Salderingsregeling - Energie VanOns
Mijn Energie VanOns Inloggen in mijn klantenportaal Ik ben klant via EnergyZero (dynamisch contract vóór 1 maart 2025)

Salderingsregeling

Hoe werkt salderen precies? We leggen het graag aan je uit.

Bij het opmaken van jouw energierekening kijkt je energieleverancier naar hoeveel energie je hebt afgenomen van het net en hoeveel je zelf hebt teruggeleverd. Dit proces wordt salderen genoemd, waardoor je alleen betaalt voor het netto verbruik, het verschil tussen afname en teruglevering.

Hoe werkt salderen?

Wanneer je duurzame energie opwekt met je eigen zonnepanelen, dan kun je die energie rechtstreeks gebruiken voor de apparatuur die op dat moment aan staat.

Soms zal je meer stroom opwekken dan je op dat moment aan energie nodig hebt. Deze extra energie wordt dan teruggeleverd aan het elektriciteitsnet. Daarmee ben je in feite een energieproducent en draag je bij aan het vergroten van de hoeveelheid duurzame stroom in Nederland.

Maar er zullen ook momenten zijn, waarop je meer energie verbruikt dan je opwekt. Bijvoorbeeld wanneer de zon minder fel schijnt. In die gevallen neem je ook energie af via je energieleverancier.

Bij het opmaken van jouw energierekening, bekijkt je energieleverancier hoeveel energie jij hebt afgenomen en zelf hebt teruggeleverd. Dit laatste wordt vervolgens afgetrokken van je totale energieverbruik, waardoor je energierekening omlaag gaat. Dit verrekenen van energie wordt salderen genoemd.

Hoe passen wij salderen toe?

Saldering moet worden toegepast over je volledige afrekening. We passen deze dan ook toe op je jaar- of eindafrekening. Dat doen we, in het geval van een dubbeltarief, als volgt:

  • We registreren je teruglevering normaal en teruglevering laag. Dit is je totale teruglevering, oftewel alle energie die jij met je zonnepanelen hebt teruggeleverd.
  • Eerst verminderen we je levering normaal met de teruglevering normaal.
  • Is er daarna nog teruglevering over, dan verminderen we je levering laag met dit restant en de teruglevering laag.
  • Heb je na vermindering van je totale levering nog een restant teruglevering over, dan noemen we dit je netto teruglevering.

De regels rond salderen

De salderingsregeling is vastgelegd in Artikel 31c van de Elektriciteitswet 1998. Elke energieleverancier is verplicht om deze regeling toe te passen. Omdat de wet ruimte laat voor eigen interpretatie, verschillen de regels per leverancier.

Bij ons wordt de teruggeleverde stroom eerst verrekend met het verbruik tegen het hogere normaaltarief. Dat is gunstiger voor jou, omdat je zo meer voordeel haalt uit je opgewekte stroom.

Salderen doen we altijd op de jaar- of eindafrekening. Zo verrekenen we je zomer-opwek met je winterverbruik. We doen dit niet maandelijks, omdat dat meestal nadelig voor je uitpakt. In de zomer lever je vaak meer terug dan je verbruikt, waardoor je een lagere vergoeding ontvangt. In de winter zou je dan juist meer betalen voor stroom en belastingen.

Bij een eindafrekening kan het voorkomen dat we over een kortere periode rekenen. Dat is afhankelijk van de datum van je vorige jaarafrekening tot aan het moment van beëindiging.

Rekenvoorbeeld salderingsregeling

Weinig stroomopwek

Stel je hebt 1.800 kWh levering normaal, 1.500 kWh levering laag en -1.200 kWh totale teruglevering.

In totaal heb je dus 3.300 kWh aan stroom afgenomen en 1.200 kWh aan stroom teruggeleverd met je eigen zonnepanelen.

We verminderen eerst je levering normaal met je totale teruglevering (1.800 kWh – 1.200 kWh), waarna er geen teruglevering meer over is.

