Mijn VanOns

Kies jouw type energiecontract Regulier Dynamische energie

Greenwashing: Hoe herken je deze misleidende marketingtruc?

Heb je ook weleens iets gekocht waarvan je dacht een duurzame bijdrage te leveren, maar later ontdekte dat dit niet helemaal klopte? Dit noemen we ‘greenwashing’, en het is iets waar veel mensen van in de war raken. In dit artikel gaan we dieper in op greenwashing en leggen we uit hoe bedrijven soms proberen consumenten te misleiden met slimme trucjes. 


Wat is greenwashing? 

Greenwashing is een misleidende marketingpraktijk waarbij bedrijven onterecht beweren milieuvriendelijk te zijn. Bedrijven doen zich duurzamer voor dan zij daadwerkelijk zijn. Het doel van greenwashing is imagoverbetering of winst te genereren, zonder daadwerkelijke inzet voor duurzaamheid.  


Waarom is greenwashing slecht? 

Greenwashing is slecht voor het milieu omdat het mensen producten/diensten laat kopen waarvan zij denken dat die goed zijn voor de natuur en het milieu. Uiteindelijk dragen mensen zo dus onbedoeld bij aan het klimaatprobleem. 


Waar kun je greenwashing aan herkennen? 

Vaagheid 
Soms zeggen bedrijven dat ze ‘groen’ zijn zonder te vertellen hoe. Greenwashing wordt vaak gekenmerkt door vage of algemene beweringen over milieuvriendelijkheid zonder specifieke details. Als een bedrijf beweert “groen” te zijn zonder concrete informatie te verstrekken over hoe ze dat bereiken, kan dat een teken van greenwashing zijn. 

Gebrek aan bewijs 
Echte milieuvriendelijke bedrijven hebben vaak bewijs of certificeringen om hun claims te ondersteunen.  

Misleidende labels 
Wist je dat bedrijven zelf keurmerken en labels kunnen toevoegen aan hun producten? Dit kan ook een zelfverklaard label of een door het bedrijf bedacht keurmerk zijn. Je kunt een keurmerk checken via de keurmerkenwijzer. Via de keurmerkenwijzer zie je direct welke voorwaarden er aan keurmerken verbonden zijn.  

Afbeeldingen van de natuur 
Bedrijven maken vaak gebruik van afbeeldingen van natuurlijke elementen zoals bomen en bladeren om de suggestie te wekken dat hun producten milieuvriendelijk zijn. In ons brein ontstaat dan de associatie met duurzaamheid, waardoor we denken dat we een positieve bijdrage aan het milieu leveren wanneer we deze producten kopen. 

Houd er rekening mee dat greenwashing vaak subtiel en bedrieglijk kan zijn. Via de Groene stroom checker kun je controleren of de stroom die je afneemt daadwerkelijk echt groen is.