Mijn VanOns

Kies jouw type energiecontract Regulier Dynamische energie

Hoe voedselbossen helpen tegen klimaatverandering

Voedselbos duurzaam

Wat is het geheim achter de groeiende populariteit van voedselbossen? In dit artikel leggen wij niet alleen uit wat voedselbossen precies zijn, maar vertellen wij ook waarom ze zo cruciaal zijn voor de toekomst van de landbouw. Lees verder om te ontdekken hoe voedselbossen een sleutelrol kunnen spelen in het aanpakken van klimaatverandering en wat de link is met lokale coöperaties.  

Wat is een voedselbos?

Een voedselbos is eigenlijk een soort eetbare tuin die is geïnspireerd op natuurlijke bossen. In plaats van alleen maar één soort gewas te laten groeien, plant je allerlei eetbare planten, bomen en struiken bij elkaar. Ze helpen elkaar groeien en vormen samen een soort mini-ecosysteem dat zichzelf in stand houdt. Het is een slimme en duurzame manier om voedsel te verbouwen.

Wat zijn de voordelen van een voedselbos?

Een voedselbos heeft veel voordelen. Het helpt de grond gezond te houden en zorgt voor veel verschillende planten en dieren. Dit is beter voor de natuur en het water. 

5 grootste voordelen van een voedselbos:

  • Veelzijdig eten: Een voedselbos geeft een mix van verschillende soorten eten, zoals fruit, noten, kruiden en groenten. 
  • Minder gedoe met onderhoud: Het bos regelt zichzelf grotendeels, dus je hebt minder kunstmest en pesticiden nodig. 
  • Minder problemen: Omdat er zoveel verschillende planten zijn, kan een ziekte of plaag niet snel alles verpesten. 
  • Helpt het klimaat: Het bos helpt om CO2 vast te houden en de opwarming van de aarde te verminderen. Het voedselbos is dus goed voor de natuur en voor de mensen. 
  • Slim voor de toekomst: Het leert ons hoe we slim kunnen omgaan met de natuur en onze eigen voeding kunnen verbouwen.

Een voedselbos om klimaatverandering tegen te gaan

Voedselbossen spelen een sleutelrol in het tegengaan van klimaatverandering. Ze nemen veel CO2 op, zorgen voor goede grond en helpen met het regelen van water, wat belangrijk is om problemen door extreem weer te verminderen. Door slim gebruik van land en het aanmoedigen van verschillende planten en dieren, zijn voedselbossen een goede manier om de natuur sterker te maken en de schade die we aanrichten aan het klimaat te verminderen. 

Voedselbossen in jouw buurt 
Benieuwd of er in jouw buurt ook voedselbossen aanwezig zijn? Op deze website staat een overzicht van alle voedselbossen in Nederland.  

Een coöperatief voedselbos van 3,5 hectare: De Meent Boerakker

Coöperatie Duurzaam Boerakker is één van de coöperaties die bezig is met het aanleggen van een voedselbos. Het voedselbosproject van Duurzaam Boerakker heet ‘De Meent’: net zoals in vroegere tijden als er sprake was van een gemeenschappelijk gebruikt grondgebied. Het gebied is er voor de inwoners van Boerakker/Lucaswolde en omstreken om samen, ondersteund door mensen met kennis, op biologische en natuurlijke wijze voedsel en fruit te verbouwen op een gebied van ca. 3,5 hectare in Boerakker. Naast een moestuin wordt ook een voedselbos aangelegd mede om de biodiversiteit in het gebied te versterken. Ook worden er paddenpoelen en bloementuinen voor bijen en vlinders aangelegd. De Meent is volop in ontwikkeling en de komende jaren willen ze de moestuin en het voedselbos verder uitbreiden.

Meer weten?
Ben je geïnspireerd geraakt door het verhaal van De Meent Boerakker en wil je meer weten over de inzet van voedselbossen? Neem dan gerust contact op met de coöperatie. 
 
Je kunt daarvoor mailen naar: info@steunfondsboerakker.nl  
Bellen kan ook met Rense de Wind 0612285860 of Ton Aarsman 06-11086018. 
Meer info op de website Steunfondsboerakker.nl onder de button: ‘De Meent’.