Mijn VanOns

Kies jouw type energiecontract Regulier Dynamische energie
Nieuws • 19 december 2022

Hoe lees ik mijn jaarafrekening?

Als energieleverancier stuurt Energie VanOns jou als klant elk jaar een jaarafrekening. In de jaarafrekening verrekenen we het daadwerkelijke verbruik met de voorschotbedragen die je elke maand hebt betaald. Het is altijd raadzaam om je jaarafrekening eens goed onder de loep te nemen en te controleren of alles klopt. Hier een paar handige tips om zelf je jaarafrekening te checken!

Jouw energieverbruik
De jaarrekening van Energie VanOns bestaat uit een aantal vaste posten, te beginnen met een overzicht van je verbruik. Onder het kopje ‘Levering’ vind je de hoeveelheid elektriciteit en gas die aan jou is geleverd. Je verbruik wordt bepaald aan de hand van de meterstanden: bij een ‘slimme’ meter worden die vanzelf uitgelezen, en bij een ‘domme’ meter kun je ervoor kiezen om de standen elke maand zelf door te geven. Anders maken we een schatting op basis van je gemiddelde verbruik en energieprofielen.

Productie door je eigen zonnepanelen
Als je zonnepanelen hebt, is er ook een post ‘Productie elektriciteit’. Daar staat hoeveel stroom je hebt teruggeleverd en tegen welk tarief. Onderaan staat het totaalverbruik, dus het verschil tussen je eigen stroomverbruik en wat je aan ons hebt teruggeleverd.

Overheidsheffingen
Een deel van je energierekening bestaat uit belasting van de overheid. Je betaalt die belastingen via Energie VanOns aan de overheid. Er zijn twee heffingen: De energiebelasting (die betaal je over elk kWh / elke m³ die je verbruikt) en de Opslag Duurzame Energie (ODE), de belasting die de overheid gebruikt om duurzame energie mee te subsidiëren. ODE komt te vervallen als aparte overheidsheffing in 2023. En tot slot krijgt iedere stroomaansluiting een vast bedrag per jaar van de overheid als compensatie, de zogenaamde Vermindering Energiebelasting.

Netbeheerkosten
Uiteraard moeten het stroomnet en de gasbuizen ook onderhouden worden. Via jouw energierekening betaal je daaraan mee. Energie VanOns int dit geld en draagt het af aan de netbeheerder.

Vaste leveringskosten/Diversen – vastrecht
Tot slot zijn er nog de vaste leveringskosten. Hieruit betalen wij onder andere administratiekosten. Dit is een vast bedrag dat niet samenhangt met jouw verbruik.

Zoals je ziet is het  geen lichte kost, zo’n jaarafrekening. Mocht je nog vragen hebben naar aanleiding van je jaarafrekening, neem dan gerust contact op met ons.