Het resultaat is 600 kWh levering normaal, 1.500 kWh levering laag en 0 kWh netto teruglevering. Op je afrekening betaal je voor dit verbruik.

Gemiddeld stroomopwek

Stel je hebt 1.800 kWh levering normaal, 1.500 kWh levering laag en -2.400 kWh totale teruglevering.

In totaal heb je dus 3.300 kWh aan stroom afgenomen en 2.400 kWh aan stroom teruggeleverd met je eigen zonnepanelen.

We verminderen eerst je levering normaal met je totale teruglevering  (1.800 kWh – 2.400 kWh), waarna er nog 600 kWh teruglevering overblijft. Met dit restant verminderen we levering laag (1.500 kWh – 600 kWh), waarna er geen teruglevering meer over is.

Het resultaat is 0 kWh levering normaal, 900 kWh levering laag en 0 kWh netto teruglevering. Op je afrekening betaal je voor dit verbruik.

Veel stroomopwek

Stel je hebt 1.800 kWh levering normaal, 1.500 kWh levering laag en -3.900 kWh totale teruglevering.

In totaal heb je dus 3.300 kWh aan stroom afgenomen en 3.900 kWh aan stroom teruggeleverd met je eigen zonnepanelen.

We verminderen eerst je levering normaal met je totale teruglevering (1.800 kWh – 3.900 kWh), waarna er nog 2.100 kWh teruglevering overblijft. Met dit restant verminderen we levering laag (1.500 kWh – 2.100 kWh), waarna er nog 600 kWh aan netto teruglevering over blijft.

Het resultaat is 0 kWh levering normaal, 0 kWh levering laag en 600 kWh netto teruglevering. Op je afrekening betaal je dus niks voor je verbruik en ontvang je voor de 600 kWh het netto teruglevering tarief volgens het contract dat je gekozen hebt. 

Salderen op je jaarafrekening

Benieuwd wat er precies op je jaarafrekening staat en hoe dit is opgebouwd?

Tarieven en overheidsheffingen

Meerdere tarieven

Saldering vindt plaats op je jaar- of eindafrekening. Wanneer je een variabel of coöperatief contract hebt, is er meestal sprake van meerdere tarieven gedurende de afrekenperiode. De tarieven van variabel veranderen immers iedere maand en die van coöperatief in de regel twee keer per jaar.

Is dit het geval, dan moet er een verdeling van het volume na saldering plaatsvinden.

We rekenen voor elke periode de verhouding (percentage) uit. Deze verhouding is je bruto volume in die periode ten opzichte van je bruto volume over de totale afrekening. Die verhouding berekenen we apart voor levering normaal, levering laag en netto teruglevering.

Wanneer er dan nog teruglevering over is, wordt het over het kalenderjaar verrekend. Mocht er dan nog teruglevering over zijn, dan wordt het over de gehele factuurperiode verrekend.

Hiermee verdelen we het gesaldeerde volume over de verschillende periodes. De saldering wordt altijd toegepast over de volledige afrekening.

Meerdere tarieven: rekenvoorbeeld

Stel je hebt 100 kWh verbuikt en 700 kWh netto teruglevering van de zomer in jaar 1 en van de herfst in jaar 1 heb je 150kWh verbruikt en geen teruglevering gehad. In de winter van jaar 2, het jaar er na, heb je 350 kWh verbruikt en geen teruglevering.

Stel dat jouw jaarafrekening aan het eind van de winter in jaar 2 is. Dan pak je de lente, zomer en herfst van jaar 1 ook mee. Dus dan verrekenen we de netto teruglevering als volgt:

Eerst gaan we in dezelfde periode, de zomer van jaar 1, verrekenen. Dan halen we de 700 kWh netto teruglevering van de 100 kWh verbruik af. Dit komt uit op –600 kWh.

Vervolgens kijken we naar de herfst van jaar 1, omdat dit in dezelfde tariefperiode valt. Hier verrekenen we het verbruik van 150 kWh en blijft er nog –450 kWh over.

