100% Lokaal opgewekte duurzame stroom uit een laadpaal. Hoe werkt dat?
We zijn erg trots op deze mooie samenwerking. Samen met Laadkracht leveren we 100% duurzaam lokaal opgewekte energie op de openbare laadpalen in de gemeente Súdwest-Fryslân.
De aanvrager aan het woord
We beginnen met een bezoek aan Tiete Sijens. Zij heeft afgelopen zomer via het aanvraagportaal www.regelmijnlaadpaal.com een aanvraag ingediend voor een laadpaal in de straat. “Ik rijd sinds kort een elektrische auto en heb geen eigen oprit. In de buurt was nog geen openbare laadoplossing dus heb ik het digitale formulier ingevuld”, vertelt ze.
“Niet veel later werd ik door een medewerker van Laadkracht gebeld met wat aanvullende vragen”, licht Sijens toe.
“Er werd duidelijk aangegeven dat er eerst een schouw moest plaatsvinden en een verkeersbesluit moest worden genomen. In de tussentijd werd ik via de website op de hoogte gehouden over de status van mijn aanvraag.”
“Het hele proces heb ik als heel prettig ervaren en ook heel vlot. Het is ook leuk om op de website te zien wat de status van de aanvraag is en in welke straten er een aanvraag is gedaan. Dat de stroom 100% duurzaam en lokaal opgewekt is maakt het verhaal van elektrisch rijden uit een milieubewuste overweging helemaal af.”
Lokale duurzame energie opwekker in beeld
Stadsboerderij de Sibbe is een pionier op het gebied van duurzaamheid. De boerderij ligt op een steenworp afstand van de laadpaal van Tiete Sijens, waar de groene stroom wordt afgenomen. Op het dak van deze boerderij liggen 750 zonnepanelen die stroom leveren aan Energie VanOns. “Op jaarbasis leveren we zo’n 380.000 kWh stroom. In vergelijking is dit voldoende voor ongeveer 120 huishoudens” vertelt Johannes Lankester, die samen met zijn vrouw Herma Lenten eigenaar is van de boerderij”
“Ons doel is om op duurzame wijze jong en oud te inspireren om het klimaat minimaal te belasten. We willen de mensen bewust maken van al het moois wat de planeet te bieden heeft en dit leren waarderen. De zonnepanelen en de samenwerking met Energie VanOns zijn hier een belangrijk onderdeel van. Het mooie ervan is dat de opbrengsten weer worden besteed aan duurzame projecten in de eigen buurt”.
Energie VanOns
“Wij zijn al vanaf het begin betrokken bij Energie VanOns. Vanuit Energie VanOns ontvangen wij een Garantie van Oorsprong (GvO) voor de opgewekte stroom. Een GvO is een digitaal certificaat waarmee bewezen wordt dat stroom op een groene (dus duurzame) manier is opgewekt. We maken gebruik van elkaars kennis. Deze deel ik graag met de andere coöperaties die zelf energie willen opwekken door middel van zonnepanelen. Vaak is het gewoon een kwestie van doen” sluit Johannes af.
Woont u in gemeente Súdwest-Fryslân en bent u geïnteresseerd in een openbare laadoplossing bij u in de buurt? Kijk naar de mogelijkheden op www.regelmijnlaadpaal.com.