De provincie Groningen, dertien gemeenten, de Veiligheidsregio en de Omgevingsdienst gaan gezamenlijk groene energie inkopen bij Eneco en Energie VanOns, de lokale organisatie die energie verkoopt van de Groninger energiecoöperaties. Dat betekent dat de energie voor honderden publieke gebouwen, bruggen, sluizen en straatverlichting in de provincie straks lokaal wordt opgewekt. Zo blijft het geld in de regio. Samen is dit een stroomverbruik van circa 60 miljoen kWh per jaar, vergelijkbaar met 17.000 huishoudens.

Feestelijk moment

Bestuurders van de betrokken overheden, onder wie gedeputeerde Nienke Homan, stonden op maandag 11 juni feestelijk stil bij de gezamenlijke inkoop. Daarbij werd op het Waagplein in Groningen een mysterieuze box 'opgeladen' door fietsende bestuurders. Nadat er genoeg energie was opgewekt viel de box, met schoolkinderen van basisschool De Ster uit Harkstede erin, open. De leerlingen nemen met hun school deel aan Energy Challenges, de competitie die energiebesparing en duurzaamheid op scholen stimuleert.

Een van de voorlopers

Groningen is met de afsluiting van dit langdurige energiecontract een van de eerste regio's in Nederland die daartoe overgaat. Nijmegen en Den Haag gingen Groningen voor. De Groninger partijen stimuleren de energieleveranciers bovendien bij de bouw van nieuwe zonne- en windenergieparken werkgelegenheid te creëren voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.