Mijn VanOns

Kies jouw type energiecontract Regulier Dynamische energie
Nieuws • 09 mei 2019

Salderingsregeling zonnepanelen verlengd tot 2023

Goed nieuws voor lokale, groene energie in Nederland! De komende drie jaar blijven de regels rond saldering en teruglevering zoals ze nu zijn. Pas vanaf 2023 wordt de regeling langzaam afgebouwd. Dat is het plan dat minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat eind april in een brief aan de Tweede Kamer presenteerde. Wat betekent het nieuwe plan voor eigenaren van zonnepanelen? Kan het nog steeds uit om zonnepanelen te kopen? We zetten de belangrijkste punten op een rijtje.

Hoe werkt de huidige saldering?
Op dit moment kun je onbeperkt tot maximaal je eigen verbruik salderen. Op je jaarafrekening staat de hoeveelheid elektriciteit die je zelf hebt opgewekt. Deze wordt weggestreept tegen de elektriciteit die je zelf hebt verbruikt. De energiebelasting van het totale verbruik wordt gesaldeerd met de energiebelasting van de totaal opgewekte energie. Wek je meer op dan dat je verbruikt? Dan vergoedt Energie VanOns dezelfde prijs voor de elektriciteit als die je normaal betaalt. Anders dan veel andere energieleveranciers hanteren we geen maximum. De btw komt hier bovendien nog bij. De wettelijke energiebelasting en Opslag Duurzame Energie (ODE) trekken we er juist vanaf.

Zonnepanelen nog drie jaar extra voordelig
De verlenging van de regeling is goed nieuws voor huishoudens en mkb-bedrijven met eigen zonnepanelen. Tot 2023 wordt alle opgewekte zonnestroom voor 100 procent verrekend met de aangekochte elektriciteit. Nog geen zonnepanelen? Dan is dit hét moment om alsnog zonnepanelen te plaatsen.

Geleidelijke afbouw na 2023, zonder gedoe
Is dit voordeel per 2023 dan ineens verleden tijd? Gelukkig niet. De saldering zal in stapjes worden afgebouwd. Pas in 2031 is het fiscale voordeel van zonnepanelen teruggeschroefd naar 0. Hoe gaat dit in zijn werk? Het plan is dat de vergoeding voor de teruggeleverde zonnestroom in tweeën wordt geknipt. Het energiebedrijf betaalt een vergoeding voor de elektriciteit. De overheid betaalt de teruggave van de energiebelasting. Vanaf 2023 zal de overheid een steeds kleiner deel van de energiebelasting terugbetalen aan mensen met zonnepanelen. Hiervoor hoef je verder (bijna) niks te regelen.

Verplicht een geschikte meter
De enige verplichting waar eigenaren van zonnepanelen mee te maken zullen krijgen is het hebben van een geschikte meter. Een simpele draaischijfmeter is vanaf 2023 niet meer genoeg. De meter moet de teruglevering immers apart kunnen meten. Slimme meters kunnen dit. Maar ook andere meters met minimaal een dubbel telwerk zijn geschikt. Vanaf 2021 zullen netbeheerders daarom waar nodig nieuwe meters installeren.

Eigen energie zelf gebruiken
In het plan zoals het er nu ligt is het extra voordelig om opgewekte zonnestroom direct te gebruiken of zelf op te slaan. Niet meer overdag terugleveren en ’s nachts de wasdroger laten ronken; juist overdag je e-bike opladen en een kookwas draaien. De belasting van het elektriciteitsnet neemt hierdoor af, waardoor er onder andere extra ruimte op het net ontstaat voor nieuwe opwekkers.

Zonnepanelen blijven een goed idee
De komende tijd wordt het plan van minister Wiebes verder uitgewerkt. Voor de invoering van de nieuwe regels is een wetswijziging nodig. Het komende jaar zal meer duidelijk worden over de details, waaronder de stapjes waarin de terugbetaling van de energiebelasting wordt afgebouwd. De verwachting is dat de terugverdientijd van zonnepanelen gelijk blijft. Zonnepanelen worden immers steeds goedkoper. Zonnepanelen blijven daarom een goede investering; niet alleen voor je portemonnee, maar ook voor de verdere opmars van lokale, groene energie.

Lees de brief van Wiebes aan de Tweede Kamer: www.rijksoverheid.nl/regering/bewindspersonen/eric-wiebes/documenten/kamerstukken/2019/04/25/kamerbrief-over-omvorming-salderen