Mijn VanOns

Kies jouw type energiecontract Regulier Dynamische energie
Nieuws • 12 juni 2018

Infoavonden over primeur wijkwindmolens Dorkwerd

GRONINGEN – Lokale energiecoöperatie Grunneger Power en Paddepoel Energiek organiseren twee infoavonden over de allereerste wijkwindmolens van Nederland, die eind dit jaar in Dorkwerd komen te staan. De kleine windmolens met houten wieken gaan vanaf het najaar stroom leveren aan huishoudens in de buurt. De infoavonden vinden plaats op dinsdagavond 26 juni om 19.30-21.00 uur in wijklokaal Rietvogel (Joeswerd 22) en op woensdagavond 27 juni in de Kinderwerktuin Paddepoel (Coronastraat 1).

De wijkwindmolens worden eigendom van alle wijkgenoten die investeren in één of meer wijkwinddelen. Bewoners van Paddepoel, Dorkwerd, Reitdiepwijk, Vinkhuizen en Aduard kunnen via crowdfunding winddelen kopen van 350 euro per stuk. Daarmee worden zij mede-eigenaar van de molens. Ze profiteren van de windopbrengst van de molen, doordat ze korting krijgen op hun stroomrekening. Zodra er genoeg geld is verzameld, krijgt bouwer E.A.Z.-Wind opdracht om de molens te realiseren.

Vrienden van de wijkwindmolen
Voor particulieren of bedrijven die geen wijkwinddelen willen of kunnen kopen, is er de mogelijkheid een donatie te doen, vanaf 10 euro. Op die manier kan iedereen in en buiten Groningen zijn steentje bijdragen aan het opwekken van lokale windstroom.

Belangstelling van bewoner
Onder bewoners bestaat al belangstelling voor het initiatief. Wytze van der Gaast, bewoner van Paddepoel en met zijn gezin een van de eerste wijkwindmolenaars, ziet windenergie als een van de energiebronnen van de toekomst. ‘We moeten uiteindelijk af van het aardgas. Daarom ben ik heel blij dat we daar met onze wijkwinddelen een belangrijk steentje aan bij kunnen dragen’.

Ook in Dorkwerd kijken ze uit naar de ‘nieuwe bewoners’ bij de sluis. ‘Een windmolen is een prachtige manier om gebruik te maken van de natuur zonder schade te veroorzaken,’ vindt Jan Schuitema, schapenboer uit Dorkwerd. ‘Zelf windenergie opwekken is de oplossing voor veel problemen in het noorden. We willen van het gas af, een beter milieu én minder betalen aan grote maatschappijen’, zegt hij. ‘Met onze eigen wijkwindmolen regelen we het gewoon allemaal zelf’.

Meer info en aanmelden voor de infoavonden, kan via: www.paddepoelenergiek.nl/wijkwindmolens-dorkwerdersluis.

Het Energiebedrijf achter dit initiatief is Energie VanOns.