Mijn VanOns

Kies jouw type energiecontract Regulier Dynamische energie
Nieuws • 21 maart 2017

Onze groene stroom echt groen

Onze Groene Stroom wordt voor 100% in Nederland opgewekt en voldoet daarmee aan de eisen die het HIER klimaatbureau stelt aan echt groene stroom. In de geactualiseerde Groene stroom checker controleer je de samenstelling van alle groene stroomproducten die in Nederland aan huishoudens worden aangeboden.

WAT IS ECHT GROENE STROOM?

Meer dan 3,5 miljoen Nederlandse huishoudens hebben groene stroom. Slechts een derde van die stroom wordt in Nederland opgewekt, bijvoorbeeld door windmolens. Volgens HIER is dat écht groene stroom. Als je deze stroom afneemt weet je namelijk zeker dat je bijdraagt aan de uitbreiding van duurzame energieopwekking.

De rest, twee derde, is stroom die ‘vergroend’ wordt met certificaten uit het buitenland, meestal uit Noorwegen. Volgens het HIER klimaatbureau is deze stroom alleen op papier groen. Deze producten dragen namelijk niet bij aan de uitbreiding van duurzame energieopwekking. Er is geen extra zonnepaneel of windmolen voor neergezet. In deze video wordt in 1,5 minuut duidelijk uitgelegd hoe die buitenlandse certificaten precies werken.

CONTROLEER JOUW STROOM MET DE GROENE STROOM CHECKER

Ieder jaar in mei moeten energieleveranciers de stroometiketten publiceren. Op het stroometiket staat uit welke energiebronnen de elektriciteit is opgewekt die zij het voorgaande jaar hebben geleverd. Dat moment grijpt HIER nu voor het vierde jaar op rij aan om energieleveranciers te vragen welk deel van de producten die zij ‘groene stroom’ noemen uit Nederland komt en welk deel wordt geïmporteerd. Om Nederlanders te helpen voor écht groene stroom te kiezen, verwerkt HIER die informatie vervolgens in de Groene stroom checker. Je vindt de Groene stroom checker op de website van HIER.

OVER HET HIER KLIMAATBUREAU

Het HIER klimaatbureau is de enige maatschappelijke organisatie in Nederland die zich volledig toespitst op het onderwerp klimaatverandering. Het klimaatprobleem oplossen kan alleen als iedereen meedoet, daarom betrekt HIER heel Nederland bij de oplossing. Praktisch en positief. Haalbaar en concreet. Je kent HIER misschien ook van het HIER Klimaatstraatfeest, de COOX en HIER bespaart.