Daarna kijken we naar de het kalenderjaar, in dit geval de winter van jaar 2 en trekken we de 350 kWh af en houd je dus – 100kWh over. Deze krijg je terug op je afrekenperiode.

Dit volume wordt per periode tegen het dan geldende tarief afgerekend, in dit geval dus het tarief netto teruglevering. Zo zorgen we voor een eerlijke verdeling, want je krijgt dus het meeste volume in de periode waarin de meeste teruglevering is.

Enkeltarief

Heb je enkeltarief, dan blijven de rekenvoorbeelden hetzelfde, maar betaal je voor levering normaal en levering laag hetzelfde tarief, namelijk levering enkeltarief.

Overheidsheffingen

Als er na saldering nog verbruik over is (levering normaal en/of levering laag), dan betaal je daarover niet alleen het leveringstarief, maar ook de overheidsheffingen Energiebelasting en Opslag Duurzame Energie.

Als er na saldering netto teruglevering is, dan krijg je hiervoor het overeengekomen netto teruglevering tarief. Hierover krijg je geen overheidsheffingen uitbetaald.

Salderen bij een dynamisch contract

Heb je zonnepanelen en een dynamisch contract? Ook dan passen we de salderingsregeling toe. Dat werkt alleen net iets anders dan bij onze andere contracten. Als je een dynamisch contract afsluit kies je ervoor dat je per uur betaalt voor geleverde stroom en betaald krijgt voor teruggeleverde stroom op basis van de in dat uur geldende prijs. Daarom strepen we bij dynamisch salderen de levering en teruglevering tegen elkaar weg als die in hetzelfde uur plaatsvinden.

Voorbeeld: 
Gebruik je bijvoorbeeld in een bepaald uur 4 kWh en lever je 3 kWh terug? Dan betaal je in dat uur de marktprijs en inkoopkosten voor 1 kWh.  
 
Omdat de energiebelasting niet per uur verandert, wordt die wel over een jaar gesaldeerd. Je betaalt dus alleen energiebelasting over wat je in een jaar meer gebruikt dan teruglevert.

Ook goed te weten: door deze andere wijze van salderen betaal je geen vaste terugleverkosten bij een dynamisch contract. Dat betekent overigens niet dat een dynamisch contract altijd voordeliger is als je veel eigen opwek hebt. Stroom die je teruglevert is bij een dynamisch contract namelijk vaak minder waard, omdat je hiervoor de uurprijs ontvangt. Dit heeft te maken met het feit dat zonne-energie vaak wordt opgewekt op momenten dat de marktprijs relatief laag is. Heb je veel eigen opwek? Dan kan een ander type contract financieel voordeliger zijn.  

In sommige gevallen is salderen niet mogelijk

  • Salderingsgrens: Je kunt niet meer salderen dan je hebt verbruikt. Ontvang je 1.000 kWh en lever je 1.500 kWh terug, dan kun je slechts 1.000 kWh salderen. Voor de rest krijg je het teruglevertarief.
  • Aansluiting: Salderen is alleen mogelijk wanneer je jouw energie teruglevert over dezelfde aansluiting als waarmee je jouw energie afneemt.
  • Kleinverbruik: Salderen is alleen mogelijk bij een kleinverbruik aansluiting tot 3×80 Ampère.

Afschaffing salderingsregeling 2027


Per 1 januari 2027 zal de salderingsregeling worden afgeschaft. Dit is eind 2024 door de overheid bepaald. Hierbij ontvang je als klant geen verrekening meer voor de zelf opgewekte energie die je teruglevert aan het net. Wél ontvang je hiervoor een vergoeding van je energieleverancier. Deze vergoeding zal minimaal 50% van het kale leveringstarief bedragen.

Zelf stroom opwekken via zonnepanelen of een windmolen blijft hiermee aantrekkelijk, omdat je je opgewekte energie direct kunt verbruiken en je daarmee je afname bij je energieleverancier kunt verlagen. Daarnaast betaal je geen energiebelasting over deze opgewekte stroom. Voor het deel dat je toch teruglevert aan je leverancier, ontvang je straks een vergoeding.