we helemaal niet overgenomen willen worden, maakt de structuur van onze organisatie zo’n overname simpelweg onmogelijk. Het energiebedrijf Energie VanOns is eigendom van de provinciale koepelorganisaties. Die koepelorganisaties zijn weer eigendom van de bijna honderd lokale energiecoöperaties. Samen hebben die honderden leden die democratisch beslissen over het reilen en zeilen. Zonder te willen generaliseren: dit zijn vaker wel dan niet eigengereide idealisten met een groen hart. Het moet wel héél vreemd lopen, voordat er binnen onze beweging een meerderheid zou komen voor verkoop.

Geen grote investeerders

Wat ook helpt is dat Energie VanOns niet wordt gefinancierd door grote investeerders. Er staan geen investeringsmaatschappijen in onze nek te hijgen, omdat zij ons de eerste paar jaar op weg hebben geholpen in de hoop op dikke winst. We zijn bovendien niet beursgenoteerd. Onze organisatie heeft daardoor gelukkig nooit te maken met mensen met financiële belangen die ineens teleurgesteld de handdoek in de ring gooien.

Gezond draaien staat voorop

Als coöperatieve organisatie hebben we er gewoon helemaal geen belang bij om te verkopen. Alles draait om gezond draaien en ondertussen in een lekker tempo verder groeien. Dat kan en dat lukt, ook zonder zakken met geld van investeerders of multinationals. Onze idealen zijn niet te koop.