Mijn VanOns

Kies jouw type energiecontract Regulier Dynamische energie
Nieuws • 30 september 2020

Wij reizen drie dagen lang fossielvrij; doe je mee?

Op de fiets naar je werk. Met een op windstroom rijdende trein naar de stad om te winkelen. Lopend naar de sportclub. Vaak is fossielvrij reizen niet zo moeilijk. In theorie. Maar doe je het ook in de praktijk? Een goede gewoonte begint met gewoon beginnen. Wie in Drenthe, Groningen of Friesland woont, kan van 9 t/m 11 oktober meedoen met ‘Fossielvrij Weekend 2020’. Natuurlijk doet het team van Energie VanOns mee. “De meeste van ons gaan altijd al met de fiets naar het werk,” vertelt projectbegeleider Wouter van der Galiën. Maar zal het iedereen net zo makkelijk afgaan?

Waarom een weekend fossielvrij reizen?
Nou ja, waarom niet? Maar om er een uitdaging van te maken, is er een doel: samen 1 miljoen fossielvrije of niet-gereden kilometers realiseren. Reis met de bus of trein, pak de fiets of rijd elektrisch, op groengas of HVO-diesel. Wandelen of thuiswerken kan natuurlijk ook. Met de speciale Movefit-app houd je fossielvrije of niet-gereden kilometers bij. Met de app kun je ook aanhaken bij een team, zoals je bedrijf of vereniging. Wie van jullie scoort het best?

Partner én deelnemer
Fossielvrij, daar worden we bij Energie VanOns blij van. Daarom zijn we partner van het weekend en vragen we iedereen om ons heen ook mee te doen. Maar zelf blijven we ook niet stil zitten. Of misschien juist wel, afhankelijk van hoe je het bekijkt. We werken namelijk al zo veel mogelijk thuis en gebruiken tools als Teams en Skype voor overleg. Dat scheelt een hoop reistijd én kilometers.

Ook wij gaan de uitdaging aan
Maar dat is zeker niet alles. Zo’n app zorgt voor wat gezonde competitie binnen ons team en het is altijd goed om jezelf uit te dagen tot verandering. Directeur Jaap Hoeksema gebruikt al regelmatig zijn elektrische fiets voor de 15 kilometer tussen ons kantoor en zijn huis. Die rijdt op onze eigen groene stroom, dus hartstikke fossielvrij. Toch wil Jaap er tijdens Fossielvrij Weekend 2020 nog een schepje bovenop doen. “Ik zal die vrijdag naar mijn werk fietsen met mijn e-bike, maar dan zonder de accu. Gewoon, omdat het kan. En omdat helemaal geen energie gebruiken natuurlijk nog beter is dan groene energie gebruiken.” Ook Jan Koster, onze adviseur zakelijk, zal de fiets erbij pakken. “Ik ben van plan om naar mijn ouders te fietsen. Vanaf Groningen naar Doezum is zo’n 30 kilometer. Heen en terug dus 60 kilometer.” En nu maar hopen dat de herfststormen nog even op zich laten wachten. Zien we je straks ook op de fiets voorbijkomen?