Tips: nog meer gas besparen doe je zo! - Energie VanOns

Mijn Energie VanOns

Kies jouw type energiecontract Regulier Dynamische energie
Nieuws • 03 december 2019

Tips: nog meer gas besparen doe je zo!

Je hebt het allemaal al wel eens gehoord. Gas besparen met de thermostaat een graad lager, korter douchen en radiatorfolie achter de radiatoren. Zijn er nu echt nog mensen voor wie dit nieuwe informatie is? Sommige van deze dingen doe je al, sommige bewust (nog) niet. Maar is er qua besparing op gas ook nog wat nieuws onder de zon? Met de tips in dit artikel hopen we je te verrassen met het verlagen van je gasverbruik op manieren waar je nooit eerder aan dacht.

Snel en makkelijk gas besparen zonder grote investeringen
Een tijdje terug schreven we al een artikel met tips over makkelijke, goedkope oplossingen om gas te besparen. Met die zes tips kon je al wel honderden euro’s per jaar besparen op je gasverbruik. De vijf nieuwe tips in dit artikel zijn van dezelfde orde: goedkope, of eigenlijk gratis, oplossingen waarmee je nog zuiniger kunt zijn met je geld én met ons gas.

Gas besparen tip 1: Draai de radiator op je slaapkamer permanent op anti-vries
Je slaapkamer hoeft sowieso niet de hele dag verwarmd te worden. Maar heel veel mensen kiezen ervoor om hun slaapkamer nooit te verwarmen. Geen gek idee, want een koele kamer is beter voor je nachtrust. Maar liggen rillen onder drie dekens is weer het andere uiterste. Onze tip: draai de radiatoren in je slaapkamers permanent op anti-vries. Maak tijdens de echt koude dagen gebruik van een elektrische onderdeken. Deze zijn tegenwoordig heel zuinig in gebruik. Of kies voor een ouderwetse kruik.

Gas besparen tip 2: Sla een keertje douchen over of wen aan kouder water
De meeste Nederlanders beginnen hun dag onder de douche. Dit is vooral een comfortabele luxe; met hygiëne heeft deze gewoonte eigenlijk weinig te maken. Tenzij je veel sport of zwaar werk doet waarbij je veel zweet, blijkt twee keer per week douchen ruim voldoende. Dit is zelfs beter voor je huid en dat scheelt weer aan verzorgingsproducten. Zolang je regelmatig je handen wast, zit je goed qua hygiëne. Een brug te ver? Een andere optie is wennen aan kouder water. Sommige mensen zweren bij steenkoude douches. Maar met een thermostaatkraan kun je natuurlijk ook prima wennen aan water van bijvoorbeeld 27 graden (zwembadwater).

Gas besparen tip 3: Gebruik de waterkoker voor warm water
‘Zet water op het vuur en breng aan de kook’. Het is vast een heerlijk recept, maar zuiniger is het om je kookwater aan de kook te brengen in een waterkoker. Met koken op gas gaat veel warmte verloren, doordat de warmte als het ware langs de pan gaat. Een waterkoker springt slimmer met energie om en werkt bovendien op stroom in plaats van gas. Meestal is water voorkoken in een waterkoker nog stukken sneller ook. Win-win dus!

Gas besparen tip 4: Kook met restwarmte (net als vroeger)
Nog een tip voor in de keuken, waarmee je overigens ook bespaart als je bijvoorbeeld op inductie kookt. Voor bijna elke warme maaltijd kun je slim gebruikmaken van restwarmte. Eieren acht minuten laten koken? Nergens voor nodig. Breng het water met de eieren aan de kook, kook ze een minuutje en draai dan het gas uit. Met de deksel op de pan heb je na tien minuten alsnog hardgekookte eitjes. Dezelfde truc kun je toepassen op pasta, rijst en groente. Het duurt maar een beetje langer en scheelt bij elkaar opgeteld best veel. Wie vaak stoofschotels, soep of gedroogde bonen kookt, kan de aanschaf van een hooimadam overwegen. Dit is de moderne variant van de ouderwetse hooikist.

Gas besparen tip 5: Doe de gordijnen dicht
Het blijkt heel Nederlands te zijn om met plezier de hele avond in de etalage te zitten. Het gegeven staat zelfs met stip bovenaan lijstjes van dingen die buitenlanders opvallend vinden aan Nederlanders. Niemand weet precies waarom, maar we schijnen het al eeuwen zo te doen. Erg zuinig is het in ieder geval niet. Door de gordijnen dicht te doen, houd je immers meer warmte binnen. Een goede gewoonte om aan te leren dus. Let er wel op dat je gordijnen niet vóór de radiatoren hangen, zodat de verwarming wel gewoon haar werk kan doen.