Mijn VanOns

Kies jouw type energiecontract Regulier Dynamische energie
Nieuws • 22 oktober 2019

Tips: snel en makkelijk gas besparen zonder grote investeringen

Gas van Energie VanOns is CO2-gecompenseerd gas, maar… nog beter is natuurlijk om helemaal geen gas te gebruiken. Helemaal van het gas af is helaas nog niet zo makkelijk. Zeker als je niet een-twee-drie een bak geld hebt voor een warmtepomp, vloerverwarming en isolatie van alles wat los en vast zit. Maar flink op gas besparen hoeft niet duur of moeilijk te zijn. Met dit artikel geven we je een aantal tips om je verbruik van gas in een handomdraai te verlagen. Doe je nu nog helemaal niets? Dan kun je met deze tips honderden euro’s per jaar besparen. Of zet de puntjes op de i en bespaar een paar tientjes.

Waar gebruik je eigenlijk gas voor?

Verreweg het meeste gas dat je gebruikt gaat op aan warmte. In een gemiddeld huishouden gaat 75 procent van het gas naar het verwarmen van het huis in de koude helft van het jaar. Zo’n 20 procent gebruik je voor het verwarmen van water voor douche en bad. De rest gaat op aan koken (mits je op gas kookt). Deze verhouding geeft je een beeld van waar de grootste winst te behalen valt.

Gas besparen tip 1: Zet de thermostaat een graad (of twee) lager

Duh, maar echt, dit maakt een hoop uit en went heel snel. Begin maar eens met 19 graden in plaats van 20 graden. Afhankelijk van de omvang en isolatie van je huis, bespaar je zo met gemak 50 tot 100 euro per jaar. Je lichaam is er zo aan gewend; waarschijnlijk heb je niet eens een warme trui nodig. 1 graad lager is ongeveer 6 procent minder gasverbruik. Dat tikt lekker aan. Of ga voor 2 graden kouder en bespaar meteen het dubbele.

Gas besparen tip 2: Verwarm alleen als je er bent en waar je bent

De hobbykamer boven waar je alleen op dinsdagavond zit hoeft niet constant verwarmd te worden. Ook de radiator van de slaapkamer kun je overdag prima dichtdraaien. Draai ze gewoon even open vlak voordat je langere tijd in een ruimte zult zijn. Als je veel kamers hebt, is het misschien even wennen om regelmatig heen en weer te gaan om knoppen dicht of open te draaien. Maar dit kan echt uit en is eigenlijk een heel kleine moeite. En doe dan meteen alle deuren dicht, zodat de warmte blijft waar het moet. Zet de thermostaat ’s nachts lager, liefst al een uur (of twee) voordat je naar bed gaat. Doe hetzelfde als je de hele dag weg bent. Ga voor 15 graden bij ouderwetse verwarming; kies voor iets hoger als je vloerverwarming hebt. Hey, eigenlijk waren dit vier tips in plaats van één. Samen leveren ze tot wel 500 euro per jaar op!

Gas besparen tip 3: Ga met goedkope materialen warmteverlies tegen

De beste isolatie is grondige isolatie van het dak, de muren en de vloer. Maar enkele kleine beetjes maken ook al een groot verschil. Denk hierbij aan radiatorfolie, isolatie rond cv-leidingen en het aanbrengen van tochtstrips. Plak radiatorfolie tegen de achterkant van radiatoren. Zo kan de warmte niet via de muur achter de radiator ontsnappen. Hoe slechter geïsoleerd de muur achter de radiator, hoe harder deze goedkope oplossing aantikt. Alle radiatoren in huis van radiatorfolie voorzien kost 40 tot 80 euro. Cv-leidingen die door onverwarmde ruimtes lopen, isoleer je voor een paar euro met buisisolatie. Beide oplossingen verdien je binnen een jaar terug. Ga vervolgens de ergste tocht in huis te lijf met tochtstrips langs randen en snorren onder deuren.

Gas besparen tip 4: Ventileer voldoende

Wees wel voorzichtig met het tegengaan van tocht. Een beetje tocht is namelijk zo gek nog niet. Ventilatie is belangrijk voor verse lucht én om ervoor te zorgen dat de luchtvochtigheid in huis laag genoeg blijft. Dat zie je weer terug in je energierekening. Droge lucht verwarmen kost namelijk minder energie dan het verwarmen van vochtige lucht.

Gas besparen tip 5: Douch korter en koop zo’n speciale douchekop

Het is een beetje een stokpaardje, maar daarom niet minder waar. Want ondanks dat iedereen roept dat 5 minuten toch echt lang genoeg is, staat de gemiddelde Nederlander nog steeds 8 tot 9 minuten onder de warme waterstraal. Korter douchen bespaart niet alleen gas, maar ook water. Hop, weer een paar tientjes per jaar verdiend. Blijft korter douchen moeilijk voor je? Of wil je dubbel besparen? Koop dat een eco-douchekop die maximaal 7 liter water per minuut doorlaat. Nog steeds comfortabel, maar veel zuiniger. Zo’n douchekop kost 20 tot 30 euro en is afhankelijk van de omvang van je huishouden binnen een half jaar tot een jaar terugverdiend.

Gas besparen tip 6: Doe de deksel op de pan

Onze laatste tip voor het besparen van gas is van een heel andere orde. Misschien eerder een goede gewoonte dan een echt besparingskanon. Maar met de deksel op de pan is je pan tot drie keer zuiniger. En alle kleine beetjes helpen. Gebruik bovendien geen te grote pannen, maar een met de juiste grootte voor wat je kookt. Ook hier geldt: zonde om te verwarmen waar het niet nodig is.