Mijn VanOns

Kies jouw type energiecontract Regulier Dynamische energie
Nieuws • 23 juli 2020

“Duurzaam ondernemen wordt de nieuwe standaard”

Schuim is misschien niet het eerste waar je aan denkt bij het verminderen van de afvalberg. Maar onafbreekbaar schuim vormt een flink deel van ons gezamenlijke plastic afval. Het Groningse Foamplant werkt aan een oplossing: herbruikbare, biologisch afbreekbare schuimen. Schuim dat bovendien gemaakt wordt met behulp van stroom van Energie VanOns. CEO Martin Tietema vertelt enthousiast: “Wij zijn de eerste die in staat zijn om volledig duurzame schuimen te maken.”

Schuim en de afvalberg

“Een groot deel van de afvalberg bestaat uit schuim. Denk bijvoorbeeld aan PUR. Dat wordt veel gebruikt in de bouw, maar zit ook in producten als matrassen. Daarom kun je een matras niet recyclen. Ja, je kunt hem in de fik steken. Of downcyclen. Maar het wordt nooit meer schuim. Wij vinden dat dat anders zou moeten; dat je afvalschuim moet kunnen recyclen tot nieuw schuim. Als je kijkt naar gewicht, dat bestaat al ons plastic afval voor zo’n 10 procent uit schuim. Maar als je kijkt naar volume, dan is het de helft! Op dit moment is er nog geen alternatief, maar dat gaat Foamplant veranderen.”

Bio-polymeren maken

Martin startte Foamplant in 2015 samen met Cor Kamminga, waarna het team al gauw versterkt werd met andere enthousiaste professionals. “We ontdekten dat we schuim konden maken van biopolymeren en bleken een van de weinige partijen die dit kon. Niet-duurzame schuimen kunnen worden vervangen door circulaire producten, door schuimen van herbruikbare materialen. We verwachten hiermee wereldwijd een nieuwe standaard te kunnen leveren.”

Innovatieve plugjes voor de tuinbouw

“De afgelopen jaren hebben we vooral gewerkt aan de technologie. Nu gaan we verder met het in de markt zetten van producten. Ons eerste product is Growfoam, plugjes waarmee in kassen sla en andere gewassen geteeld worden. Vrij van turf en kokos en helemaal niet duurder dan bijvoorbeeld het steenwol dat nu meestal gebruikt wordt. En stel dat ze niet gerecycled worden, maar helaas toch in de natuur belanden: dan zijn ze biologisch afbreekbaar. We hopen snel te kunnen opschalen en vervolgens ook andere schuimproducten in de markt te kunnen zetten.”

Duurzame input waar het kan

“Wat het team van Foamplant bindt, is dat we bezig zijn met het creëren van een duurzame maakindustrie. Dat moet kunnen, mits elke component van je proces duurzaam is. Natuurlijk houden we daar rekening mee in onze keuze voor grondstoffen. Maar ook bij onze keuze voor stroom. Energie VanOns scoort keer op keer het hoogst op de duurzame ranglijst. Het is ontzettend gaaf om met die energie het schuim van de toekomst te maken.”

Stroom via Groningse energiecoöperatie

“We zitten nu zo’n twee jaar bij Energie VanOns. Begin 2018 zijn we namelijk verhuisd naar een serieuze productieomgeving, waardoor we ook een eigen aansluiting moesten. We hebben wel rondgekeken, maar energiecoöperatie Grunneger Power stond al wat langer bij ons op de radar. Gewoon via-via in het Groningse netwerk. Lokale netwerken en lokale energie: dat is wel een visie die ons aanspreekt. Of je dan een halve cent meer of minder betaalt vonden we eigenlijk niet zo interessant. Energie VanOns past gewoon goed in het plaatje van onze duurzame bedrijfsvoering.”

Ondernemen richting een duurzame toekomst

“Je moet niet duurzaam gaan ondernemen om het duurzaam ondernemen. Je wilt gewoon een goed product, een goede service en een goed verhaal hebben. Maar we vinden het wel normaal om duurzaam te ondernemen richting een duurzame toekomst. Je kunt nu geen onderneming meer starten zonder een visie daarop of een pad daarnaartoe. Ik ken eigenlijk geen niet-duurzame start-ups, nu ik erover nadenk. Ook de nu nog niet duurzame takken en sectoren zullen uiteindelijk omschakelen. Het is een kwestie van tijd dat duurzaam de nieuwe standaard is. Daarom is het ook een goede zet dat Energie VanOns er ook is voor zakelijke klanten: iedereen moet overstag wat dat betreft.”