Mijn VanOns

Kies jouw type energiecontract Regulier Dynamische energie
Nieuws • 09 mei 2023

Groen & dynamisch 

Ben jij zo iemand die de wasmachine aanzet als je zonnepanelen lekker opwekken? En de auto oplaadt als ’s nachts de stroomprijs laag is? Vind je het een sport om bij te houden wanneer de tarieven het laagst zijn? Dan is het dynamische contract iets voor jou. Dat is een flexibel contract waarbij je je verbruik afstemt op het moment dat groene stroom het goedkoopst is. Dat is leuk voor je portemonnee maar helpt ook om de energie van wind en zon slim te gebruiken.  

Getest door enthousiaste klanten van het eerste uur

Waarom introduceert Energie VanOns een dynamisch contract? 
Energie VanOns is het energiebedrijf van de coöperaties en levert 100% lokaal opgewekte stroom en groen gas. Met het dynamische contract maak je optimaal gebruik van die lokale bronnen. Je volgt de tarieven voor stroom per uur en plant je verbruik op uren met veel duurzame opwek, zoals dagen met veel zonnestroom. Dat past bij de visie en missie van Energie VanOns. 

Getest door enthousiaste klanten van het eerste uur

Directeur Jaap Hoeksema: “Onze achterban bestaat uit mensen die heel bewust met energie bezig zijn. Vaak hebben ze zelf zonnepanelen op hun dak en ze proberen duurzaam te leven. Met een dynamisch energiecontract kun je nog meer het heft in eigen hand nemen. Je ziet de gevolgen van je handelen meteen terug in je verbruikscijfers en kunt daarop sturen.”  

Profiteer van groene stroom op de goedkoopste momenten! 

Past zo’n dynamisch contract bij mij? 
Het klinkt wel heel erg mooi: als klant zit je in de cockpit en door slim sturen profiteer je direct van dalende prijzen. Maar wat gebeurt er als de prijzen stijgen? Dan betaal je inderdaad meer voor je energierekening. Bij dalende prijzen profiteer je juist. Het dynamische contract past niet bij mensen die de schommelingen niet kunnen opvangen. Ook voor mensen zonder slimme meter is dit type contract niet geschikt, omdat er dan geen gedetailleerde informatie beschikbaar is over hun verbruik. En verder geldt: hoe hoger je eigen verbruik, hoe meer je kunt besparen. Heb je grote stroomverbruikers in huis, zoals een elektrische auto of warmtepomp? Dan valt er uiteraard meer te besparen.  

Hoe werkt een dynamisch contract  
Bij een dynamisch contract zijn de prijzen die een klant betaalt zijn gekoppeld aan de prijzen op de spotmarkten, zeg maar de beurs voor gas en stroom. De stroomprijzen veranderen elk uur en die van gas elke dag. Het leveringstarief is gelijk aan de inkoopprijs op de handelsmarkt plus een opslag van Energie VanOns en administratiekosten. Door zelf je gegevens bij te houden kun je het verbruik sturen: de auto opladen en de wasmachine of vaatwasser aanzetten als de stroom goedkoop is en het energieconsumptie op de dure uren beperken.