Mijn VanOns

Kies jouw type energiecontract Regulier Dynamische energie
Nieuws • 01 januari 1970

Verlaging van de btw op energie

Vanaf 1 juli 2022 wordt de btw op energie (elektriciteit, gas en stadsverwarming) voor een half jaar verlaagd van 21% naar 9%. Door deze maatregel daalt de energierekening voor een huishouden met een gemiddeld verbruik met ongeveer € 140. De btw verlaging zal automatisch door ons worden verrekend met je voorschotbedrag en jaarafrekening. Heb je een variabel- of modelcontract dan kan het zijn dat je voorschotbedrag niet wordt verlaagd vanwege stijgende tarieven. Het is goed om hier rekening mee te houden.

De overheid heeft extra maatregelen getroffen om de kosten op energie te drukken. Je leest hier nogmaals welke dit zijn.

Verlaging energiebelasting
Per 1 januari 2022 is de belasting op energie tijdelijk verlaagt. Over je energieverbruik betaal je belasting. Maar de belastingdienst ziet een deel van je energieverbruik als basisbehoefte. Over dit deel hoef je geen belasting te betalen en ontvang je een teruggave. In verband met de hoge energieprijzen heeft de overheid besloten om in 2022 tijdelijk extra korting te geven op de energiebelasting. Vanaf het begin van dit jaar is het volgende veranderd: De teruggave van de energiebelasting is verhoogd van €560 naar €825. Dit betekent een extra voordeel €265 per huishouden, ongeacht hoeveel energie je verbruikt.

De energiebelasting op elektriciteit is in 2022 met 6,9 cent (incl. btw) per kWh gedaald ten opzichte van het tarief in 2021. Dat betekent dat een huishouden met een gemiddeld verbruik van 2.400 kWh per jaar ongeveer €165 minder energiebelasting betaalt.

Extra maatregelenpakket
Afgelopen maart heeft de overheid een extra maatregelenpakket doorgevoerd om de gevolgen van de stijgende energieprijzen en de aanhoudende inflatie te verzachten. Deze komen bovenop de al bestaande maatregelen voor de energiebelasting.

Verhoging eenmalige energietoeslag
Eind 2021 werd door de overheid aangekondigd dat voor huishoudens met een minimuminkomen een eenmalige energietoeslag zouden krijgen van ongeveer €200. Deze regeling is nu verhoogd naar €800 per huishouden. Dit bedrag wordt uitgekeerd door de gemeente.

Hoe kan ik gebruikmaken van deze toeslag?
Heb jij of heeft jouw huishouden een (gezamenlijk) inkomen rond het sociaal minimum? Dan kom je wellicht in aanmerking op de eenmalige energietoeslag. Je krijgt de toeslag van €800 automatisch als je één van de volgende uitkeringen ontvangt:

  • Bijstandsuitkering
  • IOAW-uitkering
  • IOAZ-uitkering

Ontvang je geen van deze uitkeringen, maar heeft je huishouden wel een inkomen van maximaal 120% van het sociaal minimum? Neem dan contact op met jouw gemeente, daar kunnen ze je meer vertellen. Informatie over het sociaal minimum is te vinden op de website van het UWV.