Mijn VanOns

Kies jouw type energiecontract Regulier Dynamische energie
Nieuws • 29 april 2021

LOPEC schenkt 1750 euro aan Steun je Medemens

De voorzitter van de Lopster Energiecoöperatie, Tjitse Mollema, aan bestuurslid Hanneke Huizenga van Stichting Steun je Medemens een cheque uitgereikt van maar liefst 1750 euro. Het bedrag komt uit de uitkering die LOPEC jaarlijks ontvangt van energiebedrijf Energie VanOns voor de mensen in het dorp en omgeving die energie van EVO afnemen.

De leden van LOPEC kozen tijdens hun jaarvergadering op 1 april in meerderheid voor Steun je Medemens omdat deze stichting met de opbrengsten van een kringloopwinkel bewoners in Loppersum en wijde omgeving ondersteunt die het financieel zwaar hebben. Dit doel past prima bij de lokale activiteiten van LOPEC: opbrengsten lokaal en sociaal inzetten, óók voor de inwoners die het niet zo breed hebben. Steun je Medemens is een steun in de rug voor mensen die net niet in aanmerking komen voor voorzieningen als de voedselbank of toeslagen. Deze mensen vallen juist ook in coronatijd tussen wal en schip.

Hanneke en vrijwilliger Miranda Dusseljee (foto) zijn dolblij met de bijdrage. Ze zijn van plan om dit geld direct te besteden aan hun groep cliënten (dat zijn inmiddels ruim tachtig huishoudens). Huizenga vertelt dat het initiatief in 2017 is begonnen en dat ze in 2018 ‘officieel’ van start zijn gegaan met de stichting. Letterlijk zijn ze begonnen met niks. ‘Door de opbrengst van een Koningsdag konden we de notariskosten betalen’, vertelt Hanneke. Woningstichting Wierden en Borgen heeft Steun je Medemens tijdelijk twee woningen in Loppersum ter beschikking gesteld, waarvan één een winkel is (Badweg 63). Voor alle duidelijkheid: die kringloopwinkel is er voor iedereen. In de mooi ingerichte kamers zijn boeken, kleding, speelgoed, spelletjes en woondecoratie te vinden. Wat de spulletjes opbrengen, gaat linea recta naar de pakketten voor de cliënten. Hanneke: ‘Dat zijn verjaardagspakketten voor kinderen van onder de 14 jaar, Sinterklaas- en kerstpakketten en met Pasen dit jaar ook coronapakketten, omdat veel mensen nu extra onder corona te lijden hebben.’ De artikelen in de pakketten krijgt de stichting van bedrijven en winkels. De Coöp in Uithuizermeeden bijvoorbeeld draagt veel bij.

De woningen aan de Badweg mag de stichting tot oktober gebruiken. Maar intussen moet ze (weer) een ander onderkomen zien te vinden. Dus… de stichting hoopt van harte dat er iemand is die een ruimte weet of die er zelf een ter beschikking wil stellen, in of direct rond Loppersum. LOPEC ondersteunt dat natuurlijk van harte en doet hierbij een dringende oproep.

Energie VanOns: Goed voor het dorp

Voorzitter Tjitse Mollema hoopt dat heel veel inwoners van Loppersum en omliggende dorpen overstappen naar Energie VanOns. Dit energiebedrijf levert alleen groene stroom uit de regio, waaronder de stroom die afkomstig is van het zonnedak en de EAZ-molen van LOPEC. ‘Zo blijft de opbrengst bij ons en houden we de grote energiemaatschappijen buiten de deur. Die zijn er heus niet voor ons, maar zijn uit op winsten voor zichzelf’, aldus Mollema. ‘Waar andere energiemaatschappijen aan nieuwe klanten eenmalige kortingen geven, geeft Energie VanOns jaarlijks bedragen aan de dorpen terug. Goed voor het dorp, goed voor ons. Hoe meer Lopsters lid worden en stroom afnemen, hoe beter voor het dorp. Energie VanOns is bovendien door consumentenorganisaties ook nog eens uitgeroepen tot de groenste energiemaatschappij van ons land.’