Mijn VanOns

Kies jouw type energiecontract Regulier Dynamische energie
Nieuws • 28 april 2021

Súdwest-Fryslân koploper: inwoners kunnen gratis laadpaal aanvragen

Laadpalen

Vanaf vandaag kunnen inwoners en mensen die in Súdwest-Fryslân werken een openbare laadpaal bij de gemeente aanvragen. Tot nu toe staan er zeventig laadpalen in de gemeente, maar de gemeente wil dat dit er veel meer worden. De gemeente heeft zo’n 500 locaties op het oog. Laadkracht B.V., een Freon fan Fossylfrij Fryslân, gaat de laadpalen plaatsen. De samenwerking werd vanochtend symbolisch bezegeld door Norbert Buiter van Laadkracht B.V. en Jaap Hoeksema, directeur Energie VanOns. Buiter overhandigde hem een beeldje met de tekst ‘Samen duurzaam op weg’, als symbool van de duurzame samenwerking.

Eerste laadpaal onthuld
Vanochtend onthulden Hoeksema en Buiter de eerste laadpaal in Sperkhem. Daarbij was ook de wethouder Mark de Man aanwezig. De Man: “Ik ben heel blij met deze samenwerking. Waar de andere Friese gemeenten nog in de verkenningsfase zitten, plaatst gemeente Súdwest-Fryslân al de eerste palen. Zo kan de gemeente haar inwoners vanaf nu echt stimuleren om elektrisch te gaan rijden.”

Meerpaal
De laadpalen van Laadkracht hebben een speciaal ontwerp. “We hebben speciaal voor de gemeente een passende laadpaal ontworpen”, legt Buiter uit. “De paal is geïnspireerd op een meerpaal en symboliseert de grote affiniteit met watersport in de gemeente.”

Laadpaal aanvragen
Mensen die belangstelling hebben voor een openbare laadpaal kunnen deze aanvragen via . Dit is gratis. “De behoefte is groot. We zijn vandaag officieel begonnen, maar de afgelopen tijd kregen we al 25 aanvragen,” zegt De Man.

Laadkracht en de gemeente behandelen de aanvraag samen. Deze moet aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo moet er binnen 250 meter geen andere openbare laadpaal staan. En, het moet technisch mogelijk zijn: er moet een kabel van Liander in de buurt liggen.

“Het kan nu snel gaan,” zegt Buiter. “Wij regelen alles zelf: we plaatsen de laadpaal en sluiten deze op het energienet aan. Hierdoor zijn we een stuk sneller dan andere bedrijven.” Als de locatie geschikt is, wil het bedrijf binnen 6 tot 10 weken een laadpaal plaatsen.

Kijken naar de behoefte
De gemeente liet EV Consult onderzoeken hoeveel mensen de komende jaren zullen overstappen op elektrisch rijden. Daarna vroeg de gemeente de dorps-, wijks-, en stadsbelangen naar geschikte locaties voor laadpalen. Na overleg met de handhaving en netbeheerder Liander ligt er nu een kaart met zo’n vijfhonderd locaties waar palen zouden kunnen komen. “We gaan deze niet gelijk plaatsen. We willen eerst weten of mensen er echt behoefte aan hebben,” legt Mark de Man, de verantwoordelijke wethouder vanuit gemeente Súdwest-Fryslân, uit. “Er zijn soms maar weinig parkeerplekken. Nu had die elektrische auto anders ook al op dat parkeerterrein gestaan, maar door de aanvragen weten we zeker dat een laadpaal ook echt wordt gebruikt.”

Samenwerking
Laadkracht is een samenwerking tussen drie partijen: Baas B.V., Resolutions U.A. en De Meterkast B.V. Het laden van de palen gebeurt met duurzame, lokale energie. Daarvoor werkt Laadkracht samen met onder andere de Freonen fan Fossylfrij Fryslân, Energie VanOns, Us Koöperaasje en dorpscoöperaties zoals die van Koudum. Voor het stimuleren van het rijden in elektrische (deel)auto’s heeft Laadkracht de ambitie om samen te werken met coöperatieve initiatieven zoals Mobiliteit Samen, Mobiliteit VanOns, De Coöperatieve Laadpaal en leden van lokale energie coöperaties (EV-rijders).