Studenten in de kou door slecht geïsoleerde woningen
Ramen met enkel glas, muren waar de schimmel op staat, een vloer met vochtplekken: voor veel studenten die in de oude binnensteden een kamer huren een bekend fenomeen. Niet verwonderlijk, aangezien studentenkamers vaak gevestigd zijn in oude panden. En huurbazen, wetende dat ze hun huurpenningen toch wel krijgen, zich niet heel druk maken over achterstallig onderhoud en verduurzaming. Het is een fenomeen dat bekend staat als split incentive: de verhuurder is niet gemotiveerd om te investeren omdat niet hijzelf maar de huurder profiteert van de lagere energielasten.
Zo wacht Karen (21) op de installatie van kozijnen met dubbelglas – die liggen sinds maanden in de tuin te wachten. (zie foto) De Groningse studente huurt een kamer in een uitbouw, “zeg maar een bijkeuken. In de winter werd het zo koud dat ik naar mijn ouders ben gevlucht – daar wordt de kamer tenminste warm als je de kachel aanzet.”
Uitgesloten van energietoeslag
Complicerende factor voor de studenten is dat zij geen aanspraak maken op de energietoeslag van 1300 euro. In januari van dit jaar werd een student die een rechtszaak hierover had aangespannen in Groningen in door de rechter in het ongelijk gesteld. De rechter oordeelde dat het de gemeente is toegestaan een onderscheid te maken. Wel kunnen uitwonende studenten aanspraak maken op bijzondere bijstand, mits hun inkomen niet hoger is dan 120 % van het sociaal minimum. Niet alle gemeenten sluiten studenten uit van de energietoeslag. In Nijmegen werd een student door de rechter in het gelijk gesteld en aantal gemeenten stelde toen de regeling open, waaronder de gemeente Leeuwarden Wethouder Hein Kuiken zei daarover tegenover Omrop Fryslan: “Wij vullen het gat op dat het Rijk laat liggen.”
Al zit een vergoeding er voor haar niet in, Karen ziet de toekomst positief tegemoet: “Ik reken erop dat mijn huisbaas toch wel vóór de volgende winter de nieuwe ramen erin zet – en voor nu maakt het toch even niet uit, de lente komt er aan!”