“Wat terugdoen voor de maatschappij: daarin vinden Landgoed Verhildersum en Energie VanOns elkaar”
Het is natuurlijk niet verplicht, maar we vinden het wel extra leuk: dat mensen of bedrijven kiezen voor Energie VanOns, omdat ze zich net als wij inzetten voor groen en lokaal. Samen bereiken we immers meer. Een mooi voorbeeld van een zakelijke klant die zich ook hard maakt voor lokale leefbaarheid is Landgoed Verhildersum in het Groningse Leens. Directeur Monique Spaltman: “Ik kende Energie VanOns nog niet, maar werd er direct enthousiast van.”
Samenspel adel, boer, landarbeider
“Landgoed Verhildersum is een van de weinige bewaarde Groningse borgen, bescheiden kastelen. De borg, de bijgebouwen en de 33 hectare aan landerijen zien er nog net zo uit als in de 18de eeuw. De landerijen vallen onder ons beheer en worden begraasd door Blaarkoppen en Lakenvelders, koeienrassen die hier vroeger ook rondliepen. We hebben veel antiek en een grote collectie Groninger dracht, beide vooral uit de 19de eeuw. Met de borg, de landerijen, het arbeidershuisje en de museumboerderij vertellen we het verhaal van de samenwerking tussen adel, boer en landarbeider. Dit was echt een lokaal samenspel, want zonder boeren en arbeiders kon de adel het landgoed niet onderhouden.”
Lokale leefbaarheid verbeteren
“Zo zien wij het landgoed nog steeds; als onderdeel van de directe omgeving. Die manier van denken zie ik terug bij Energie VanOns. Ik ben nog maar een jaar directeur van Landgoed Verhildersum en we waren al langer klant van Energie VanOns. Ik kende het zelf nog niet, maar het past enorm goed bij onze waarden. Niet alleen omdat de stroom groen is, maar door het coöperatieve karakter. Dat het iets is van ons allemaal. Dat de winst teruggaat naar de coöperaties en dat daarmee de lokale leefbaarheid wordt verbeterd. Teruggeven aan de lokale samenleving is iets waar wij met Landgoed Verhildersum ook veel mee bezig zijn.”
Groen en lokaal ondernemerschap
“Zo beheren we het landgoed zonder kunstmest en zo natuurvriendelijk mogelijk. We hebben geen biljartlakens van Engels raaigras, maar glashaverland vol kruiden en bloemen. Ook onze maandelijkse streekmarkt (elke derde zaterdag van de maand) staat vol lokale, meestal biologische ondernemers, van cider tot chocola. Het landgoed speelt bovendien een belangrijke rol in de samenleving. We bieden plaats voor zo’n 200 vrijwilligers, zowel in de tuinen als in het museum. We bieden ook ervaringsplaatsen voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Zij kunnen hiermee ervaring opdoen, zodat ze elders een betaalde baan kunnen vinden. Vrijwilligerswerk maakt dat je voelt dat je van betekenis bent. We willen proberen dit nog verder uit te breiden, bijvoorbeeld naar ondernemers in de buurt. Maar ook door van ons restaurant een soort dorpshuis te maken. We willen ons cultureel erfgoed zo laagdrempelig mogelijk maken en nadrukkelijk midden in de samenleving staan.”
Allebei midden in de samenleving
“Dat lokale belang, dat is waar Energie VanOns en Landgoed Verhildersum elkaar vooral vinden. Inwoners betrekken, ingebed zijn in de omgeving, iets terugdoen voor de regio… zo zorg je ook voor draagvlak. Dat zien wij zelf terug aan onze vrijwilligers en Vrienden van Verhildersum. We krijgen nu jaarlijks een financieel steuntje in de rug van 800 vrienden van ons landgoed. Binnenkort willen we ook een Vriendenlidmaatschap voor bedrijven gaan aanbieden. Bedrijven in de buurt kunnen dan in ruil voor hun vriendschap bijvoorbeeld hun relaties meenemen naar iets bijzonders op ons landgoed.”
Innovatieve regio
“Met innovatieve initiatieven de regio versterken past gewoon heel goed bij dit gebied. In de 19de eeuw importeerden de Groningers een efficiënte ploeg uit Amerika. Ineens was er voor hetzelfde werk nog maar een vijfde van de paardenkrachtnodig. De opbrengsten vlogen omhoog en de kosten gingen omlaag. En nu zie je dezelfde vernieuwing op het gebied van energie. Natuurlijk is Energie VanOns groter dan alleen Groningen. Maar het verbaast mij niets dat Energie VanOns noordelijke wortels heeft. We zijn een enorm innovatief gebied.”
Fotografie/ copyright Anjo de Haan