Mijn VanOns

Kies jouw type energiecontract Regulier Dynamische energie
Nieuws • 26 september 2019

Tips: nog meer stroom besparen doe je zo!

Je gaat bewust om met je (groene) stroom en hebt al die bespaartips zo langzamerhand al wel eens gehoord. Je huis hangt vol ledlampen en geen enkel elektrisch apparaat staat werkeloos op stand-by. Meer op stroom besparen kan gewoon niet. Of toch wel? In dit artikel lees je een aantal tips om op stroom te besparen op manieren waar je misschien nog nooit aan gedacht hebt.

Snel en makkelijk stroom besparen zonder grote investeringen
Een tijdje terug schreven we al een artikel met tips over makkelijke, goedkope oplossingen om stroom te besparen. Met die zes tips kon je zo 200 euro per jaar besparen op je stroomverbruik. De nieuwe tips in dit artikel zijn van dezelfde orde: goedkope, soms zelfs gratis, oplossingen waarmee je nog zuiniger kunt zijn met je geld én met elektriciteit.

Stroom besparen tip 1: Cultiveer hobby’s zonder stroom
Huh, wat? Ja, echt. Doe eens wat anders dan televisie kijken en door je telefoon scrollen. Zet de tv niet alsnog aan als achtergrondgeluid, maar laat hem uit. Lees een boek (liefst geleend, bijvoorbeeld van de bibliotheek). Doe een leuk bordspel. Maak een extra lange wandeling met de hond. Begin een moestuin of balkontuin. Leer haken of breien. Borstel de kat. Speel samen met je 8-jarige kind met LEGO. Nu ja, zulke dingen dus.

Stroom besparen tip 2: Kook bewust
Daarmee bedoelen we niet dat je elke dag veganistisch moet eten (hoewel dat ook best een goed idee voor het klimaat is). We doelen met bewust koken op het bewust gebruikmaken van de elektriciteit die je keukenapparatuur gebruikt. Vul je waterkoker niet klakkeloos tot het randje, maar kook alleen wat je nodig hebt. Begin pas met het voorverwarmen van je oven wanneer het echt nodig is. Leer je oven kennen en maak desnoods een post-it met de voorverwarmtijden voor de temperaturen die je vaak gebruikt.

Stroom besparen tip 3: Koop een nieuwe koelkast
We geven het toe: dit druist misschien in tegen al je ideeën over zuinigheid en zero waste. Maar koelkasten en vriezers zijn de afgelopen jaren enorm veel zuiniger geworden. Je twintig jaar oude koelkast doet het misschien nog goed genoeg, maar met een nieuw model bespaar je waarschijnlijk meerdere tientjes per jaar. Afhankelijk van de prijs van je nieuwe koelkast, heb je dat bedrag dus al vrij snel terugverdiend. Wel even letten op het energielabel van je nieuwe apparaat.

Stroom besparen tip 4: Kill de pauzeknop van je tv-box
Kan jij je digitale tv op pauze zetten als je even naar de wc moet? Ook al blijkt dat in jouw huis één keer per jaar echt nuttig en verder vrij zinloos? Zet deze functie dan uit. Om live-tv te kunnen pauzeren, moet je mediabox namelijk constant opnemen. Sommige mediaboxen gebruiken hier erg veel stroom voor. Weg ermee. Het is soms even zoeken in het instellingenmenu, maar als je het eenmaal gevonden hebt, is het in één klik geregeld. We kennen verhalen van mensen waar dit 100 euro per jaar opleverde! Daarnaast verbruiken veel ontvangers in stand-by ook veel stroom. Zet deze dus helemaal uit, wanneer je hem niet gebruikt.

Bonustip: pomp de banden van je auto op
Misschien rijd je in een elektrische auto. Dan kan deze tip je flink stroom besparen. Maar ook als je op benzine, diesel of lpg rijdt, is dit een goede tip: zorg ervoor dat je autobanden de juiste spanning hebben. Het schijnt dat ruim de helft van de auto’s rondrijdt met een te lage bandspanning. Rijden kost daardoor meer energie; wel 2 tot 5 procent. Ook dit kan zomaar weer 100 euro op jaarbasis schelen.