Mijn VanOns

Kies jouw type energiecontract Regulier Dynamische energie

Woltersumse Energie Coöperatie werft voor stroom uit eigen dorp

Er was gratis boerenkool met worst, vegetarische snert en Woltersummer appelsap voor 1 euro. De opbrengst is bestemd voor de aardbevingsslachtoffers in Turkije. Bij alle gezelligheid op de inloopmarkt op 16 februari in Dorpshuis de Bongerd in Woltersum hebben alle gesprekken een serieuze ondertoon meegekregen: de vraag “hoe gaat het met je” is ingewisseld voor “hoe ver zijn ze bij jou”. De imposante lijst deelnemers aan de inloopmarkt voor bewoners illustreert  dat het menens is: de gemeente Groningen staat er met een kraam Versterken & Vernieuwen, de NCG met informatie over tijdelijke huisvesting, er zijn dorpscoaches voor aardbevingen, het SodM en “Stut en steun”, steunpunt Mijnbouwschade. En dat voor een dorpje met 165 huizen en zo’n 350 inwoners.

Verkoop energiecertificaten dorpsmolen en zonnedaken

Eén van de standhouders is de WEC, de Woltersumse Energie Coöperatie. Op de markt verkopen ze energiecertificaten waarmee inwoners eigenaar worden van een stukje van de dorpsmolen Framtid (Toekomst), die in december 2022 aan het net ging, en toekomstige collectieve zonprojecten. Een jaarlidmaatschap kost slechts 7,50 euro. Het geld dat de WEC verdient met de opwek wordt geïnvesteerd in nieuwe duurzame projecten in het dorp. En leden worden aangemoedigd om energie te betrekken bij Energie VanOns zodat de WEC de wederverkopersvergoeding ook weer kan gebruiken voor het dorp. De coöperatie doet goede zaken op de markt: er melden zich 19 nieuwe leden, een stijging van 15%. Samen met donateur-leden komt het totaal aantal leden op 122.

Laurens Mengerink, penningmeester van de WEC, is een van de drijvende krachten achter de plannen voor een energieneutraal dorp. Zijn huis staat in de stutten en “blijft maar doorscheuren”, maar Mengerink laat zich niet afschrikken. “Met het geld dat we van de gemeente hebben gekregen konden we als WEC een eerste kleine molen kopen. Die draait tot nog toe prima en moet per jaar 70.000 kWh gaan opleveren. Ons volgende project worden 180 zonnepanelen op een boerenschuur en daarna bekijken we of we gaan voor extra molens of nog meer zonnedaken.

Woltersum energieneutraal in cijfers

In 2022 is de windmolen op het erf van familie Lalkens aan het net gegaan. De molen, een Deense Solid Wind Power 25 kW windturbine, is goed voor 70.000 kWh per jaar. Binnenkort komt er een zonnedak met 180 zonnepanelen bij, die samen zo’n 55.000 KWh per jaar opleveren: samen 125.000 kWh per jaar. In 2020 is berekend dat het hele dorp jaarlijks ongeveer 600.000 KWh verbruikt voor apparatuur, verlichting enz. Enexis heeft geregistreerd dat er toen 260.000 KWh is opgewekt, grotendeels door zonnepanelen. Dat is dus bijna al de helft van het huishoudelijk elektriciteitsverbruik. Met de twee opwekprojecten erbij is dat dus al 385.000 KWh aan groene stroom! Zo komt het doel, een energieneutraal dorp in 2030, steeds dichterbij.