Mijn VanOns

Kies jouw type energiecontract Regulier Dynamische energie
Nieuws • 02 april 2020

Anders consumeren om het klimaat te redden?

Je rijdt elektrisch, koopt kleding van biologische katoen, drinkt ranja door een bamboe rietje en gebruikt energie van Energie VanOns. Dan ben je fantastisch klimaatbewust, toch? We zijn natuurlijk blij dat je klant van ons bent, maar is dat genoeg om ons klimaat te redden? Nee. Hiervoor is anders consumeren niet voldoende. We moeten samen vooral veel minder gaan consumeren. Maar waar moet je beginnen?

Meer dan recycling en groene energie: verborgen impact
De tijd dat ‘groen leven’ neerkwam op het recyclen van je glas en oud papier, het dichtdraaien van de kraan tijdens het tandenpoetsen en het hebben van een groene energieleverancier ligt ver achter ons. Verreweg het grootste deel van onze impact op het klimaat zit verborgen in onze consumptie van spullen en voeding. Een simpel voorbeeld is die ene extra hamburger tijdens de bedrijfs-BBQ. Jaja, methaangas. Jaja, benodigd land voor de begrazing en/of de kweek van soja om de koe te voeden. Transport naar de winkel. Koeling. Alles erop en eraan. Maar nog los daarvan kost de productie van één hamburger ongeveer 2.000 liter water. Daarvoor kun je 5 uur onafgebroken onder de douche staan.

‘BAM’ consumeren: ‘minder’ wint van ‘anders’ en ‘beter’
Meer weten over de verborgen impact van jouw consumptie? Een aanrader is het boek ‘De Verborgen Impact’ van Babette Porcelijn. Op haar website kun je ook een tool invullen voor snel een globaal inzicht in jouw eigen impact. Wedden dat de categorie ‘spullen’ hoog eindigt? Babette Porcelijn oppert daarom een methode voor het verlagen van je impact. Sta zo af en toe eens stil bij de vraag of het Beter, Anders of Minder (BAM) kan. Om het bij onszelf te houden: CO2-gecompenseerd gas is Beter dan grijs gas. Anders zou zijn: van het gas af en volledig elektrisch. Maar het begint met Minder: goed isoleren en wennen aan een warme trui in de winter. Met enkel ‘betere’ en ‘andere’ producten en compensatie van onze CO2-uitstoot redden we het niet.

En de economie dan?
Minder consumeren leidt vast en zeker tot verminderde groei van de economie. Dat kan eigenlijk niet anders. Maar bedenk dan wat je liever hebt: constant stijgende welvaart of een planeet? We zullen met elkaar moeten wennen aan het idee dat de luxe waarmee we onszelf omringen de komende periode flink zal afnemen. Niet door in hutjes op de hei te gaan wonen. Wel door niet meer alles wat marketeers ons aanpraten als zoete broodjes naar binnen te schuiven.

Spullen en jouw eigen impact
Heb je de tool van Babette Porcelijn al ingevuld? Dan heb je al een beeld van het aandeel aan spullen in jouw impact op het klimaat. Ook andere tools laten je zien wat spullen doen met jouw ecologische voetafdruk, zoals de WNF voetafdruktest en de Footprint Calculator van het Global Footprint Network. Dat moet toch lager kunnen, maar hoe?

Minder consumeren begint met ‘ontspullen’
Stap 1 is je bewust worden van je materiële verslavingen. Zelfs mensen om je heen die graag roepen dat ze niks om spullen geven zijn waarschijnlijk verslaafd aan bepaalde spullen. Het is zo aangeleerd en zit zo ingebakken dat ook super-minimalistisch levende, totaal niet materialistisch ingestelde mensen ergens een blinde vlek hebben. Iemand die in tweedehands kleding loopt, koop bijvoorbeeld wel meerdere boeken per maand. Geef helemaal niks, als je je er maar van bewust bent. Heel inspirerend en confronterend zijn (om van de bibliotheek te lenen) ‘Opgeruimd!’ van Marie Kondo en ‘Meer door Minder’ van Joshua Becker. Je krijgt meteen zin om je halve huisraad naar de kringloop te brengen en de toon is gezet.

Creatief met minder
Stap 2 is er vervolgens voor zorgen dat er geen spullen meer bijkomen. Nou ja, in ieder geval geen onnodige spullen. Dat geldt ook voor het consumeren van spullen buiten de deur. Denk aan een extra printje op je werk of een flesje water op het station. Je zult zien dat je hier al snel creatief in wordt. Misschien word je lid van de bibliotheek. Ruil je kleding met een vriendin. Deel je een heggenschaar met de buren. Vermaak je een oud gordijn uit je vorige huis tot een gordijn voor je huidige huis. Wordt dat bijzondere jampotje een pennenbakje. Als je eenmaal begint, blijven de opties en mogelijkheden je te binnen schieten. Hoever je gaat is helemaal aan jou.