Mijn VanOns

Kies jouw type energiecontract Regulier Dynamische energie

5 tips voor een duurzame kerstšŸŽ„

Ā 
Kerst staat voor gezelligheid en samenzijn. Wil je deze kerst een beetje extra rekening houden met het milieu en minder verspillen? Bij Energie VanOns geloven wij dat alle kleine beetjes zullen helpen. Wij zetten ons in voor een duurzame samenleving en geven jou graag een paar tips om een groenere draai te geven aan jouw kerstfeest.Ā 

Tip 1 Kerstboom herpoten

Koop een kerstboom met kluit. Deze kun je na de feestdagen weer in de tuin kunt poten. Zo heb je er volgend jaar weer plezier van! De Boomdokter geeft een aantal tips over hoe je het beste je kerstboom in de tuin kunt poten na de feestdagen. Je kunt er ook voor kiezen een kerstboom te adopteren. Op de website van Adopteer een kerstboom lees je hoe dit werkt.

Tip 2 Duurzaam kerstdiner

Voor een duurzaam kerstdiner kun je het beste kiezen voor lokale, biologische en seizoensgebonden ingrediĆ«nten. Koop producten met zo min mogelijk verpakkingsmateriaal. Probeer restjes creatief te hergebruiken. Zo verspil je zo weinig mogelijk voedsel. Je kunt er ook aan denken om een aantal vegetarische gerechten te serveren. CIWF (Compassion In World Farming) heeft als inspiratie een diervriendelijk kerstmenu samengesteld met allerlei leuke recepten. Via De Streekboer kun je jouw boodschappen direct bij de lokale boer bestellen.

Tip 3 Kerstverlichting

Kerstverlichting geeft veel gezelligheid in huis, maar kies wel voor duurzame LED-lampjes. Sluit je kerstverlichting aan op een tijdschakelaar, zodat deze automatisch uitgaat als je naar bed gaat. Energie VanOns zorgt verder voor volledig lokale groene stroom!  

Tip 4 Kerstkaart

Kerstkaarten sturen en ontvangen per post is natuurlijk ontzettend leuk. Maar ook daarbij kun je rekening houden met het milieu. Er zijn bijvoorbeeld duurzame kerstkaarten van gerecycled groeipapier. Die poot je na de kerst in de grond en in het voorjaar komen daar dan kleurrijke bloemen uit. Verder kun je kijken of het papier een FSC-label heeft. Papier met een FSC-label is gegarandeerd op milieuvriendelijke wijze geproduceerd.  

Tip 5 Geef iets terug

Kerst staat ook voor delen en iets teruggeven. Rond de kerstperiode zijn er genoeg acties waaraan je een steentje kunt bijdragen. Denk bijvoorbeeld aan het doneren van houdbare producten aan de Voedselbank of het meedoen aan inzamelacties voor goede doelen.  
Ook energiecoƶperaties dragen hun steentje bij. Zo heeft Generatie FryslĆ¢n 2035 een inzamelactie voor betaalbaar brood bij de sociale supermarkt. 

Energie VanOns wenst je hele fijne en duurzame feestdagen toe!  šŸŽ„