Mijn Energie VanOns

Kies jouw type energiecontract Regulier Dynamische energie

Vaste terugleveringskosten: alles wat je over deze maatregel moet weten

vaste terugleveringskosten Energie VanOns

Ook Energie VanOns ontkomt er niet aan; vanaf 1 maart 2024 gaan ook wij vaste terugleveringskosten invoeren. Huishoudens en kleine bedrijven die per jaar 1.000 kWh of meer aan zonnestroom terugleveren, krijgen vanaf dan deze vaste terugleverkosten in rekening gebracht. Wij begrijpen dat dit geen leuk nieuws is. Daarom willen wij het graag uitleggen.  

Wat zijn vaste terugleveringskosten?

Vaste terugleveringskosten is een nieuwe kostenpost op je energierekening. Als je in een jaar 1.000 kWh of meer teruglevert aan het net, betaal je vanaf 1 maart vaste terugleveringskosten. Deze kosten staan los van salderen. Bekijk ook onze video voor een duidelijke uitleg over vaste terugleveringskosten.

Waarom voeren wij deze maatregel in?

De momenten waarop veel stroom wordt opgewekt, zijn meestal niet dezelfde momenten dat er veel stroom wordt gebruikt. Maar de prijs van stroom is niet altijd hetzelfde. Stroom is juist goedkoop als er veel wordt opgewekt, maar weinig gebruikt; als de zon schijnt, vaak overdag en in het voorjaar en de zomer. Stroom is duur als er weinig stroom wordt opgewekt en veel gebruikt; vaak ’s morgens, ‘s avonds en in de winter.

Onze klanten met zonnepanelen merken weinig van die prijsverschillen. Dankzij de salderingsregeling mogen zij de stroom die ze terugleveren wegstrepen tegen de stroom die ze gebruiken. Dat zij stroom leveren als het goedkoop is en stroom gebruiken als het duur is, maakt voor hen dus niet uit. De energieleverancier betaalt het verschil. Echter de leverancier moet daardoor wel hogere tarieven rekenen. En daar hebben dus vooral de klanten zonder zonnepanelen last van.

Ook Energie VanOns wordt met de toegenomen kosten voor teruglevering geconfronteerd. Samen met onze coöperaties en klanten investeren wij namelijk volop in de energietransitie. Omdat we het ontzettend belangrijk vinden om nu te bouwen aan een toekomstbestendige energievoorziening voor de volgende generaties. Hierdoor hebben wij in vergelijking met andere leveranciers dan ook een grotere groep klanten met zonnepanelen. Energie VanOns wil dat al haar klanten eerlijke en redelijke tarieven betalen. Daarom voeren wij per 1 maart vaste kosten voor teruglevering in. Zo blijven we op een verantwoorde wijze bouwen aan een toekomstbestendige energievoorziening.

Welke contractvormen krijgen te maken met vaste terugleveringskosten?

Alleen als je in een jaar 1.000 kWh of meer teruglevert, betaal je vanaf 1 maart 2024 vaste terugleveringskosten. Dat geldt voor de volgende contractvormen (huishoudens met een verblijfsfunctie en kleine bedrijven):

1. Het 1 jaar vast contract, afgesloten na 20 december 2023. 

2. Het Coöperatieve contract 

3. Variabele contracten met maandelijks wijzigende tarieven

Hoe hoog zijn de kosten?

Hoe hoog de vaste leveringskosten zijn, hangt af van de hoeveelheid stroom die je per jaar teruglevert. Je betaalt een vast bedrag per dag. Hoe meer je teruglevert, hoe hoger het vaste bedrag per dag.

In dit schema kun je zien welke vaste leveringskosten gelden voor de hoeveelheid elektriciteit die jij teruglevert. Bekijk het schema: Staffel Vaste terugleveringskosten – Energie VanOns

Zoals je in het schema ziet, hoef je niets te betalen als je per jaar minder dan 1.000 kWh per jaar aan ons teruglevert.

Als je tussen de 1.000 – 1.499 kWh teruglevert, betaal je € 0,265205 inclusief btw per dag aan vaste terugleveringskosten. Daarna gaat met elke 500 kWh die je per jaar extra teruglevert, de vaste terugleveringskosten per dag omhoog met € 0,099452 inclusief btw. Voor het gemak hebben wij in het schema de dagtarieven ook omgerekend naar het bedrag dat je dan per maand of per jaar kwijt bent.

Wat kun je eraan doen?

Hoe minder je teruglevert, hoe minder vaste terugleveringskosten je betaalt. Daarom is het belangrijk dat je zoveel mogelijk stroom meteen gebruikt als je het opwekt. Kies dus slimme momenten uit (als de zon schijnt!) om je elektrische auto op te laden. Doe dit ook met andere apparaten die veel energie verbruiken zoals de vaatwasser en wasmachine. Kun jij je energiegebruik heel goed plannen, overweeg dan een dynamisch energiecontract. Met een dynamische contract betaal je geen vaste terugleveringskosten.

Zijn zonnepanelen nog wel interessant?

Het is nog steeds goed om te investeren in zonnepanelen. Door de aanschaf van zonnepanelen gaan je energiekosten direct naar beneden. Daarnaast kun je jouw verbruik salderen en ontvang je een terugleververgoeding als je in een jaar meer opwekt dan dat je verbruikt.  
 
Als je nu zonnepanelen aanschaft, zal de terugverdientijd 2 jaar langer zijn dan voorheen. Maar je hebt ze nog steeds in 7 jaar terugverdiend. Gemiddeld gaan zonnepanelen zo’n 25 tot 30 jaar mee. Investeren in zonnepanelen is dus nog steeds rendabel.  

Voorbeeldberekening:

Het is nog steeds rendabel om zonnepanelen te hebben. Hieronder zie je een rekenvoorbeeld wanneer je 2000 kWh verbruikt en 2500 kWh teruglevert met een vast contract (tarieven van 1 januari 2024):

Uitlegvideo

Bekijk ook deze video waarin we meer uitleg geven over vaste terugleveringskosten.

Meer weten?

Vaste kosten teruglevering 
Staffel vaste terugleveringskosten 
FAQ vaste terugleveringskosten