Mijn VanOns

Kies jouw type energiecontract Regulier Dynamische energie
Nieuws • 14 juni 2019

Energie uit een postcoderoos-project - hoe werkt dat nu precies?

PCR-project, postcodeproject, postcoderoosregeling, Regeling Verlaagd Tarief… Het wemelt zo van de namen voor hetzelfde, dat de regeling heel ingewikkeld lijkt. Terwijl de PostCodeRoos-regeling eigenlijk best eenvoudig is. Het idee is simpel: als je geen zonnepanelen kunt of wilt op je eigen dak, kun je meedoen aan een opwekproject bij jou in de buurt. Je wordt eigenaar van een paar zonnepanelen of een deel van een windmolen. Lokaal, ontzettend groen en bovendien vrij van energiebelasting. Dat scheelt op je energierekening.

Opwekproject in de buurt van jouw postcode
Als deelnemer aan een PostCodeRoos-project (PCR-project) koop je een stukje van de zonnepanelen op het dak van iemand anders. Bijvoorbeeld op de schuur van een boer. Of je koopt een stukje van een windmolen. Deze stukjes heten participaties. Samen met de andere deelnemers ben je eigenaar van het opwekproject en dus van de elektriciteit die wordt opgewekt. Dit wordt vaak geregeld met een gezamenlijke coöperatie. Belangrijkste voorwaarde: je woonadres is dicht bij de plek van het opwekproject. Dit wordt bepaald met de postcode. Jouw woonadres heeft dezelfde 4 cijfers in de postcode als die van het opwekproject óf ligt in een aangrenzend postcodegebied. Een andere voorwaarde is dat je een kleinverbruiker bent: je verbruikt niet meer dan 10.000 kWh per jaar.

Een voorbeeld van een postcoderoos
Stel, er start een opwekproject in ’t Zandt in Groningen. De vier cijfers van de postcode zijn hier 9915. Iedereen met dezelfde postcode mag meedoen met het PostCodeRoos-project. Daarnaast kunnen mensen die in de omringende postcodegebieden wonen deelnemen. In dit voorbeeld zijn dit de postcodes 9987, 9908, 9912, 9914, 9923. Op internet zijn kaarten te vinden waarmee je zelf kunt bekijken welke postcodes in aanmerking komen.

Zoek een coöperatie of start er zelf een
Aan welk opwekproject ga je meedoen? Misschien heb je al een energiecoöperatie op het oog. Zo niet, dan kun je op onze kaart kijken welke coöperaties voldoende in de buurt liggen. Kijk op hun websites of ze nu bezig zijn met een nieuw opwekproject waarvoor nieuwe deelnemers worden gezocht. Zelf een energiecoöperatie starten kan natuurlijk ook!

Geen energiebelasting over jouw aandeel in het PCR-project
Groene energie uit je eigen buurt is prachtig. Maar daarnaast is deelname aan een PostCodeRoos-project ook financieel aantrekkelijk. Natuurlijk betaal je geld voor het stukje windmolen of de zonnepanelen. Maar over de opgewekte stroom die je vervolgens zelf gebruikt hoef je minstens 15 jaar lang geen energiebelasting te betalen. Dat scheelt al snel een hoop.

Een voorbeeld van verrekening van energiebelasting
Mevrouw Peters verbruikt jaarlijks 5.000 kWh aan elektriciteit. Ze doet mee aan een PostCodeRoos-project. 5 van de in totaal 40 zonnepanelen zijn van haar. Aan het einde van het jaar blijkt met het project 10.000 kWh opgewekt te zijn. Netjes verdeeld hebben de zonnepanelen van mevrouw Peters dus 1.250 kWh opgewekt. Daarom mag Energie VanOns 1.250 kWh aan energiebelasting met haar verrekenen. In 2019 zou dit ongeveer 150 euro zijn. Goed om te weten: verrekenen van de energiebelasting mag alleen over energie die ook echt verbruikt is. Verbruikt mevrouw Peters maar 1.000 kWh en dus minder dan ze opwekt? Dan krijgt ze ook minder energiebelasting terug.

Verrekening van de korting regelen wij voor je
Al het cijferwerk nemen wij je uit handen. Je voorschotbedrag blijft gelijk en je geeft net als voorheen gewoon je meterstanden aan ons door. Van de energiecoöperatie krijgen we de cijfers over de opgewekte stroom. De verrekening zie je terug op je jaarrekening. Zie het als een jaarlijkse bonus op je energierekening. Deelnemen aan een PostCodeRoos-project is dus vrijwel altijd een goed idee.

Nog vragen over de PostCodeRoos-regeling? Check onze FAQ’s voor meer informatie.

Foto: Dorpsmolen Hellum / Duurzaam Duurswold.