Mijn VanOns

Kies jouw type energiecontract Regulier Dynamische energie

Wat verandert er in 2024 voor je energierekening?

Vanaf 1 januari 2024 vinden er veranderingen plaats die invloed kunnen hebben op de hoogte van je energierekening. Wij zetten deze veranderingen voor je op een rij. 

Wat gaat er veranderen op de energiemarkt in 2024? 
 

1. Energiebelasting 

Energiebelasting op gas gaat omhoog
De overheid wil mensen stimuleren om minder gas te gebruiken. Dit willen zij doen door de energiebelasting op gas te verhogen. In 2024 stijgt de energiebelasting op gas van €0,5927 naar €0,7054 per kubieke meter, inclusief btw.

Energiebelasting op stroom gaat omlaag
Gunstig nieuws voor all-electric woningen! De energiebelasting op stroom zal worden verlaagd van €0,15245 per kWh naar €0,13164 per kWh. Dit betekent een besparing van ongeveer €4,- per maand.

2. Energietoeslag stopt 

In 2022 en 2023 ontvingen veel mensen met een laag inkomen een eenmalige energietoeslag van rond de €800,-. Deze toeslag zal in 2024 niet meer worden hervat. Het Tijdelijk Noodfonds Energie blijft wel bestaan om mensen met een laag inkomen te ondersteunen.  

3. Prijsplafond verdwijnt 

Op 1 januari 2024 vervalt het prijsplafond. In 2023 kwam er een prijsplafond vanwege de hoge energieprijzen. Hiermee garandeerde de overheid tijdelijk een maximumprijs voor een maximale gebruikshoeveelheid elektriciteit en gas. Die maximumprijs was  €0,40 per kWh voor elektriciteit en €1,45 per m3 voor gas. In 2024 betaal je weer de standaard tarieven van je energiecontract. 

4. Netbeheerkosten gaan omhoog 

In september publiceerde De Autoriteit Consument & Markt (ACM) al dat huishoudens rekening moeten houden met een stijging van de netbeheerkosten van gemiddeld €8,- per maand. Deze stijging komt vooral door de investeringen die nodig zijn voor de energietransitie en de hogere energieprijzen.  

5. Heffingskorting gaat omhoog 

In 2024 gaat de heffingskorting op je energierekening omhoog. De heffingskorting wordt €631,35,- . Als je belastingaangifte doet, krijg je hierdoor €34,53 meer belasting terug.   

Wat gaat er veranderen bij Energie VanOns in 2024? 
 

1. Vastrecht gaat omhoog 

Alle klanten betalen vaste leveringskosten. Deze zullen voor alle contracten iets stijgen, met uitzondering van het modelcontract. Het modelcontract wordt fors duurder, zie hieronder. Het vastrecht op onze overige contracten stijgt van €6,50 per maand naar €7,06 per maand. 
 
Modelcontract 
Het vastrecht voor klanten met een modelcontract gaat per 1 januari 2024 stijgen naar €2,11 per dag. Dat is een forse stijging! Daarom adviseren wij al onze klanten die een modelcontract hebben om over te stappen op een coöperatief contract. Een coöperatief contract is vergelijkbaar met een modelcontract, maar dan een stuk voordeliger. 

2. Vaste terugleveringskosten

In de media is al veel aandacht geweest voor energieleveranciers die kosten in rekening brengen bij klanten met zonnepanelen. Veel energieleveranciers gaan per 1 januari 2024 aanvullende kosten in rekening brengen voor hun klanten met zonnepanelen, namelijk vaste terugleveringskosten. Energie VanOns gaat deze vaste terugleveringskosten nog niet invoeren per 1 januari 2024. Wij zullen de vaste terugleveringskosten in de loop van 2024 in rekening gaan brengen voor klanten met zonnepanelen.  
 
De reden hiervoor is dat er steeds meer zonne-energie wordt opgewekt in Nederland. Dat is voor ons natuurlijk een ontzettend goed teken, want dit is precies waar we als collectief voor staan! Maar helaas brengt de steeds groter wordende teruglevering van zonnestroom door huishoudens steeds meer kosten voor leveranciers met zich mee. Ook Energie VanOns wordt hiermee geconfronteerd. Daar komt bij dat wij in vergelijking met andere leveranciers veel klanten hebben met zonnepanelen. Zonder het aanpassen van onze contracten in 2024 kunnen wij niet op een verantwoorde wijze blijven bouwen aan een toekomstbestendige energievoorziening. Hierover informeren we je verder in de loop van 2024. 
 
Meer informatie  
Heb je nog vragen of wil je meer informatie? Op onze website vind je antwoord op de meest gestelde vragen: www.energie.vanons.org/klantenservice 

Staat je vraag er niet tussen? Dan staat onze klantenservice voor je klaar. Je kunt ons telefonisch bereiken op 085-0160111 of stuur een e-mail naar klantenservice@energievanons.org  
 
Let op! Tijdens de feestdagen is onze klantenservice gesloten.