Mijn VanOns

Kies jouw type energiecontract Regulier Dynamische energie
Nieuws • 30 januari 2024

Tijdelijk Noodfonds Energie is weer beschikbaar

noodfonds energie

Goed nieuws voor mensen met hoge energiekosten en een kleine beurs. Het Tijdelijk Noodfonds Energie is weer aan te vragen. Het fonds betaalt een deel van je energierekening gedurende zes maanden na je aanvraag. Je kunt je aanmelden op www.noodfondsenergie.nl. Voor het aankomende jaar is 60 miljoen aan steun toegezegd.

Het Noodfonds kijkt naar je energierekening in verhouding tot je gezamenlijke inkomen. Als de energiekosten meer dan 8% of 10% van je inkomen bedragen, betaalt het fonds het resterende bedrag via je energieleverancier. Het maakt niet uit welke leverancier je hebt. Dit jaar komen meer mensen in aanmerking voor steun dan vorig jaar.

Lodewijk Asscher is dit jaar opnieuw de vertegenwoordiger van het fonds en benadrukt:

“De stress van energiearmoede treft veel mensen. Wij willen met het Noodfonds mensen meer financiële ademruimte bieden. De behoefte daaraan is ook in 2024 heel groot: bijna 40.000 mensen hebben interesse getoond voor de heropening.”

Wil je weten of je in aanmerking komt voor ondersteuning van het Noodfonds Energie? Doe dan een check op hun website om te zien of je voldoet aan de volgende criteria:

  • Jouw bruto-inkomen mag maximaal 200% van het sociaal minimum zijn. Dat is €3200 voor alleenstaanden en €4480 voor samenwonenden. Dit bedrag is inclusief 8% vakantiegeld en exclusief toeslagen.
  • Je hebt zelf een energiecontract voor gas, stroom en/of stadswarmte bij een energieleverancier.
  • Je energierekening is (afhankelijk van je inkomen) hoger dan 8% tot 10% van je gezamenlijke bruto-inkomen. Voor mensen met een inkomen tot 130% van het sociaal minimum is dit hoger dan 8%, en voor mensen met een inkomen tot 200% van het sociaal minimum is dit hoger dan 10%.
  • Het Noodfonds betaalt het resterende bedrag van je maandelijkse energierekening boven deze 8% tot 10% van je gezamenlijke bruto-inkomen.

Een aanvraag indienen kan op www.noodfondsenergie.nl. Meldt je aan voor 31 maart 2024.