Mijn VanOns

Kies jouw type energiecontract Regulier Dynamische energie
Nieuws • 11 januari 2021

Stroomcontract Zonnepark Ameland gaat volledig naar Energie VanOns

Zonnepark Ameland

De inwoners van Ameland kunnen binnenkort alle groene energie van Zonnepark Ameland zelf afnemen. Het zonnepark op het vliegveld is in eigendom van Gemeente Ameland, Eneco en de Amelander Energie Coöperatie (AEC). Het stroomcontract gaat per 1 januari 2021 van Eneco over naar de duurzame energieleverancier Energie VanOns. Johan Kiewiet van de Amelander Energie Coöperatie; We zijn reuzeblij met deze ontwikkeling. De afgelopen vijf jaar had Energie VanOns 1/3 van de groencertificaten van het zonnepark. Nu de volledige opwek van het zonnepark naar Energie VanOns gaat kunnen nog meer Amelanders gebruik maken van echte Amelander stroom.

Niet alleen helpt Zonnepark Ameland bij het waarmaken van de duurzaamheidsambities, ook de opgewekte stroom kan worden gebruikt door mensen uit de omgeving. ‘Wij vinden het belangrijk om omwonenden te laten profiteren van het zonnepark. De financiële opbrengsten gaan terug naar onze inwoners, die komen namelijk ten gunste van duurzaamheidsprojecten in de gemeente. Hoe mooi is het als je ook de duurzaam opgewekte energie uit je eigen buurt kunt afnemen?’, zegt Kiewiet.

Zonnepark Ameland staat in de top drie van grootste zonneparken van Energie VanOns. Het zonnepark Ameland wekt op jaarbasis voldoende groene streekstroom op voor 1.900 huishoudens. Energie VanOns is de afgelopen jaren sterk gegroeid. De 112 energiecoöperaties in Noord-Nederland wekken samen 46 MWp zonnestroom op. Energie VanOns wekt haar lokale groene stroom op met zonneparken, windmolens en heel veel zonnedaken. Via een zogenoemd postcoderoosproject worden daken vol gelegd met zonnepanelen. Klanten kunnen hierop inschrijven.  Binnenkort gaat AEC een aantal nieuwe daken voorzien van zonnepanelen. De Amelanders kunnen zich binnenkort inschrijven op dit project. Amelander Energie Coöperatie, de gemeente Ameland en Duurzaam Ameland werken hard om Ameland met lokale groene stroom zelfvoorzienend te maken.