Mijn VanOns

Kies jouw type energiecontract Regulier Dynamische energie
Nieuws • 20 januari 2020

Hoe groen zijn onze eigen medewerkers eigenlijk?

Okay, de Consumentenbond geeft onze groene stroom een vette 10. Bekroond donkergroen dus. Maar dat wil niet zeggen dat we perfect zijn. Er is altijd ruimte om groener te worden. Zolang je maar stappen blijft maken, ben je goed bezig. Daarom vroegen we een aantal van onze medewerkers naar hun groene tips en voornemens voor aankomend jaar. En ze gaven opvallend vaak dezelfde antwoorden… Hoe ga jij in 2020 een beetje groener worden?

Minder vlees eten en groener op vakantie
Projectbegeleider Wouter is afgelopen jaar gestopt met vlees eten. “Het zit er zo erg in dat we elke avond vlees eten en dit is niet nodig en bovendien slecht voor het milieu. Bonen of veggie-burgers zijn een prima alternatief. Dat doe ik nu een half jaar. Het is lekker, goed voor het milieu en ook nog voor de portemonnee, want vlees is duur! Welke stap ik nog wil gaan zetten? Ik zou wel eens willen proberen om in de zomervakantie met de trein of bus op vakantie te gaan in plaats van met het vliegtuig. Tijdens de CO2 footprint test kwam ik erachter dat vooral vliegen een hele grote impact heeft op het milieu (CO2-uitstoot). Ik reis graag, maar zou hier graag om willen denken. Reizen met het openbaar vervoer is denk ik ook een leuke manier om meer van een land te zien.”

Meer fietsen, minder plastic en onbewerkte voeding
Renata is communicatiemedewerker. “Ik pak sinds een paar maanden vaker de fiets voor een ritje waar ik normaal de auto voor pak. Ik geniet niet alleen meer van de omgeving, maar krijg zo ook voldoende beweging. Verder winkel ik naar producten met minder (plastic) afval. Dus ik kies voor los fruit en groente. Ik koop grote hoeveelheden van een product in grotere verpakkingen én ik neem mijn eigen tas mee naar de winkel. In 2020 wil ik graag mijn eetpatroon vereenvoudigen en meer letten op onbewerkte, plantaardige voeding. Want naast dat het duurzamer is dan bewerkte voeding, is het ook gezonder voor mijn lijf!”

Elektrisch fietsen en lokale producten kopen
Ook onze medewerker van de klantenservice Marieke kiest voor de fiets. “Ik ga met de E-fiets naar het werk. Het scheelt uitstoot van je auto en is ook nog eens gezond! In 2020 wil ik nog beter opletten of spullen die ik koop uit de buurt komen (lokaal). Hierdoor heb je zo weinig mogelijk (uitstoot door) transport, zeker als er spullen uit China of contreien met zeeschepen deze kant op komen.”

Op fietsvakantie en minder vlees eten
Allround medewerker Viktor is ook fan van zijn fiets. “Zes jaar geleden ben ik voor het eerst met de fiets op vakantie gegaan. Sindsdien kies ik regelmatig voor een fietsvakantie in plaats van een vliegvakantie naar een zonnig vakantieoord. Een fietsvakantie heeft als voordeel dat het weinig C02-uitstoot heeft ten opzichte van een auto- of vliegvakantie. Daarnaast krijg je veel meer mee van de omgeving en geeft het ontzettende voldoening als je topfit thuiskomt. In 2020 wil ik minder vlees gaan eten. Ik eet bijna dagelijks vlees en dat is mij te veel. Naast dat het beter is voor het milieu om te minderen, is het ook beter voor mijn gezondheid. Tegenwoordig zijn er genoeg betaalbare alternatieven voor vlees, dus die reden kan ik in ieder geval niet meer gebruiken.”

Wat is jouw tip om in 2020 nog groener te leven?