Mijn VanOns

Kies jouw type energiecontract Regulier Dynamische energie
Nieuws • 16 november 2020

Duurzame cadeaus zijn echt niet saai!

Wat is het leukste duurzame cadeau dat jij ooit kreeg? In 2020 zullen Sinterklaas en Kerst anders verlopen dan we gewend zijn, maar je zult vast nog wel een cadeautje geven of krijgen. Hoe voorkom je dat je troep krijgt waar je niet op zit te wachten? Wat kun je iemand geven die eigenlijk alles al heeft? Kan het ook duurzaam, maar dan wel leuk en speciaal? We zetten graag wat tips voor je op een rij.

Wat iemand echt wil hebben
Het zijn de meest verschrikkelijke woorden die je kunt aantreffen op een vers getrokken lootje: ‘doe maar iets leuks, verras me.’ Nee! Een dergelijke wens eindigt gemakkelijk in teleurstelling. Probeer daarom altijd iets te bedenken, als je een lootje inlevert. Andersom geldt hetzelfde. Wil iemand graag een fles wijn of een agenda? Wees dan niet zo eigenwijs door met een doos kaarsen aan te komen. Wanneer je geeft wat iemand echt wil hebben, is de kans het grootst dat je cadeau ook werkelijk gewaardeerd en gebruikt wordt.

Groene cadeaus
Zijn er geen specifieke wensen en wil je iemand een groen zetje in de rug geven? Of wil je zelf vergroenen, maar weet je niet wat je moet vragen? Wat dacht je van producten waarmee je in huis kunt bezuinigen op je energierekening? Een waterbesparende douchekop bijvoorbeeld. Of isolerende folie voor achter de radiator. Of een paar led-lampen. Saai? Nee, juist hartstikke handig! Ook leuk, vooral als iemand een tuin of in ieder geval een muur op het zuiden heeft: een bijenhotel. Ziet er gezellig uit en je levert een kleine, zichtbare bijdrage aan de natuur. Liever iets ludieks? Laat dan een paar bomen planten waarmee je de ecologische voetafdruk van je vriend of familielid flink verlaagt.

Eetbaar, drinkbaar, bruikbaar
Ook groene cadeaus nemen plek in beslag. Plek die veel mensen misschien liever leeg laten. Zogenoemd ‘ontspullen’ is niet voor niets al jaren een trend. Wil je iemand niet belasten met weer een plekje in huis vinden voor weer een goedbedoeld cadeau? Overweeg dan een cadeau dat ‘op’ gaat, zoals eten, drinken, kaarsen of zeep. En dan liefst natuurlijk wel een beetje eco-verantwoord. Maak bijvoorbeeld een lekker pakketje van verrassende vegan of biologische producten. Of koop een heerlijke verpakkingsvrije zeep; inmiddels zijn er echt tientallen merken waar je uit kunt kiezen. En constant onze handen wassen… daar zijn we de komende tijd nog wel even zoet mee.

Wat dacht je van tweedehands?
Met speelgoed en kinderkleding is het al heel normaal: iets tweedehands of derdehands van Marktplaats plukken. Zeker jonge kinderen maakt dit niets uit en het is zowel een stuk goedkoper als veel duurzamer. Maar ook voor oudere kinderen en voor volwassenen kun je prima slagen in kringloopwinkels en op online platforms.

Of maak zelf iets of geef iets weg
Waarom zou je iets kopen, als je al van alles in huis hebt? Gebruikmaken van wat je al hebt is stukken duurzamer dan nieuwe spullen aanschaffen. Misschien heb je eerder dit jaar jam of chutney gemaakt met groente en fruit uit eigen tuin. Of heb je kruiden in de tuin die je gemakkelijk kunt drogen. Geen groene vingers, maar wel goed in handwerk? Dan heb je vast wel materiaal in huis voor unieke kerstdecoratie. Vrijwel iedereen vindt het fantastisch om iets eigengemaakts te krijgen. Nog een tip in de categorie ‘geef wat je al hebt’: geef een nieuw huis aan die impulsaankoop waar je achteraf toch minder blij mee was. Of doe aan ‘regifting’ en geef iets weg dat je zelf ooit ook als cadeau hebt gekregen. Niks mis mee! Wel even goed in de gaten houden wat je van wie kreeg, want een klein regiftingsfoutje is zo gemaakt…

Alvast fijne feestdagen!