Mijn VanOns

Kies jouw type energiecontract Regulier Dynamische energie
Nieuws • 26 april 2022

Open Dag energiecoöperatie Zonnedorpen zorgt voor innovatie en verbinding

Tientallen mensen keken zaterdag 23 april gespannen toe hoe wethouder Meindert Joostens en het bestuur van Zonnedorpen een kleine windmolen overeind duwden. Zou hij het doen? Onder bemoedigend applaus begon de molen, met wat hulp, voor het kantoor van Zonnedorpen aan de Fivelweg 49a in Zijldijk te draaien. Daarmee was het kantoor officieel geopend. De energie die het molentje opwekt wordt opgeslagen en stelt medewerkers, bezoekers en passanten van Zonnedorpen in staat hun elektrische fietsen op te laden.

Zo rond de 150 bezoekers kwamen een kijkje nemen tijdens de open dag en stelden vragen over isoleren, warmtepompen, accu opslag en lieten zich informeren over energiemanagement en innovatieve manieren van verwarmen.
Kinderen vermaakten zich prima en deden onder andere mee aan een kleurwedstrijd. Vijf bezoekers wilden gelijk lid worden van de energiecoöperatie en hebben daarmee de mogelijkheid om via EnergieVanons stroom af te nemen van het Zonnepark in ’t Zandt. Ook konden mensen zich opgeven voor een bezoek van een duurzaamheidsadviseur van het programma Zonnedorpen Aardgasvrij. Hier werd gretig gebruik van gemaakt. Zonnedorpen kijkt dan ook terug op een zeer geslaagde open dag.

Met hulp van de gemeente heeft de energiecoöperatie Zonnedorpen vorig jaar augustus een bedrag van 5 miljoen euro toegekend gekregen van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK). De financiële bijdrage wordt verstrekt uit het Programma Aardgasvrije Wijken. Zonnedorpen gaat de bewoners begeleiden om hun woningen betaalbaar te verduurzamen. Einddoel is de huizen aardgasvrij te maken. De energietransitie in dit deel van de gemeente komt hierdoor versneld op gang.