Mijn VanOns

Kies jouw type energiecontract Regulier Dynamische energie
Nieuws • 04 november 2020

100 in plaats van 130: hoe fijn vind jij de nieuwe maximumsnelheid?

Het is inmiddels alweer ruim een half jaar geleden dat de maximumsnelheid naar beneden ging. Sinds maart 2020 mogen we in Nederland overdag nog maar 100 kilometer per uur rijden. Beter voor het milieu, beter voor je portemonnee. Maar ben je er al helemaal aan gewend? Is het lekker onthaasten of trap je het gaspedaal nog regelmatig stiekem wat verder naar beneden? We vroegen het aan het team van Energie VanOns.

Waarom langzamer rijden?
Met de maatregel gaan we terug naar de 70’s en 80’s. Van 1974 tot 1988 gold er op de Nederlandse autosnelwegen een maximumsnelheid van 100 kilometer per uur. In die tijd speelden de oliecrisis en het terugdringen van verkeersslachtoffers een rol. In 2020 is de lagere maximumsnelheid een maatregel om de uitstoot van stikstof te verlagen. Volgens sommigen een druppel op een gloeiende plaat, maar feit blijft dat langzamer rijden stikstof scheelt. Gemiddeld scheelt 100 rijden in plaats van 130 zo’n 22 procent stikstof. Daarnaast stoot je auto gemiddeld 14 procent minder CO2 uit. Dat scheelt een hoop, terwijl je vaak maar enkele minuutjes langer onderweg bent.

Relaxt tempo
Tot zover de theorie. Maar hoe rijden de medewerkers van Energie VanOns in de praktijk? Communicatiemedewerker Rolina is fan van het nieuwe tempo: “Langer genieten van goede muziek op de radio! Muziek luisteren in de auto is stiekem toch het allerfijnste.” Voor veel van ons blijkt 100 rijden fijner dan vooraf gedacht. Klantenservicemedewerker Hinke zegt bijvoorbeeld: “Ik vind het heerlijk ontspannend om 100 km per uur te rijden en stoor mij er eigenlijk helemaal niet aan, wat ik van te voren wel had gedacht. Natuurlijk moet je nog steeds opletten op ander verkeer, maar het voelt vrijer tijdens het rijden.”

Bewust 100 rijden
Ook marketeer Remi was van te voren kritisch, maar is nu helemaal gewend: “In de weken voordat de maximumsnelheid verlaagd werd, heb ik wel eens geprobeerd met 100 km per uur vanuit de Randstad naar Drenthe te rijden. Dat was stressvol rijden, omdat 100 te hard is om op de rechterbaan achter vrachtwagens te zitten en te langzaam om in de linkerbaan vlot die vrachtwagen in te halen, terwijl de andere auto’s 130 rijden. Maar nu iedereen ongeveer 100 rijdt, zijn die verschillen tussen de banen veel kleiner en vind ik het eigenlijk wel lekker ontspannen rijden.” Directeur Jaap sluit zich hierbij aan: “Als ik een afspraak heb en op bezoek ga bij een klant, stel ik mij erop in dat we 100 rijden. Ik houd alvast rekening met de extra reistijd en ben mij er dus bewust van.”

Soms nog even wennen
“Echter, als ik even snel een boodschap moet doen, dan rijd ik soms de eerste kilometers onbewust toch 130,” gaat Jaap verder. “Totdat ik denk ‘wat is de rest langzaam…’. Kortom, het automatische is niet zomaar weg, maar ik vind het wel relaxt om 100 te rijden.” En Jaap is niet de enige die soms bewust of onbewust extra gas geeft. “Gewoon wat extra tijd inplannen om er te komen, lekker relaxt,” zegt klantenservicemedewerker Marieke. “Maar op de motor vind ik het wel eens lastig…” Dat is dan ook de reden dat Hinke soms expres later de weg op gaat. “Ik vind het nog steeds heerlijk om af en toe 130 kilometer per uur te rijden en daarom stel ik mijn ritje naar huis soms uit tot na 19.00 uur…” Tsja, autorijden (en motorrijden) is nu eenmaal meer dan van A naar B gaan.

Niet langzamer, wel zuiniger
Voor je totaal aan reistijd hoef je het echter niet te doen. De meeste minuten ‘verlies’ je immers in de bebouwde kom, niet op de snelweg. Dat is ook Remi’s ervaring: “In reistijd maakt het op de meeste ritten vrijwel niets uit, ik kom relaxter aan en volgens mij is het ook veiliger. Ik moet wel bekennen dat ik het fijn vind om nét even iets vlotter te rijden dan het verkeer om mij heen. Dus vaak staat de cruise control op 103 of 104.” Cruise control: nog een goede manier om zuiniger te rijden. Maar ook ‘gewoon’ 100 rijden is echt een stuk zuiniger. Remi vertelt: “Een metertje in mijn dashboard geeft aan hoeveel benzine ik verbruik. Het lijkt erop dat ik nu zo’n 5 procent zuiniger rijd. 100 rijden bespaart dus niet alleen CO2 en stikstof, maar ook flink wat geld.”