Mijn VanOns

Kies jouw type energiecontract Regulier Dynamische energie
Nieuws • 21 juni 2021

Gezien in de pers: Energie VanOns in NoordZ

Zakelijke klanten op Terschelling reduceren CO2 uitstoot met 570.000 ton

Het aantal energiecoöperaties in Noord-Nederland groeit. Steeds meer inwoners van dorpen en steden, tot zelfs eilanden aan toe, besluiten zelf een energiecoöperatie op te richten. Een goed voorbeeld is Terschelling Energie, dat in 2016 werd opgericht. De coöperatie levert de opgewekte zonne-energie aan Energie VanOns, waarna ondernemers en bewoners van Terschelling de groene energie kunnen afnemen. En dat is, zo blijkt, een groot succes.

Willemijn Steentjes, verantwoordelijk voor marketing en communicatie van Terschelling Energie, is blij dat zoveel eilander ondernemers en bewoners zich aansluiten bij Energie VanOns. “Niet alleen omdat het verdiende geld terugvloeit naar de gemeenschap, waarna we kunnen investeren in nieuwe duurzame projecten, maar ook omdat blijkt dat het bewustzijn en het gevoel van urgentie bij de eilanders aanwezig is. We willen met elkaar de wereld beter maken en die ideologie vinden we terug bij Energie VanOns.”

Investeren
Terschelling Energie beschikt over 2 zonneweiders, Hee 1 en Hee 2, waarbij de laatste onlangs werd geopend. Hee 1 bestaat uit 1.500 zonnepanelen, die deels op het land en op daken liggen, terwijl Hee 2 1.044 panelen telt. “Het was geen enkel probleem om ondernemers en inwoners bereid te vinden te investeren in de zonneweides”, geeft Steentjes aan. Vooralsnog heeft Terschelling Energie geen plannen voor meer zonneweides. “We zoeken het nu vooral in daken bij ondernemers en agrariërs.”
Vorig jaar organiseerde Terschelling Energie een overstapcampagne voor ondernemers en daar maakten in 3 maanden tijd 30 ondernemers gebruik van. “Het heeft tot een reductie van 570.000 ton CO2 geleid. “De gemeente heeft inmiddels uitgesproken dat we voor 2023 een CO2 reductie van 49 procent moeten hebben gerealiseerd.” Ze is dan ook blij dat er steeds meer ondernemers actief worden met groene energie. “Ze zien dat het werkt, dat het geld oplevert en dat ze mede dankzij groene energie hun bedrijf klaar maken voor de toekomst”, aldus Steentjes.

Tevreden
Een voorbeeld van zo’n bedrijf is Hotel De Walvisvaarder in Lies. Een ingrijpende verbouwing was voor eigenaar Dick Visser aanleiding om te investeren in diverse duurzame oplossingen. Er kwamen zonneboilers, zonnepanelen, warmtepompen en de hoogste vorm van isolatie werd toegepast. “We werken er nu één jaar mee en zijn erg tevreden over het resultaat”, laat hij weten.
Met name het gevoel dat hij iets kan doen voor de volgende generatie, gaf bij Visser de doorslag. “Ik ben sinds een paar jaar opa en dan ga je toch anders naar de toekomst kijken. Niet alleen qua energie, ook op andere vlakken houden wij rekening met het milieu. Zo serveren we een verantwoord biologisch ontbijt, houden we rekening met welke schoonmaakmiddelen we inzetten, enzovoort.”
“Het gevoel is goed, niets doen was geen optie. Het was wel een ingewikkeld proces, we hebben veel zelf moeten uitzoeken. Maar het is gelukt en het hotel is klaar voor de volgende generatie.” Die is gevonden in oudste zoon Bram, die binnen afzienbare tijd De Walvisvaarder duurzaam gaat voortzetten.

Verbeteren CO2-voetafdruk
“Door te kiezen voor een energieleverancier die volledig groene stroom levert, verbeter je direct je CO2-voetafdruk”, zegt accountmanager Jan Koster van Energie VanOns. “Een bijkomend voordeel is dat groene stroom van Energie VanOns niet eens veel duurder is dan grijze stroom. Daarnaast hoef je niet direct grote investeringen te doen om je eigen energie te produceren.”